Pateu de post plin de E-uri și chimicale. Atenție ce cumpărați și ce mâncați! Ce sunt E407, E621, E330 și E316

Pateu de post Foto: Freepick @timolina
Atenție la alimentele din magazine. Postul Paștelui vine cu multe produse pline de E-uri periculoase pentru sănătate.

"Se apropie Postul Sfintelor Paști, cel mai mare post din an, întins pe o perioada de 40 de zile. Denumit și „Postul Mare”, această perioadă are o deosebită importanță și însemnătate pentru creștini. 

În acest an, Sfintele Paști va fi sărbătorit la data de 24 aprilie, însă până atunci, consumatorii se vor îndrepta către produsele de post.

Având în vedere că pe parcursul celor 40 de zile, consumatorii  vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu  informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc.

În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.  Cele 39 de produse ce au făcut obiectul studiului provin de la următorii producători și distribuitori – Află AICI care sunt producatorii si distribuitorii.

Vezi și: Ce pățești dacă ții POST: riscuri și recomandări. 5 lucruri esențiale să NU ajungi la urgențe

Pateu de post - procentajul de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

 

Broccoli 33% din compoziție

Boabe de soia 32 % din compoziție

Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

Semințe de in 2.5% din compoziție

Ceapă verde 2% din compoziție 

Problema României în donarea de organe. Covic: România a pierdut din DOUĂ mari motive! Asist la o DĂRÂMARE a valorilor morale

Pateu de post - Aditivii alimentari regăsiți în pateul de post (pastă vegetală):

61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 13:

2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;

5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;

5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;

12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;

12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;

15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;

38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Pateu de post - Tipurile de aditivi alimentari regasiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală):

 

58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:

 

E 407 (caragenanul) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă", informează InfoCons.

"În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!", declară Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel