Osteoporoza, testul de 10 minute care îți arată gradul de afectare al oaselor. Medic: Nu se vindecă, ci poate fi ţinută sub control

osteoporoza - FOTO: Freepick
Osteoporoza este o afecţiune în care oasele devin mai subţiri şi îşi pierd forţa. Persoanele cu osteoporoza sunt la risc mai mare pentru ruperea oaselor.

Osteoporoza apare atunci când există un dezechilibru între formarea osoasă nouă şi resorbţia osoasă veche. Corpul poate să nu reuşească să formeze suficient os nou, sau prea mult os poate fi reabsorbit, sau se întâmplă ambele situaţii.

Două minerale esenţiale pentru formarea normală a osului, sunt calciul şi fosfatul. De-a lungul tinereţii, corpul foloseşte aceste minerale pentru a produce oase.

Osteoporoza, cauzele care duc la apariția bolii. Femeile sunt mai predispuse la afecțiune

Reumatologul Daniela Opriș-Belinski a explicat care sunt principalii factori care duc la apariția osteoporozei. Femeile sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune.

"Osteoporoza poate să apară din foarte multe cauze, dar cel mai frecvent apare la doamne, după instalarea menopauzei. Prin urmare, apare din cauza scăderii nivelului de estrogen. Atât la femei, cât şi la bărbaţi apare odată cu înaintarea în vârstă. Scade densitatea mineral osoasă şi începe să scadă şi calitatea osului şi astfel apare osteoporoza.

Nu este o boală doar a vârstnicilor, dar este o boală în care vârsta este un factor de risc important. Nu îi duc pe pacienţi foarte multe simptome la medic, pentru că până nu apare singura manifestare, şi anume, fractura, nu au de unde să cunoască că au osteoporoză, decât dacă îşi fac o anumită determinare", a spus medicul reumatolog la Antena 3.

Vezi și: Sindromul picioarelor neliniștite, cauze. Cum îți afectează somnul

Osteoporoza, testul care îți arată dacă ai boala

”Această determinare este o evaluare care poartă denumirea de absorbțiometrie duală cu raze X, mai exact DXA. Din păcate, mulţi nu ştiu de această evaluare, ci abia în momentul în care se produce fractura, care este un particulară.

Nu orice fractură este fractură din cauza osteoporozei, doar dacă aceasta se produce în urma unor traumatisme minore. De exemplu, dacă cineva se împiedică şi pune mâna ca să se protejeze şi îşi rupe încheietura, atunci vorbim despre o factură tipică osteoporozei. Tasările vertebrale sunt, de fapt, nişte fracturi prin înfundare, care apar la pacienţii cu osteoporoză.

E foarte important din start vârful de masă osoasă la care ajunge fiecare dintre noi. Vârful de masă osoasă este atins în momentul în care încetăm creșterea și lucrul acesta depinde de aportul de calciu, de vitamina D, de aportul de proteine, de activitatea fizică pe care o avem. Totodată, depinde şi de ceea ce moştenim fiecare.

În momentul de faţă, există un algoritm care poartă denumirea de FRAX. Acest algoritm înseamnă evaluarea riscului de fractură la 10 ani. Printr-o discuţie pe care pacientul o are cu medicul, se evaluează factorii de risc care deja sunt cunoscuţi. Osteoporoza nu se vindecă, ci poate fi ţinută sub control.

Ţinutul sub control înseamnă să nu mai apară alte fracturi. În cazul fracturilor vertebrale riscul de a face altă fractură este de patru ori mai mare. O altă fractură cunoscută şi de temut pentru osteoporoză este fractura de şold. Din păcate, dacă ţi-ai rupt şoldul, ai un risc cam de două ori mai mare să ţi-l rupi şi pe celălalt”, a mai precizat dr. Daniela Opriș-Belinski, medic reumatolog.

Vezi și: Nucile, efect anticancer. 9 motive pentru care ar trebui să le incluzi în dietă

Osteoporoza, care sunt cauzele care contribuie și cum poate fi prevenită

Modul de viață poate contribui la apariția osteoporozei. Osteoporoza este considerată o boală tăcută, cu simptome ce apar de cele mai multe ori după ce o fractură, de exemplu, astfel, că ea nu poate fi prevenită decât printr-o alimentație echilibrată.

”Fumatul, alcoolul, sedentarismul duc la pierderea de masă osoasă. Când devenim o persoană la risc, ar trebui să ne facem o determinare a densităţii mineral osoasă, pentru că ne ajută foarte mult să vedem unde suntem.

Vitamina D este foarte importantă pentru prevenție și pentru sănătatea oaselor. Persoanele în postmenopauză au un nivel inadecvat de vitamina D. Există destul de multe tratamente care se folosesc de ani. Asociate cu această suplimentare de vitamina D și de calciu, folosim niște medicamente care intră într-o clasă care poartă denumirea de antiresorbtive", a mai spus medicul.

Vezi și: Boala descoperită de medicii români după Cernobîl, ignorată de Ucraina. Cornel Sabetay: Nu puteau discuta pe motive politice. A fost o îndrăzneală la noi

Când apare OSTEOPOROZA și cum se poate trata aceasta

Osteoporoza este o boală a sistemului osos cu care se confruntă multe persoane aflate la vârste adulte, o frecvență mai mare fiind în rândul femeilor ajunse la menopauză. De altfel, osteoporozei i se mai spune și ”maladie silențioasă” pentru că o perioadă lungă de timp aceasta este asimptomatică, fără să prezinte vreo manifestare, perioadă ce coincide cu o pierdere progresivă a țesutului osos.

Potrivit DRMAX, deși cauzele exacte ale osteoporozei nu au fost elucidate, se cunoaște procesul prin care aceasta apare: dezechilibrul dintre osteoliză, care este crescută și osteosinteză, care este scăzută. Iar acest dezechilibru începe să apară odată cu înaintarea în vârstă.

De altfel există o serie de alte boli care se pot asocia frecvent cu osteoporoza. Acestea sunt: bolile autoimune – artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, scleroza multiplă, spondilita anchilozantă; bolile digestive și gastrointestinale - Boala Celiaca, sindrom de intestin iritabil, operații pentru pierderea in greutate; bolile hematologice - siclemia, talasemia, mielom multiplu, leucemii; bolile endocrine - diabet, hiperparatiroidism, hipertiroidism, sindrom Cushing, tireotoxicoza, menstruații neregulate, menopauza precoce, hipogonadism; bolile neurologice - Parkinson, accident vascular cerebral.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel