A început sezonul accidentelor pe...
Omartroza este o afecțiune comună a articulațiilor, care apare atunci când cartilajul care acoperă extremitățile osoase se deteriorează treptat.
Artroza degenerativă a umărului este mai rar diagnosticată decât la articulațiile membrelor inferioare. Articulația umărului nu suportă greutate și o parte din tensiunile mecanice sunt preluate de spațiul subacromial. Cu toate acestea, studiile anatomice relevă o incidență semnificativă a modificărilor degenerative la nivelul articulației glenohumerale odată cu înaintarea în vârstă, potrivit PubMed.
Este cel mai adesea asociată cu înaintarea în vârstă, dat poate apărea și ca rezultat al suprasolicitării articulațiilor, traumatismelor sau predispoziției genetice.
Potrivit SANADOR, omartroza poate fi primară și secundară. Omartroza nu are o cauză specifică, dar este legată de vârstă, factori genetici și sex. Se întâlnește mai frecvent la persoanele de peste 50 de ani, iar femeile sunt mai des afectate decât bărbații.
Artroza secundară prezintă o cauză cunoscută și numeroși factori de risc:
- traumatisme la nivelul umărului
- rupturi ale manșetei rotatorilor
- suprasolicitarea repetată a articulației umărului
- boli osteortriculare (artrita infecțioasă, artrita reumatoidă)
- aport insuficient de sânge la nivelul componentelor articulare
- diabetul zaharat
- guta-
obezitatea.
"Când s-a uzat în timp, vorbim exact de același lucru cu coxartroza și gonartroza. La umăr se numește omartroză și are aceeași sancțiune, cu condiția ca tendoanele coafei rotatorilor să fie indemne.
Deci, dacă avem o coafă rotatorie corectă, atunci folosim o proteză anatomică, adică va reproduce identic 100% anatomia pacientului, adică ce discuta mai devreme, o tijă humerală cu un cap humeral care vor face să apară un humerus protetic identic cu humerusul anatomic și o piesă de polietilenă care se montează pe cavitatea glenoidă.
Fie se cimentează, fie se fixează într-un metal care se fixează în glenă și atunci obținem ceea ce se numește proteză de umăr anatomică", a declarat Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.
Principalele simptome ale omartrozei includ durerea în articulație, rigiditate, inflamație și scăderea mobilității.
Durerea poate fi mai severă după perioade de inactivitate sau după activităi care implică articulația afectată.
De asemenea, pot apărea crize articulare, care sunt senzații de trosnire sau scârțâire în timpul mișcării articulației.
Diagnosticul omartrozei se bazează pe istoricul medical al pacientului, examinarea fizică și, uneori, pe intervenții suplimentare, cum ar fi radiografiile, care pot evidenția modificări structurale ale articulației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
A început sezonul accidentelor pe...
Știai că data și grosimea primei...
Schimbările alimentare pot fi un...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Aerul pe care îl inspirăm, deși...