Multitasking-ul poate părea eficient,...
Operația Latarjet este o intervenție chirurgicală ortopedică utilizată pentru tratamentul luxației recurente a umărului sau pentru stabilizarea articulației umărului în cazul leziunilor grave ale ligamentelor și tendoanelor.
Această procedură poartă numele chirurgului francez Michel Latarjet, care a descris-o pentru prima dată în anii 1950.
"Operația Latarjet este pentru cei cu luxații recidivante multiple", ne-a spus medicul Liviu Ojoga.
Vezi și: Mișcarea banală la care trebuie să renunți. Dr. Liviu Ojoga: Poate produce luxația de umăr
Luxația recurentă a umărului este o afecțiune în care umărul alunecă sau sare în afara articulației sale și poate fi foarte dureroasă și limitantă în activitățile zilnice.
Această problemă apare de obicei în urma slăbirii sau leziunii ligamentelor și tendoanelor care mențin umărul în poziție stabilă.
"Aceasta este una dintre probleme. Cu cât lăsăm pacientul să aibă mai multe luxații, cu atât șansele să facem o intervenție artroscopică, reinserția complexului capsulolabral, scad și de asta ne trebuie și RMN și CT, pentru că în general cu cât sunt mai multe luxații cu atât apare o pierdere de os.
În care capul humeral se luxează anterior, el se încoșează pe marginea anterioară a glenei și atunci apare o diformitate, ca un șanț în partea posterioară a capului humeral care se numește leziune Hill-Sachs și tot luxându-se, marginea anterioară a glenei se teșește, își pierde din dimensiuni și atunci în mișcarea de abducție-rotație externă, acest șanț posterior se fixează în marginea anterioară a glenei și luxează.
Ăsta e mecanismul de producere a luxaților recidivante.
De aceea, când avem acest deficit osos nu mai putem să discutăm de o operație artroscopică, ci de operația Latarjet", a declarat Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Operația Latarjet implică transferul unei porțiuni mici din osul scapulei (omoplatului), numită proces coracoid, pe partea anterioară a glenoidului (cavitatea umărului).
Acest transfer osos are mai multe beneficii. În primul rând, crește suprafața de contact a glenoidului, ceea ce îmbunătățește stabilitatea articulației umărului.
În al doilea rând, transferul osos ajută la tensionarea și întărirea capsulei articulare și a ligamentelor, reducând astfel riscul de luxație recurentă.
Recuperarea după operația Latarjet poate dura câteva luni și implică o perioadă de imobilizare a umărului, urmată de fizioterapie și exerciții de întărire pentru a restabili forța și mobilitatea umărului.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Multitasking-ul poate părea eficient,...
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Schimbările alimentare pot fi un...
Uite trucul simplu care îți usucă...