Obiceiul care reduce riscul de cancer colorectal. Boala este în top 3 al cancerelor la bărbați

obiceiul care reduce riscul de cancer colorectal. FOTO: Freepik @stokkurs
Care este obiceiul alimentar ce poate reduce riscul de cancer colorectal în rândul bărbaților. La nivel mondial, acest tip de cancer se află în top 3, alături de cel pulmonar și cel de prostată.

Antioxidanții au un rol foarte important pentru organism, acela de a neutraliza radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer.

Astfel, alimentele pe bază, care au un conținut ridicat de antioxidanți, oferă o varietate de avantaje sănătoase, cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul de tip 2. Consumul regulat de fructe și legume ar putea chiar reduce riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer, notează Science Alert.

Obiceiul alimentar care reduce riscul de cancer de colorectal, la bărbați

Un studiu citat de sursa menționată, realizat pe aproximativ 80.000 de bărbați americani, a constatat că o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci și semințe este asociată cu un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer colorectal, în comparație cu cei care consumă cea mai mică cantitate de alimente pe bază de plante.

Această cercetare este doar observațională, ceea ce înseamnă că oamenii de știință încă nu știu de ce anumite alimente sunt legate de o mai bună sănătate intestinală, deși au câteva idei.

”Am speculat că antioxidanții care se găsesc în alimente precum fructele, legumele și cerealele integrale ar putea contribui la scăderea riscului de cancer colorectal prin suprimarea inflamației cronice, care poate duce la apariția cancerului”, a explicat Jihye Kim, cercetător în nutriție și dietetică la Universitatea Kyung Hee din Coreea de Sud.

Un lucru interesant este că același tip de studiu a fost efectuat pe aproape 94.000 de femei americance, însă cercetătorii nu au găsit o legătură între dietele pe bază de plante și cancerele colorectale.

”Deoarece bărbații tind să aibă un risc mai mare de cancer colorectal decât femeile, propunem că acest lucru ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care consumul unor cantități mai mari de alimente sănătoase pe bază de plante a fost asociat cu reducerea riscului de cancer colorectal la bărbați, dar nu și la femei”, a mai spus Kim.

De altfel, femeile acordă o mai mare importanță alimentației și dietelor care cuprind fructe și legume decât bărbații.

Mai mult decât atât, și studiile precedente, realizate în alte țări, au evidențiat aceste diferențe între sexe.

De exemplu, un studiu realizat de Biobank din Marea Britanie, bărbații care consumau relativ mai puțină carne aveau cu 9% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal decât cei care consumă carne în mod obișnuit. Beneficii similare nu au fost observate în rândul femeilor.

Vezi și: Cataracta, simptome și cum se poate opera. Chiseliță: Întrebarea pe care o pune pacientul este - mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul este...

Cancerul de colorectal, în topul cancerelor la bărbați

La nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent tip de cancer, după cel pulmonar și cel de prostată, cu factori de risc diferiți, în funcție de rasă.

Cercetătorii au descoperit că o dietă bazată pe plante este asociată cu cele mai mari îmbunătățiri ale riscului de cancer colorectal în rândul bărbaților americani de origine japoneză și albă, spre deosebire de afro-americani.

În rândul bărbaților albi, cei care au consumat cele mai sănătoase alimente pe bază de plante au avut cu 24% mai puține șanse de a dezvolta cancer colorectal mai târziu în viață decât cei aflați la celălalt capăt al spectrului alimentar. În rândul bărbaților americani de origine japoneză, riscul a fost redus cu 20 la sută.

”Acest model de asociere poate fi atribuit diferențelor în ceea ce privește factorii de risc din stilul de viață non-alimentar dintre grupurile rasiale și etnice”, scriu autorii.

Cancerul de colon, cauze și tratament. Medic: Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică

Cancerul de colon reprezintă o afecțiune malignă a ultimei părți a intestinului gros, segmentul final al tubului digestiv. Dr. Florin Grama medic chirurg a explicat în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3 care este rata de vindecare a cancerului de colon.

"Dacă am fost diagnosticați cu cancer și dacă am fost tratați corect trebuie să respectăm niște principii oncologice. 

Foarte multă lume se sperie atunci când primește acest diagnostic din cauza faptului că ar putea avea un anus contra naturii, din cauza complicațiilor sau din cauza faptului că tumora ar fi prea jos. Mare parte din cancerele de colon şi rect se vindecă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Resveratrolul, antioxidantul ce luptă cu stresul. Unde îl găsim și ce alte beneficii mai are

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel