Oxalații din legume, impact asupra sănătății. Pot duce la formarea pietrelor la rinichi

legume - FOTO: Freepik@TheChamp
Mai multe legume nu ar trebui să le consumăm zilnic. Conțin substanțe care ne pot afecta sănătatea. Numai că unele dintre acestea sunt prezente în mesele noastre zilnice.

În explorarea diversității legumelor și a beneficiilor lor nutriționale, aducem în discuție și aspectele critice privind consumul regulat. De la impactul lor asupra sănătății cardiovasculare și controlul glicemiei până la potențialele riscuri legate de inflamații și formarea pietrelor la rinichi, alegerile noastre alimentare sunt adesea o echilibristică între sănătate și precauție.

Legumele, beneficii

Legumele sunt sărace în calorii și bogate în fibre care controlează glicemia și greutatea corporală. Legumele conțin vitamine, minerale și alți nutrienți care previn afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. Departamentul Agriculturii al Statelor Unite recomandă consumul a minimum 2 ½ căni de legume pe zi, în special legume de culoare verde închis, roșii și portocalii.

Deși asta îți lasă o mulțime de opțiuni pentru a-ți asigura aportul zilnic de legume, probabil ai unele pe care le preferi mai mult decât altele.

Legume precum cartofii, porumbul și roșiile sunt mai susceptibile să apară în coșul tău de cumpărături și în farfurie decât sfecla sau ridichile. Fie că le iubești sau le urăști, unele dintre aceste legume nu sunt neapărat cele mai bune de consumat zilnic. Unele legume ar putea agrava inflamațiile, crește glicemia sau crește riscul de pietre la rinichi.

Vezi și: Ghid internațional pentru îngrijirea diabeticilor. Ce se schimbă

Legume bogate în oxalați care pot crește riscul de pietre la rinichi

Oxalații sunt compuși naturali găsiți în unele alimente care se leagă de mineralele din corpul tău, și deși nu sunt neapărat nocivi, cantitățile mari de oxalați pot reprezenta probleme pentru persoanele cu boli renale sau pietre la rinichi.

Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de oxalat de calciu și se formează atunci când excesul de oxalați se leagă de calciu în rinichi. Legumele bogate în oxalați sunt spanacul, cartofii și sfecla.

Oxalații se pot acumula și în sistemul tău digestiv dacă iei antibiotice. Antibioticele nu doar omoară agenții patogeni, ci și bacteriile bune care se hrănesc cu oxalați. Această acumulare de oxalați ar putea limita absorbția mineralelor vitale de către corpul tău, potrivit WebMD.

Vezi și: Fibrilația atrială și complicațiile post-AVC la pacienții cu cancer: un risc crescut

Cum să le consumăm corect

Rinichi - FOTO: Freepik@ibrandify

Dacă îți place spanacul sau alte alimente bogate în oxalați, gătitul acestor alimente poate reduce cantitatea de oxalați. Pentru a preveni pietrele de oxalat de calciu la rinichi, combină alimentele bogate în oxalați cu alimente bogate în calciu. Calciul din mâncare se va lega de oxalați și va trece prin sistemul digestiv înainte să ajungă la rinichi.

Legume care ar putea declanșa inflamații sau crește glicemia

Unele persoane au probleme în a digera legumele din familia solanaceelor, care conțin o toxină numită solanină ce poate reprezenta probleme dacă este ingerată în cantități mari. Cartofii, roșiile, vinetele și ardeii fac parte din solanacee. Pentru majoritatea oamenilor, solanaceele pot furniza multe vitamine și antioxidanți, dar pentru unele persoane cu afecțiuni autoimune precum boala inflamatorie intestinală, consumul de solanacee ar putea avea efecte secundare riscante de agravare a simptomelor, potrivit Uwinhealth.

Unii oameni cred, de asemenea, că solanaceele declanșează inflamații care pot provoca dureri de artrită, dar Arthritis Foundation arată că există puține cercetări care să susțină această legătură. Persoanele ar putea fi alergice sau sensibile la solanacee, așa că ar trebui să încerce să le elimine din dietă pentru a vedea dacă starea lor se îmbunătățește.

Vezi și: Hook Test, examenul clinic pentru ruptura tendonului bicepsului. Dr. Liviu Ojoga: Înainte de operație, RMN sau ecografie

Legumele sunt de obicei scăzute pe indicele glicemic (IG), ceea ce înseamnă că sunt digerate mai lent și cauzează o creștere mai mică a glicemiei. Totuși, morcovii, cartofii și dovleacul pot avea un IG mai ridicat.

Morcovii gătiți pot avea un IG de 85, cartofii fierți un scor de 70, iar dovleacul fiert un IG de 75. Cu toate acestea, morcovii și dovleacul au o încărcătură glicemică mică, care ia în considerare cantitatea de carbohidrați și mărimea porției în cât de rapid poate crește glicemia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel