Obiceiul frecvent care te poate ucide. Este întâlnit seara, înainte de culcare

televizor - FOTO: Freepik
Obiceiul frecvent care te poate ucide este practicat de cei mai mulți dintre noi. Îl vedem ca pe o relaxare, dar ne poate ucide.

Un obicei comun înainte de culcare ar putea crește riscul de boală mortală. Mulți dintre noi îl practicăm, considerând că, de fapt, ne relaxăm. Adormitul frecvent în fața televizorului sau a telefonului ar putea fi dăunător inimii. 

Atunci când vine vorba de sănătatea și starea noastră generală de bine, este vital să avem un model de somn adecvat. Lipsa regulată de somn poate crea haos în capacitatea noastră de a funcționa normal și chiar duce la probleme de sănătate.

Cu toate acestea, nu este doar calitatea și cantitatea somnului care pot avea un impact. Cercetările au relevat că modul în care dormi poate face, de asemenea, o diferență.

Conform unui studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), există un obicei comun de culcare de care mulți dintre noi sunt vinovați, care vă poate expune la complicații periculoase.

Vezi și: Băutura care te îmbătrânește. Afectează pielea și provoacă riduri. Cum trebuie, de fapt, să o consumi

Dormitul cu televizorul pornit crește riscul de boli de inimă

Oamenii de știință au descoperit că adormitul în fața televizorului, laptopului sau telefonului tău ar putea crește riscul de boli de inimă și diabet. Mai precis, echipa de la Universitatea Northwestern din Chicago a descoperit că expunerea la lumină ambientală, inclusiv aceste ecrane, afectează funcția cardiovasculară și crește rezistența la insulină în dimineața următoare. Acest lucru mărește riscul de boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

Coautoarea studiului și șefa medicinii somnului la universitate, Phyllis Zee, a explicat cum lumina dispozitivelor ne influențează starea de sănătate.

"Rezultatele acestui studiu arată că doar o singură noapte de expunere la o lumină moderată în timpul somnului poate afecta reglarea glucozei și cardiovasculară, care sunt factori de risc pentru boli de inimă, diabet și sindrom metabolic.

Este important ca oamenii să evite sau să minimizeze cantitatea de lumină la care sunt expuși în timpul somnului", a spus dr. Phyllis Zee, potrivit Express.

Aceste rezultate au fost valabile atât pentru somnul în "lumină difuză”, cât și pentru somnul într-o cameră mai luminoasă.

Vezi și: O porție de ovăz pe zi poate reduce colesterolul din sânge. Cât de sigur este pentru persoanele intolerante la gluten

De ce să dormi cu draperiile trase

Adormi în timp ce te uiți la televizor - FOTO: Freepik@DC Studio

Prin urmare, autorii studiului recomandă să vă asigurați că draperiile sau jaluzelele sunt complet închise noaptea și să achiziționați perdele opace dacă este necesar. De asemenea, s-a sugerat să stingeți toate luminile înainte de culcare și să purtați o mască de ochi.

Studiul a arătat, de asemenea, că somnul cu lumină aprinsă crește ritmul cardiac și starea de alertă.

"Am arătat că ritmul cardiac crește atunci când dormi într-o cameră moderat luminată. Chiar dacă ești în somn, sistemul tău nervos autonom este activat. Acest lucru nu este benefic. De obicei, ritmul cardiac împreună cu alți parametri cardiovasculari sunt mai scăzuți noaptea și mai mari pe timpul zilei", a spus coautoarea studiului, Daniela Grimaldi.

Pentru a reduce expunerea la lumină noaptea, echipa a recomandat următoarele măsuri.

Oprește luminile. Nu ține luminile aprinse când dormi.

"Dacă trebuie să ai o lumină aprinsă pentru siguranță, folosește o lumină slabă care să fie mai aproape de podea”, a sfătuit echipa de cercetare.

Vezi și: Strategii de alimentație pentru persoanele cu boala Alzheimer. Ce presupune o dietă echilibrată

Evită lumina albă sau albastră

"Dacă trebuie să ai o lumină aprinsă, alege o lumină de culoare ambră, roșie sau portocalie, care este mai puțin stimulantă pentru creier. Nu folosi lumină albă sau albastră. Și, ține-o cât mai departe de tine în timpul somnului”, au mai notat cercetătorii.

Protejează-te de lumină

Folosește jaluzele opace sau măști pentru ochi dacă nu poți ține lumină afară din cameră. 

Studiile științifice anterioare au găsit rezultate similare. Un studiu din 2019, realizat pe peste 40.000 de femei, a descoperit că adormitul cu televizorul pornit crește riscul de luare în greutate și obezitate, care sunt legate de boli de inimă și diabet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel