Pierderea auzului și divorțul, factori de risc pentru moartea prematură

Pierderea auzului
Cercetătorii au descoperit că mortalitatea datorată bolilor cardiovasculare în rândul celor care își pierd auzul și a celor care sunt divorțați sau separați este ridicată. Asta este valabil în special în rândul bărbaților și al femeilor cu vârstă mai mică de 75 de ani. 

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia au constatat că riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare este ridicat în rândul celor care îți pierd auzul. ridicată, sunt divorțați sau separați, înainte de vârsta de 75 de ani. E valabil și pentru bărbați și pentru femei. Cu toate acestea, riscul de mortalitate a fost diminuat la adulțiu cu un partener care aude bine. Acesta este primul studiu care investighează efectele combinate ale pierderii auzului și ale parteneriatului, statutul parental și creșterea riscului de mortalitate. Studiul a fost publicat în jurnalul Social Science and Medicine.

Vârsta înaintată crește foarte mult riscul de pierdere a auzului", a arătat dr. Vegard Skirbekk, membru al facultății din Centrul de Îmbătrânire Columbia și profesor de sănătate a populației și familiei la Școala de Sănătate Publică Mailman.

Prin urmare, pe măsură ce populația îmbătrânește, vedem un număr din ce în ce mai mare de persoane cu pierdere de auz. În același timp, există un număr mai mare de adulți care trăiesc fără un partener - punând oamenii cu deficit de auz la un risc crescut de deces".

Pierderea auzului, a patra cauză de dizabilitate

Incidența deceselor legate de cancer sau care sunt rezultat al unor răni nu a fost infuențată de pierderea auzului, deși mortalitatea asociată cu accidentul a fost mai mare în rândul persoanelor cu deficiențe auditive care nu aveau parteneri sau copii. „Acest lucru se poate datora unei mai mari fatalități din cauza incidentelor legate de trafic, de exemplu, deoarece membrii familiei ar fi putut ajuta la prevenirea multora dintre aceste decese prin avertismente sau acțiuni preventive", a spus Bo Engdahl de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, unul dintre autorii principali ai studiului.

Potrivit cercetătorilor, pierderea auzului este cea de-a patra cauza principală a dizabilității. În mod substanțial dependentă de vârstă, rata de pierdere a auzului crește de la aproximativ un procent la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani, până la 50% la sută la femeile și 62% dintre bărbații cu vârsta între 80 și 84 de ani.

Cercetătorii au analizat date de la 50.462 de adulți înrolați în studiul Nord-Trøndelag pentru pierderea auzului între anii 1996 - 1998. Ei au folosit Registrul Norvegian al Cauzelor de Deces pentru a identifica decesele până în 2016. Datele privind starea civilă și numărul de copii a fost obținute de la Registrul norbegian Național al Populației. Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, frecvența fumatului, consumul de alcoolși activitatea fizică.

Potrivit lui Engdahl și Skirbekk, există câteva explicații pentru asocierea dintre pierderea auzului și mortalitate. Familiile pot fi mai susceptibile de a rămâne împreună și de a fi prezente chiar și în perioadele de sănătate proastă, comparativ cu prietenii sau cu cei care sunt implicați în relații mai slabe, ceea ce poate reduce o parte din riscul de mortalitate asociat cu deficiențele funcționale.

Familia contează foarte mult

Faptul că are un partener ar putea permite unei persoane cu pierderea auzului să fie activă într-o măsură mai mare din punct de vedere social, deoarece soțul/soția poate oferi sprijin, să-și asume inițiativa și să-l/să o ajute să depășească pragurile de socializare cu ceilalți. Un soț ar putea, de asemenea, să încurajeze utilizarea suportului tehnic, cum ar fi aparatele auditive, și să asiste în consultanța serviciilor medicale atunci când este necesar. A fi într-o relație poate servi, de asemenea, ca un tampon împotriva consecințelor economice dăunătoare ale pierderii auzului.

Este bine cunoscut faptul că îmbătrânirea rapidă la nivel de populație poate duce la o prevalență mai mare a problemelor de auz și că pierderea auzului poate crește riscul de mortalitate. Cu toate acestea, până acum nimeni nu și-a concentrat atenția asupra modului în care aceste efecte se referă la schimbările care au loc în dinamica familială”.

Constatările noastre confirmă că riscul și așa ridicat de mortalitate în rândul persoanelor cu deficiențe de auz poate fi și mai mare în randul persoanelor cu anumite tipuri familiale, cum ar fi bărbații care sunt divortați sau femeile care nu au copii", a remarcat Skirbekk, într-un material dat publicității de Universitatea Columbia.

Atunci când guvernele dezvoltă planuri de reducere a incidenței afectării auzului, ar putea dori să ia în considerare dimensiunea familiei atunci când elaborează sisteme de intervenție și de asistență socială și de sănătate".

Studiul, integral, poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel