Pacienții cu boli respiratorii, gastrice și cardiace care s-au vindecat de COVID sunt mai bine protejați de sistemul lor imunitar. STUDIU
01 dec 2021, 23:49

Covid-19, sange
Pacienții cu anumite afecțiuni preexistente au făcut boala COVID-19 și s-au vindecat par să beneficieze de o protecție mai bună din partea propriului sistem imunitar, arată un nou studiu realizat în Austria. 

Noul studiu, publicat miercuri de Universitatea de Medicină din Graz (Austria), a analizat generarea de anticorpi la 326 de persoane care între februarie 2020 și ianuarie 2021 au fost testate pozitiv cu COVID-19, dar care nu au avut nevoie de spitalizare.

Dincolo de faptul că nivelul de anticorpi se menține stabil timp de opt luni, studiul a mai relevat faptul că pacienții cu patologii prealabile - precum bolile respiratorii, boli cardiace sau afecțiuni ale sistemului digestiv - au dezvoltat un nivel mai ridicat de anticorpi și un grad mai mare de protecție.

„Persoanele cu boli ale sistemului cardiovascular, respirator, gastro-intestinal, tiroidian, cu afecțiuni ale sistemului nervos și ale presiunii arteriale au avut un nivel mai ridicat de anticorpi decât cei care nu sufereau de boli preexistente", arată Chiari Banfi, una dintre autoarele studiului, citată de Agerpres. 

De asemenea, cei declarați pozitivi și care au prezentat cel puțin un simptom important asociat cu COVID-19, precum febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea gustului și a mirosului, au dezvoltat un nivel de anticorpi mai ridicat decât cei cu forme asimptomatice.

Cercetarea austriecilor semnalează că două treimi dintre participanți au avut simptome și după 38 de zile de la îmbolnăvire, precum oboseală (41 %), alterarea gustului (23,6 %), dureri de cap (23,3 %) și pierderea mirosului (19,9 %).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?