Octavian Jurma: în 2 săptămâni aflăm dacă aceasta e perioada cea mai intensă de creștere a valului 4-Delta

Epidemiologul Octavian Jurma susține că în următoarele două săptămâni vom vedea dacă avem de-a face cu o creștere intensă a numărului de îmbolnăviri COVID din valul 4 și dacă urmează o perioadă de platou.  

Epidemiologul Octavian Jurma spune că în câteva zile se deschid școlile și ”părinții sunt mai preocupați de achiziția de rechizite decât de siguranța copiilor în clasă”.

”Valul 4-Delta crește mai repede decât oricare dintre valurile epidemice de până acum, în medie de 2x mai repede! Că și cum asta nu ar fi o problemă suficient de mare, infecția cu tulpină Delta este și de 2x mai gravă într-o populație prea puțin protejată de vaccin. Ne îndreptăm spre prăpastie și criză politică apasă pe accelerație în loc să apese pe frână epidemică. Există însă o brumă de speranța și mă grăbesc să o dau de veste până nu e compromisă de realitate

(...) Din perspectiva accelerației, valul 4-Delta a depășit deja valul 3-Alpha și a recapitulat până acum prima faza ascendentă a valului 2 (cea din iunie-iulie) cu 8 săptămâni de creștere de 2x mai intensă care a făcut că valul 4-Delta să plece de la o valoare de 2x mai mică decât valul 2 și să ajungă la o valoare de 2x mai mare după prima faza de creștere. Analiză istorică ne spune că după 8 săptămâni ar trebui să vedem o scădere dramatică a accelerației în această săptămâna sau în săptămâna următoare. Odată ce pandemia se izbește de zidul măsurilor de combatere a pandemiei (dacă se iau) sau al imunității colective (când se instalează) accelerația se prăbușește rapid și avem un vârf al numărului de cazuri urmat de o faza descendența. Acest potențial platou de 2-3 săptămâni este singură rază de speranța realistă pe care o mai avem în acest moment al pandemiei.

Ar fi un răgaz foarte util pentru a da spitalelor timp să se pregătească pentru faza de creștere care va debuta cel mai probabil la 2 săptămâni de la deschiderea școlilor. Este însă o speranța firavă care depinde de echilibrul dintre distanțarea produsă de vacanțele de la finalul lunii august și începutul lunii septembrie și evenimentele organizate după 1 august. Probabilitatea că accelerația să crească la 2 săptămâni după deschiderea școlilor este foarte mare în continuare, deci putem speră la cel mult 2 săptămâni de platou în care să ne trage puțin sufletul. Așa cum se vede din grafic, valul 4-Delta debutează în luna iulie 2021 mult mai brusc și este mult mai intens decât oricare din valurile precedente. 4-Delta a crescut mult mai rapid decât prima faza ascendentă a valului 2 (Valul 2.1) și ne-a adus deja la un nivel dublu față de platoul în care ne-am instalat după valul 2.1.

Analiză accelerației internărilor în spitale este și mai îngrijorătoare decât a cazurilor noi. Până la urmă, vaccinarea exact asta urmărește, să decupleze curbă cazurilor noi de curbă internărilor și deceselor și exact asta se observă în țările vaccinate.Ce observăm în România? Observăm că rată de creștere a internărilor în valul 4-Delta, debutează așa cum ne așteptăm, la 1-2 săptămâni după creșterea numărului de cazuri noi și este mai rapidă decât în valul 2 și valul 3. Acest aspect este mult mai îngrijorător decât creștere numărului de cazuri noi. De aceea repet: numărul de cazuri grave și foarte grave crește de 2x mai repede decât în valul 2 și 3, ceea ce confirmă studiile din alte țări care arată că tulpină Delta produce forme de boală COVID-19 de 2x mai gravă decât tulpină Alpha într-o populație nevaccinata.

În luna august 2020 am avut un platou datorat distanțării fizice mari produse natural de perioada de vacanță. Absența acestui platou în 2021 mă îngrijorează pentru că însemna că actuală creștere are loc în ciuda rezistenței naturale opusă pandemiei în luna august.În următoarele 2 săptămâni vom află dacă această este perioada cea mai intensă de creștere a valului 4-Delta și urmează un scurt platou de 2-3 săptămâni al numărului de cazuri noi sau această este doar o perioada de platou a acelerației, caz în care numărul de cazuri va continuă să se dubleze la 2 săptămâni până la finalul lunii, după care vom vedea dacă deschiderea școlilor va avea un impact asupra curbelor epidemiologice”, notează Octavian Jurma pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel