O boală tăcută și devastatoare,...
Specialiștii în chirurgie vasculară din Cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM) sunt de părere că pacienții cu boli vasculare acute ar trebui să se prezinte de urgență la spital, indiferent de existența pandemiei. Potrivit specialiștilor, neprezentarea acestei categorii de pacienți la spital poate duce la agravarea afecțiunilor sau chiar la deces.
„Un accident vascular cerebral, blocarea circulației la picioare sau la intestine, o hemoragie internă constituie urgențe, cel puțin la fel de mari ca și infecția cu coronavirus. Unii oameni care au simptome specifice bolii arteriale sau venoase ar putea ezita să meargă la spital sau o cameră de urgență, pe timp de pandemie, de aceea vă transmitem că, tratamentul din timp pentru aceste probleme le poate salva viața”, atenționează dr. Tiberiu Alin Hînsa, medic primar chirurgie vasculară și coordonator al Compartimentului de Chirurgie Vasculară din cadrul SJUBM.
De asemenea, foarte important este ca pacienții să nu oprească administrarea medicației prescrise, fără a fi consultat, în prealabil, un specialist!
Pacienții trebuie să solicite evaluare medicală dacă au noi simptome specifice, cum ar fi:
- durere cu debut brusc și intensitate crescută la nivelul piciorului, mâinii, abdominală sau în spate, care nu cedează la antialgic,
- traumatismele vasculare cu hemoragie și/sau ischemie,
- sângerare de la nivelul unui bypass, acces vascular, fistulă, grefon vascular,
- infecțiile protezelor vasculare, șoc hemoragic sau iminență de ruptură,
- hipertensiune care nu scade la tratamentul instituit,
- durere de cap intensă, confuzie, amețeala accentuată.
“Trebuie să continuăm să salvăm viețile pacienților noștri deoarece, spre deosebire de COVID-19, știm cum să o facem, mai ales în aceste vremuri complicate”, transmite dr. Hînsa Tiberiu Alin.
Specialiștii ne îndeamnă și să menținem un organism sănătos, chiar și în contextul actual – alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare și efectuarea unor exerciții.
“Acum, trebuie să fim deosebit de precauți în ceea ce privește distanțarea socială, dar este esențial să avem activitate fizică, chiar și în propria locuință. Pandemia nu va dura o eternitate - prin urmare, nu ar trebui să pierdem din vedere sănătatea noastră, pe termen lung“, este de părere medicul coordonator al Compartimentului de Chirurgie Vasculară din cadrul SJUBM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O boală tăcută și devastatoare,...
Gabriel Cotabiță a murit în urma unui...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Hidratarea este un obicei esențial...