Parkinson nu e doar o singură boală. Ultimele descoperiri

Boala Alzheimer ar putea fi reversibilă
Contrariați de diferitele simptome ale pacienților de Parkinson, cercetătorii danezi au descoperit că sunt, de fapt, două tipuri de boală.

Cercetătorii danezi de la Universitatea Aarhus au descoperit că boala Parkinson nu este o singură afecțiune cum se credea până acum, ci sunt, de fapt, două boli, fie în creier, fie în intestine. Aceasta ar  explica de ce pacienții cu Parkinson descriu simptome foarte diferite.

”Cu ajutorul tehnicilor avansate de scanare, am arătat că boala Parkinson poate fi împărțită în două variante, care încep în diferite locuri ale corpului. Pentru unii pacienți, boala începe în intestine și se răspândește de acolo până la creier prin conexiuni neuronale. Pentru alții, boala începe în creier și se răspândește în intestin și alte organe, cum ar fi inima", explică Per Borghammer, profesor la Departamentul de Medicină Clinică a universității amintite.

Potrivit acestuia, descoperirea ar putea fi foarte semnificativă pentru tratamentul bolii Parkinson în viitor, deoarece aceasta ar trebui să se bazeze pe tiparul de boală al pacientului individual. Boala Parkinson se caracterizează printr-o deteriorare lentă a creierului datorită alfa-sinucleinei acumulate, o proteină care dăunează celulelor nervoase.

”Demult s-a demonstrat că pacienții cu Parkinson au un microbiom diferit în intestine decât oamenii sănătoși, fără ca noi să înțelegem cu adevărat semnificația acestui lucru. Acum, că suntem capabili să identificăm cele două tipuri de boală Parkinson, putem examina riscul factori și posibili factori genetici care pot fi diferiți pentru cele două tipuri. Următorul pas este de a examina dacă, de exemplu, boala Parkinson în primul rând a corpului poate fi tratată prin tratarea intestinelor cu transplant de fecale sau în alte moduri care afectează microbiomul”, continuă Per Borghammer, potrivit unui comunicat al universității daneze amintite.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel