Ouă: cresc sau nu riscul de boli de inimă și de deces prematur?

Ouă, când sunt bune și când sunt periculoase?
Un studiu publicat ASTĂZI reaprinde disputa asocierii unui consum „mai mare” de ouă cu riscul crescut de boli de inimă și deces prematur. Câte ouă mâncăm și când e prea mult? Asta apropos de faptul că se apropie Paștele. 

Cercetatorii de la Facultatea de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern din Chicago, precum și alte instituții, au colectat și analizat date din șase studii de cohortă din SUA, care acoperă un total de 29.615 de persoane. Dintre acestea, 45% erau bărbați, iar 31% erau negri.

Ei au comparat modelele de hrănire la momentul consultului inițial, când vârsta medie a participanților a fost de 52 de ani, cu bolile cardiovasculare și decesele care au apărut în timpul unei urmăriri care a durat până la 31 de ani (media a fost de 17 ani).

Cercetătorii au publicat ASTĂZI rezultatele studiului în JAMA (Jurnalele Academiei de Medicină Americane).

Autorul co-corespondent al studiului, dr. Norrina B. Allen, un profesor asociat de medicină preventivă la Northwestern, spune ca mesajul principal al studiului este de fapt despre colesterol, „care se întâmplă să fie ridicat în ouă și în mod specific, în gălbenușuri" „Oamenii care consuma mai puțin colesterol alimentar au un risc mai mic de boli de inimă", adaugă ea.

Dovezi pro și contra

De zeci de ani există o dezbatere aprinsă pe marginea consumului ridicat de ouă (și ce înseammnă asta) și a colesterolului alimentar, specialiștii nereușind să cadă la pace pe acest subiect. Asta pentru că sunt studii care spun că un consum mare de ouă e benefic, în timp ce altele – precum cel de față – demonstrează contrariul.

Spre exemplu, un studiu recent arată că un ou pe zi ține diabetul la distanță. Citește aici respectivul studiu.

Un altul, că un consum definit ca „moderat", adică de cel mult un ou pe zi oferă protecție contra bolilor cardiovasculare. Ciitește aici  explicații despre respectivul studiu.

Recomandarea oficială în SUA, înainte de 2015, era aceea că oamenii trebuie să-și limiteze consumul zilnic de colesterol alimentar la cel mult 300 miligrame (mg) pe zi, adică echivalentul a două ouă medii.

Însă, Ghidul de nutriție pentru americani pentru 2015-2020 nu mai prezintă limite pentru colesterolul alimentar și/sau aportul de ouă. Acesta include doar necesitatea aportului săptămânal de ouă, ca parte a unei alimentații sănătoase. „Dovezi adecvate", nota autorii ghidului, „nu sunt disponibile pentru o limitare cantitativă pentru colesterolul alimentar".

Risc ridicat de boli de inimă și moarte

Dr. Allen, autoarea studiului publicat ASTĂZI în JAMA, consideră că problema cu studiile precedente care nu au găsit nicio legătură între consumul de ouă și riscul crescut de boli cardiovasculare este că acestea au utilizat eșantioane de populație mai puțin diversificate, au urmărit subiecții pe mai puțin timp și că nu au fost ajustate în funcție de alte elemente din diete.

„Studiul nostru", a explicat ea, „arată dacă doi oameni au aproape aceeași dietă, singură diferență între ei fiind numărul de ouă consumate. De aceea poți măsura direct efectul consumului de ouă asupra bolilor de inimă".

Datele dietetice pentru noul studiu au provenit fie din completarea chestionarelor, fie din interviurile care au avut loc în timpul unei singure vizite medicale. Acestea au inclus date despre ce a mâncat fiecare persoană fie în anul precedent, fie în luna anterioară.

Aproximativ 5.400 evenimente cardiovasculare și 6.132 decese din toate cauzele au fost înregistrate în perioada de urmărire, în rândul subiecților. Exemple de evenimente cardiovasculare includ diagnosticarea bolilor cardiace, accident vascular cerebral și insuficiența cardiacă.

Oamenii de știință au descoperit că, pentru fiecare aport suplimentar de 300 mg de colesterol dietetic pe zi, a existat un risc semnificativ cu 17% mai mare de boli cardiovasculare și cu 18% mai mare risc de deces din orice cauză.

Echipa a calculat, de asemenea, „diferențele absolute de risc" pentru aceste rezultate. Acestea au fost de 3,24% și respectiv 4,43%.

Mai pe înțelesul tuturor, la fiecare 1.000 de participanți la studiu, au existat 32 de diagnostice suplimentare de boli cardiovasculare și 4 decese, pentru fiecare 300 mg suplimentar de colesterol consumat pe zi.

Jumătate de ou în plus pe zi crește riscul

Analiza din JAMA a arătat, de asemenea, că pentru fiecare jumătate de ou consumat în plus pe zi (peste limita de două, evident), a existat un risc cu 6% mai mare de boli cardiovasculare și un risc cu 8% mai mare de moarte de toate cauzele.

Calitatea generală a alimentației oamenilor, tipul și cantitatea de grăsimi pe care le-au mâncat și cantitatea de exerciții fizice pe care le-au făcut par să nu aibă niciun efect asupra acestor legături.

Limitările studiului publicat astăzi

Printre punctele forte ale studiului se numără faptul că a folosit un eșantion mare și variat de persoane și că a existat o perioadă lungă de urmărire. Cu toate acestea, o limitare demn de remarcat este aceea că a fost utilizată doar o singură analiză a consumului de ouă și colesterol, și aceasta a fost la începutul urmăririi. Oamenii își pot schimba obiceiurile alimentare, iar o perioadă de 17-31 ani oferă o mulțime de ocazii pentru a face acest lucru.

Comentând constatările pentru MedicalNewsToday, Tom Sanders - care este profesor de nutriție și dietetică la King's College din Londra - subliniază că, din cauză că studiul este unul prospectiv, nu poate stabili cauza și efectul; aceasta poate sugera doar legături între consumul de ouă, colesterolul alimentar mare și riscul de boli de inimă și deces.

Cu toate acestea, mesajul de „luat acasă" ar fi acela că o dietă care conține multă carne și multe ouă este asociată cu o proastă sănătate cardiovasculară și că recomandările dietetice ar fi să limităm consumul de colesterol alimentar la 300 mg pe zi".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel