Această metodă simplă ne ajută să...
Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă cronică ce afectează sistemul nervos central. Aceasta este caracterizată în principal prin simptome motorii precum tremorul, rigiditatea musculară, mișcări încetinite și tulburări de echilibru și coordonare.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, sărbătorită pe 11 aprilie, aduce în atenția publicului impactul semnificatic pe care această boală îl are asupra pacienților, familiilor și societății în ansamblu.
Deși simptomele motorii sunt cele mai evidente, boala Parkinson poate avea și manifestări non-motorii, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburări de somn și tulburări cognitive.
Cauza bolii Parkinson nu este complet înțeleasă, dar se crede că implică o combinație de factori genetici și de mediu. În boala Parkinson, anumite celule nervoase din creier care produc dopamina, un neurotransmițător implicat în controlul mișcării, sunt afectate și deteriorate progresiv. Acest deficit de dopamină este asociat cu simptomele motorii caracteristice ale bolii.
Astfe, boala Parkinson este o afecțiune care necesită o atenție deosebită, iar identificarea timpurie a simptomelor poate face diferena în gestionarea eficientă a acesteia.
În România, peste 70.000 de oameni sunt diagnosticați cu boala Parkinson, iar specialiștii subliniază importanța identificării simptomelor în etapele incipiente și diagnosticarea precoce pentru un tratament eficient, potrivit Agerpres.
Principalele manifestări motorii ale bolii, cunoscute sub acronimul T.R.A.P (tremor, ridigitate musculară, amplitudine redusă a mișcărilor, prostură instabilă), pot fi asociate și altor afecțiuni. De aceea, medicii afirmă că este crucial să consultăm un medic neurolog în cazul prezenței acestor simptome.
În general, boala Parkinson este diagnosticată după vârsta de 60 - 65 de ani, mai ales la bărbați, dar poate apărea și la vârste mai mici, în aproximativ 10% - 20% din cazuri.
"Aceste patru simptome, prescurtate T.R.A.P: tremor, rigiditate musculară, amplitudine redusă a mişcărilor, postură instabilă, sunt cele mai frecvente manifestări motorii ale bolii Parkinson.
Totuşi, având în vedere complexitatea simptomatologiei şi faptul că o parte din manifestările clinice întâlnite la persoanele cu Parkinson pot fi asociate şi cu alte boli, prezenţa simptomelor descrise nu înseamnă automat prezenţa bolii Parkinson.
De aceea, este recomandat ca, în cazul în care sunt observate simptomele prezentate, să ne adresăm cât mai repede unui medic neurolog, care poate oferi o evaluare complexă în vederea stabilirii diagnosticului", a explicat dr. Bogdan Ovidiu Popescu, medic neurolog, fost preşedinte al Societăţii de Neurologie din România şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.
În România există o reţea de centre medicale specializate în tratarea pacienţilor cu boala Parkinson, prezentă în Bucureşti şi judeţele: Bihor, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Sibiu, Suceava, Timiş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...