Oboseala, semnul cancerului tiroidian. Mărturisirea tinerei diagnosticată la 29 de ani: Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta

cancer tiroidian - FOTO: Freepik
O tânără a ignorat aceste simptome mai mult decât comune și a fost diagnosticată cu un cancer grav.

O tânără mamă din Marea Britanie, în vârstă de 30 de ani, a fost diagnosticată cu cancer tiroidian la doar 29 de ani, după ce a ignorat simptomele care păreau a fi legate de oboseala de a fi mamă.

Într-un efort de a crește conștientizarea, Robyn Elizabeth a dezvăluit pe TikTok cum simptomele aparent banale, cum ar fi oboseala extremă și ganglionii limfatici umflați, s-au dovedit a fi semne ale unei afecțiuni grave. Robyn a suferit intervenții chirurgicale și tratamente cu iod radioactiv și acum își folosește experiența pentru a ajuta pe alții să recunoască și să acționeze în fața semnelor de cancer tiroidian.

Robyn a fost diagnosticată cu cancer la vârsta de doar 29 de ani. Ea a recunoscut că, înainte de acest diagnostic, se simțea "întotdeauna obosită", dar a crezut că acest lucru se datorează faptului că avea un copil mic. Totuși, după ce medicii au dezvăluit adevărul, mai multe probleme de sănătate au început să aibă sens.

Ea a explicat cum avea cearcăne, față palidă și se simțea mereu groaznic, dar a atribuit aceste simptome tot statutului de proaspătă mănică. Robyn a avertizat și despre alte simptome ale cancerului tiroidian pe care le-a "ignorat":

Vezi și: Proteina care ar putea prelungi speranța de viață cu 7 ani. Este supranumită "fântâna tinereții"

Oboseala, semn al cancerului tiroidian - FOTO: Freepik@yanalya

- Oboseală

- Ganglioni limfatici umflați

- Creștere în greutate

- Incapacitatea de a pierde în greutate

- Dificultăți de respirație

- Schimbări în tranzitul intestinal

De la diagnostic, Robyn a suferit două intervenții chirurgicale pentru a i se îndepărta o parte din glanda tiroidă, ceea ce a dus la pierderea temporară a vocii sale. Glanda tiroidă este o glandă mică situată în gât, chiar în fața traheei.

Ea a trecut apoi prin mai multe sesiuni de tratament cu iod radioactiv, care folosește radiații pentru a distruge celulele canceroase.

Robyn a explicat mai multe despre tratamentele disponibile pentru cancerul tiroidian.

"Dacă ai un nodul care măsoară între patru centimetri și mai mult, înseamnă că următorul plan de tratament este să îți fie îndepărtată cealaltă parte a tiroidei. Și asta înseamnă că va fi complet îndepărtată. Trebuie să faci și iod radioactiv, care este un alt tratament unde trebuie să stai în spital și nu poți fi în jurul altor oameni pentru că vei fi radioactivă", a mărturisit Robyn, potrivit Express.

Vezi și: Alimentul care îmbătrânește creierul. Provoacă demență și Alzheimer. Ce ar trebui să înlocuiești chiar acum

Șoc din cauza diagnosticului

Ea a vorbit și despre unele aspecte ale diagnosticului de cancer pe care "nu ți le spune" numeni.

"Sentimentul pe care îl ai când ți se spune că este cancer.... Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta și nu cred că poți vedea cum va reacționa cineva. Așa că pot doar să îți spun din punctul meu de vedere, dar pentru mine a fost o experiență destul de ciudată.

A spune altora este foarte incomod pentru că pare că trebuie să îi consolezi pe ei. Este ca și cum tu ai trece prin asta, dar simți că trebuie să îi consolezi pe ei pentru că este o veste foarte grea și pentru ei. Numărul trei este cât de vinovat te simți, mai ales când ai copii.

Înainte obișnuiam să îmi scot copilul în fiecare zi, mergeam undeva dimineața la alergare. Așa că te simți extrem de vinovată", a spus Robyn.

Cancerul tiroidian, ce este

Cancer tiroidian - FOTO: Freepik@Ataullah23456

Cancerul tiroidian adesea nu prezintă simptome în stadiile inițiale. Totuși, pe măsură ce progresează, pot apărea semne precum umflarea gâtului, modificări ale vocii și dificultăți de înghițire.

Există mai multe forme de cancer tiroidian, dintre care majoritatea au o evoluție lentă, dar unele pot fi extrem de agresive. Cu toate acestea, majoritatea cazurilor pot fi tratate eficient.

Recent, se observă o creștere a incidenței cancerului tiroidian. Această tendință poate fi explicată prin avansurile în tehnologia de imagistică, care facilitează descoperirea unor cancere tiroidiene mici în scanările CT și RMN realizate pentru alte probleme de sănătate (cancere tiroidiene descoperite incidental). Aceste forme de cancer sunt de obicei de dimensiuni reduse și răspund bine la tratamente, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Hematom: cauze și simptome. Când o vânătaie este periculoasă

Cancerul tiroidian, simptome

Dacă tu sau medicul tău observați o umflătură în gât, cunoscută sub numele de nodul tiroidian, nu trebuie să intri în panică. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni și doar aproximativ 15% dintre ei se dovedesc a fi canceroși.

Printre simptomele cancerului tiroidian se numără:

- Dificultăți de respirație sau de înghițire

- Pierderea vocii (răgușeală)

- Ganglioni limfatici umflați în gât

Dacă cancerul tiroidian s-a răspândit în alte părți ale corpului, ar putea apărea simptome precum:

- Oboseală extremă

- Scăderea apetitului

- Greață și vărsături

- Pierdere în greutate neprevăzută, potrivit Cleveland Clinic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel