Pahipleurita, sechela post-COVID-19. Dr. Postolache: E CRONICĂ. Atenție! Sunt foarte multe persoane care o dezvoltă

Pahipleurita - Foto: Pexels @Anna Shvets
EXCLUSIV
Prof. dr. Paraschiva Postolache, a vorbit despre sechelele post-COVID-19, despre long-COVID-19 și despre vaccin, la ACADEMIA DE SĂNĂTATE.  

Prof. dr. Paraschiva Postolache, de la UMF "Grigore T. Popa" din Iași, medic primar pneumolog și specialist în medicină fizică și reabilitare a vorbit despre sechelele post-COVID-19 întâlnite la cei mai mulți dintre pacienți. 

Întrebată dacă sunt unele simptome COVID-19 sau boli care se cronicizează din cauza infectării cu SARS-CoV-2, prof dr. Paraschiva Postolache a vorbit despre fibroză și pahipleurită.

"Posibil ca unele dintre ele să se cronicizeze și mă gândesc la fibroza pulmonară. Cei care fac deja programul de recuperare respiratorie am observat că remisia acestor leziuni de fibroză este destul de importantă, dar la ceilalți care nu fac e clar că se va croniciza și este o problemă foarte importantă de respirație.

Ce am constatat la acești pacienți e că această fibroză determină și acele leziuni de bronșectazii de tracțiune, pentru că aceste leziuni de fibroză trag de bronșii și le dilată, iar bronșiile ajung să arate ca un șirag de mărgele și apoi se adună colecțiile bacteriene, secrețiile care vor stagna, se vor suprainfecta și e posibil ca aceste leziuni de bronșectazii să se cronicizeze la unele persoane, mai ales la cele care nu practică programul de recuperare respiratorie.

Acei noduli, chiar dacă vor rămâne și se vor croniciza nu cred că vor pune o problemă deosebită pentru acești pacienți.

Pacienții care mai prezintă pleurezie, sigur, cu tratamente medicamentoase și programul de recuperare respiratorie nu cred că se vor croniciza, dar cei care nu le urmează și nu respectă aceste recomandări s-ar putea să rămână cu pahipleurită, deci o altă sechelă cronică.

Cam atât cu aceste sechele pulmonare post-COVID-19. Atenție! Sunt foarte multe persoane tinere, active, nu sunt doar persoane în vârstă care dezvoltă aceste sechele", a declarat Paraschiva Postolache, în emisiunea Academia de Sănătate.

De ce a apărut vaccinul COVID atât de REPEDE. Dr. Postolache: Mi-am pus un semn de întrebare. Răspunsul a fost CLAR

99,9% dintre pacienți au sechele de ordin psihiatric

 

Pacienții care erau perfect sănătoși înainte de COVID-19 au ajuns să dezvolte mai multe tipuri de sechele din categorii diferite.

"Pe lângă acuzele respiratorii mai sunt unii care prezintă tahicardie, deci frecvență cardiacă mare, ca și sechelă cardiovasculară. Mulți mai au risc de formare a cheagurilor sangvine.

Foarte mulți au sechelele de tip psihiatric: anxietate, depresie, stare de furie, de nemulțumire. Din cauza senzației de abandon, că au stat o perioadă lungă internați, izolați nu au avut contact cu persoanele lor apropiate și mulți dintre ei au aceste stări, nemulțumiri și ni le transmit nouă. Să știți că în urmă cu un an toate aceste nemulțumiri ni le spuneau nouă, de parcă noi eram vinovați că ei s-au îmbolnăvit și că au stat internați, intubați, ventilați... sau la ATI.

Aproape 99,9% au aceste acuze de tip psihiatric, anxietate, depresie, furie și senzația de abandon.

În special la persoanele în vârstă este o afectare musculară foarte importantă. Avem persoane de peste 60 de ani care au făcut COVID-19, chiar și formă ușoară și această afectare musculară este atât de puternică încât stau tot timpul imobilizați la pat, ceea ce nu este bine. Această afectare musculară își revine mult, mult mai greu, trebuie lucrat intens, zilnic, cu exerciții pasive și active", a mai spus medicul.

Ce este pahipleurita

 

Pahipleurita se mai numește și simfiză pleurală, fibrotorax sau sechelă pleurală, este o sechelă a unei pleurezii purulente care duce la îngroșarea parțială sau totală a celor două foițe pleurale, o manifestare patologică provocată ca urmare a unui proces imperfect de vindecare care determină o dezordine anatomică și funcțională la nivelul foițelor pleurale.

În tratamentul pentru pahipleurită, kinetoterapia și gimnastica respiratorie sunt procedee foarte utile, pentru că prin acestea se va încerca rearmonizarea mișcărilor toracoabdominale, refacerea poziției de repaus toracic, relaxarea musculaturii inspiratorii de rezervă, restabilirea raportului dintre activitatea mecanoreceptorilor și efortul inspirator și creșterea capacității de efort prin tonifierea musculaturii respiratorii.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel