Osteoartita, vindecată. Terapia care permite corpului să se repare singur

osteoartita - FOTO: Freepik@pressfoto
Osteoartita ar putea fi vindecată complet. Terapia ar putea scăpa milioane de oameni din întreaga lume de durerile insuportabile provocate de osteoartită.

Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado Boulder au lansat un proiect de cercetare ambițios cu un scop revoluționar: vindecarea osteoartritei în decurs de cinci ani. Echipa, finanțată de Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H) cu până la 39 de milioane de dolari, urmărește să dezvolte terapii non-invazive care să pună capăt acestei afecțiuni dureroase și debilitante.

Prin combinarea experienței în inginerie, terapie genetică și materiale biomimetice, cercetătorii au ca obiectiv să creeze articulații auto-vindecătoare, care ar putea schimba complet perspectiva asupra tratamentului osteoartritei.

Osteoartita, ce este

Osteoartrita afectează aproximativ una din șase persoane de peste 30 de ani din întreaga lume. Pe măsură ce populația îmbătrânește și devine mai sedentară, se așteaptă ca aceste cifre să crească. Boala cauzează distrugerea cartilajului care amortizează articulațiile, ducând la o frecare dureroasă a oaselor. În timp, oasele  se deteriorează și se deformează.

În prezent, opțiunile de tratament sunt limitate la gestionarea durerii și, atunci când aceasta nu mai este suficientă, la efectuarea unei intervenții chirurgicale de înlocuire a articulației. Nu există nici o vindecare. Dar echipa de cercetare din Colorado, înarmată cu o finanțare de până la 39 de milioane de dolari de la Advanced Research Projects Agency for Health (ARPA-H), este hotărâtă să schimbe acest lucru.

"În decurs de cinci ani, obiectivul nostru este să dezvoltăm o suită de terapii non-invazive care pot pune capăt osteoartritei" declară liderul proiectului, Stephanie Bryant, PhD, profesor la CU Boulder, potrivit Study Finds.

Abordare dublă

Abordarea echipei este dublă: abordarea atât a problemelor biologice, cât și a celor structurale care caracterizează osteoartrita. Pe frontul biologic, co-investigatorul Michael Zuscik, PhD, profesor la Campusul Medical Anschutz, a petrecut 15 ani dezvoltând și testând un medicament care încurajează celulele cartilajului și ale oaselor să producă proteinele necesare pentru a se reconstrui.

Intră în scenă Bryant, un specialist în materiale care a petrecut peste două decenii dezvoltând biomateriale tridimensionale, gelatinoase, care pot aluneca în crăpăturile cartilajului și ale oaselor deteriorate, oferind un schelet de susținere pentru celulele proprii ale corpului să migreze și să repare țesutul - ca și grinzi ale unei clădiri noi.

Între timp, oamenii de știință de la CSU au dezvoltat tehnici de terapie genetică pentru a controla inflamația și a accelera vindecarea cartilajului.

Vezi și: Greșeala care duce la îmbătrânire prematură. Dr. Dana Miricioiu: Fața se va rida mult mai profund și mai repede

Piesele puse laolaltă

Acum, cu finanțarea ARPA-H, echipa poate aduce în cele din urmă aceste piese împreună. Provocarea lor de inginerie este să dezvolte metode pentru a livra aceste terapii regenerative organismului într-un mod care oferă beneficii de durată și poate trata mai multe articulații odată, dacă este necesar.

Soluția constă în niște nanoparticule care pot fi administrate pe cale intravenoasă, servind drept mici cai troieni care migrează către articulațiile inflamate și livrează un cocktail vindecător care permite corpului să se repare singur.

Vezi și: Cancerul care este descoperit întâmplător. Dr. Ruxandra Dobrescu: Este cel mai frecvent. Progresează lent

Obiectivul final al echipei este să comercializeze trei inovații: o singură injecție vindecătoare care poate opri deteriorarea articulațiilor și poate porni regenerarea; un hidrogel de patchare a leziunilor pentru cazurile mai avansate; și o infuzie anuală pentru tratarea sistemică a osteoartritei în întregul corp.

Osteoartita - FOTO: Freepik@kjpargeter

Când este timpul pentru studii, co-investigatorul Laurie Goodrich, DVM PhD, un clinician veterinar științific la CSU, va conduce studiile în animale.

"Expertiza CSU în medicina veterinară va juca un rol crucial în ajutarea acestui știință să treacă la următorul pas", spune Goodrich.

În decurs de 3,5 ani, echipa speră să înceapă să efectueze studii la pacienții umani. Cu toate acestea, dezvoltarea acestor tratamente este doar jumătate din luptă, conform co-investigatorului Karin Payne, PhD, profesor asociat la CU Anschutz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel