OMS, semnal de ALARMĂ. Până în 2050, mai mult de jumătate din oamenii de pe glob vor SUFERI de MIOPIE

OMS, semnal de alarmă - Foto: Pexels @Designecologist
OMS trage un semnal de alarmă în rândul populației. Care este afecțiunea care afectează tot mai mulți oameni.

Organizația Mondială a Sănătații (OMS) trage un semnal de alarmă, ținând cont de faptul că 40% din populația lumii este mioapă și până în 2050 mai mult de jumătate dintre pământeni vor suferi de această afecțiune.

În aceste condiții, România nu are strategii de prevenție și tratament, oamenii care au nevoie o consultație oftalmologică nu ajung la specialist, iar costurile nu sunt decontate sau compensate de asigurările de sănătate, așa că mulți își cumpără ochelarii de la tarabe, după cum li se pare de cuviință.

Potrivit medicilor, mulți români ajung la o consultație oftalmologică abia atunci când simt că vederea nu-i mai ajută deloc.

"Copiii nu știu cum trebuie să vadă la distanță și pe la țară sunt oameni care toată viața nu au purtat ochelari și aveau -7 dioptrii", spune Adriana Stănilă, medic primar oftalmolog.

De ce crește numărul miopilor?

 

Ei bine, deși nu ne-am gândi la așa ceva, numărul miopilor a crescut din cauza modului de viață, a faptului că petrecem mult timp în interior, fără lumină naturală și dependenți de ecrane.

"Acum toți oamenii privesc în niște device-uri care sunt din ce în ce mai aproape de ochi și cu cât sunt mai aproape și cu cât sunt mai mici solicită ochiul mai mult", spune Emanoil Diaconu, medic primar oftalmolog.

Statul român nu decontează consultațiile oftalmologice, deși miopia afectează din ce în ce mai mulți oameni, de la vârste tot mai fragede. Cu trimitere de la medicul de familie oftalmologul poate doar să îi consulte gratuit.

"Ce nu intră în pachetul de bază de servicii oftalmologice sunt ochelarii", spune Adriana Soare, purtătorul de cuvânt al CAS Argeș, potrivit stirileprotv.ro

Lentilele de corecție costă între 60 si 4.000 de lei, dar mulți oameni preferă să-și cumpere ochelari din piață, unde fac doar o probă privind în jur, dar prețul unei astfel de perechi costă doar 10 lei.

Apariția miopiei poate fi prevenită

 

Medicii spun că apariția miopiei poate fi prevenită, iar una dintre metode, mai ales în cazul copiilor, este activitatea în aer liber. În perioada pandemiei puțini au respectat însă această recomandare.

Carina, o adolescentă în vârstă de 16 ani, spune că a mers la doctor când a simțit că lumina o deranjează.

"Cred că după două, trei luni petrecute în mediul online, în timpul pandemiei. Am avut zile în care stăteam și opt ore în fața calculatorului, poate chiar mai mult", spune ea.

Miopia poate duce si la apariția glaucomului și a cataractei, afecțiuni ce necesită intervenții chirurgicale.

Ce este miopia, cum se poate corecta miopia și când se recomandată operația cu laser

Miopia este un defect al vederii ce se manifestă prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele situate la o distanță mai mare, fiind cel mai frecvent viciu de refracție al ochiului. Pentru a putea fi tratată corespunzător este important să cunoaștem cauzele miopiei. În general, miopia se corectează cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractivă. În cazul copiilor miopi, odată ce cresc, din păcate crește și miopia. Fetele au nevoie de control oftalmologic la fiecare șase luni, până la vârsta de 14 ani, în timp ce băieții la acelai interval, până la 18 ani.

După aceste vârste, frecvența controlului oftalmologic se micșorează, la o verificare anuală, iar după ce se termină creșterea există varianta chirurgiei refractive. Cel mai folosit tip de operație se adresează părții din fața ochiului, corneea.

”Din experiența noastră putem merge până la minus 6-7 dioptrii. Laserul subțiază corneea, și dacă aceasta este suficient de groasă putem merge cu plafonul de corectare al miopiei până la 6-7 dioptrii”, a explicat doctorul Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, în cadrul emisiunii ”Doctor de bine” de la PRO TV. 

Însă în cazul dioptriilor foarte mare, de 15-16-17, în care nu se poate aplica tratamentul cu laser, se pun lentile intraoculare, peste cristalin, cu un efect de lupă. ”Sunt niște lentile speciale, în lume existând după tipuri de astfel de lentile. Ca ochelari băgați în ochi”, a mai precizat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel