Schimbările extreme de temperatură...
Pesticidele sunt compuși chimici care sunt utilizați pentru a distruge dăunătorii, inclusiv insectele, rozătoarele, ciupercile și plantele nedorite (buruieni). În întreaga lume se folosesc peste 1000 de pesticide diferite.
Pesticidele sunt utilizate în domeniul sănătății publice pentru a distruge vectorii de boli, cum ar fi țânțarii, și în agricultură pentru a distruge dăunătorii care afectează culturile.
Potrivit OMS, prin natura lor, pesticidele sunt potențial toxice pentru alte organisme, inclusiv pentru oameni, și trebuie utilizate în siguranță și eliminate în mod corespunzător. Pesticidele se numără printre principalele cauze de deces prin auto-otrăvire, iar această povară este resimțită în mod disproporționat în țările cu venituri mici și medii.
Multe dintre pesticidele mai vechi și mai ieftine (care nu mai sunt brevetate), cum ar fi diclorodifeniltricloroetanul (DDT) și lindanul, pot rămâne ani de zile în sol și în apă. Acestea au efecte adverse asupra unor părți mai mari ale ecosistemului și se pot acumula în lanțul alimentar. Aceste substanțe chimice au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001, mai notează OMS.
În mod normal, nu ar trebui să fim expuși la pesticide, însă alimentele contaminate sunt din ce în ce mai frecvente, iar cantitatea de pesticide găsită în fructe și legume, inclusiv în cele cumpărate din piețe sunt tot mai mari.
"Trebuie să-ți mai spunem că alimentația astăzi are două probleme majore: expunerea metale grele și expunerea la pesticide", ne-a spus medicul Radu Țincu.
Cel mai recent raport al EFSA privind reziduurile de pesticide din alimente în Uniunea Europeană arată că, în total, în Uniunea Europeană, din 87.863 de probe colectate în 2021, 96,1% dintre probe s-au încadrat în limitele permise de lege. Pentru subsetul de 13 845 de probe analizate în cadrul programului de control coordonat de UE (EU MACP), 97,9% s-au încadrat în limitele legale.
MACP al UE analizează eșantioane colectate aleatoriu din 12 produse alimentare. Pentru anul 2021, acestea au fost vinetele, bananele, broccoli, ciupercile cultivate, grapefruiturile, pepenii, ardeii dulci, strugurii de masă, uleiul de măsline virgin, grâul, grăsimea bovină și ouăle de găină.
Dintre probele analizate în cadrul programului coordonat:
58,1% (8.043 de probe) au fost găsite ca fiind lipsite de niveluri cuantificabile de reziduuri.
39,8% (5.507) conțineau unul sau mai multe reziduuri în concentrații mai mici sau egale cu nivelurile permise (cunoscute sub denumirea de niveluri maxime de reziduuri sau LMR).
2,1% (295) conțineau reziduuri care depășeau nivelurile permise.
Aceeași selecție de produse este eșantionată la fiecare trei ani, ceea ce înseamnă că pot fi identificate tendințe ascendente sau descendente.
Pesticidele sunt potențial toxice pentru oameni, pentru că pot induce efecte adverse asupra sănătății, inclusiv cancer, efecte asupra reproducerii, sistemului imunitar sau sistemului nervos.
"Expunerea metale grele reprezintă o realitate. Sunt anumite alimente care se încarcă preponderent cu metale grele. Și aici discutăm în special de cele din sfera animală.
Și avem și expunerea la pesticide și știm cu toții că în ultima perioadă au fost alerte cu privire la aceste pesticide care nu fac altceva decât să mimeze anumiți hormoni din corpul nostru.
Iar acest lucru, dincolo că determină boli endocrinologice, faptul că unele organe, cum ar fi sânul, ovarul, testiculul, prostata, sunt reglate hormonal, această mimare a pesticidelor a crescut incidența cancerelor pe aceste organe.
Deci, iată că avem o serie întreagă de factori care aduc toxicitate, inclusiv din alimentație", a declarat medicul Radu Țincu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul campaniei ''Cum reducem riscurile din viața de zi cu zi’’.
Printre cele mai contaminate produse de sezon pe care le avem în România și pe care românii le cumpără frecvent se numără:
- căpşunele - care sunt cele mai contaminate produse de pe piaţă, potrivit ghidului cumpărătorului privind pesticidele din produsele agricole
- spanacul şi varza kale ocupă locurile doi și trei
- afine
- fasole verde
Potrivit raportului, aproape 90% din mostrele de afine și fasole verde au avut valori îngrijorătoare de pesticide faţă de anii precedenți.
Specialiștii recomandă ca în cazul în care nu puteți cumpăra fructe și legume organice, fără pesticide, este important să spălați corespunzător produsele alimentare.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...