Obezitatea, cinci mituri demontate. Hâncu, despre persoanele obeze: Nu trebuie stigmatizate

obezitatea cinci mituri demontate. FOTO: Freepik @shurkin_son
Cinci mituri legate de obezitate demontate de dr. Anca Hâncu, medic nutriție, diabet și boli metabolice.

Obezitatea și supraponderabilitatea au un impact serios asupra sănătății și sunt printre cele mai frecvente boli metabolice și se asociază adesea cu boli cronice severe precum bolile cardiovasculare, diabetul zaharat sau apneea de somn.

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit despre miturile legate de obezitate, încercând să conștientizeze publicul de pericolul real pe care îl reprezintă obezitatea nu doar asupra sănătății individului, cât și presiunea pe care o pune aceasta pe sistemul de sănătate.

”Am ales să vorbesc despre niște mituri ale obezității care au fost publicate recent într-un document de poziție al Societății de Obezitate Americane. Sunt 30 de mituri și am găsit, pentru astăzi, 5, care mi s-au părut importante și cu altă ocazie vom discuta și despre celelalte”, și-a început dr. Anca Hâncu ”demontarea” din cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Obezitatea, cele 5 mituri demontate

Obezitatea nu este o boală, ci alegerea unui stil de viață. ”Dacă noi zilnic vom face greșeli și vom mânca prea mult, nu vom face mișcare, ne va duce acest drum spre obezitate. Clar, obezitatea este o boală, este o afecțiune multi-factorială. o boală cronică, recidivantă, psiho-neuroendocrină și care trebuie tratată. Trebuie tratată de medic. Pe toți cei care au poate gândul că nu stau bine cu kilogramele, îi sfătuiesc să meargă la medic, să își facă analize, să aibă o evaluare completă”, a spus Anca Hâncu.

Creșterea greutății este cauzată de creșterea grăsimii. ”Aici avem acel termen de obezitate sarcopenică, adică scade foarte mult masa musculară, pentru că persoana nu face mișcare.

Ca urmare a dietelor nesănătoase în care tot creștem și scădem în greutate nesănătos, masa musculară scade și mai mult, iar în timp se ajunge la o creștere mare a grăsimii, cu o masă musculară mică. Paradoxal poate să fie o greutate care să fie încadrată la supragreutate sau chiar o greutate normală.

Nu este sănătoasă, acesta ar fi mitul. Important este să avem o masă grasă scăzută, în nivelul care este sănătos, între 20 și 24 la bărbați, și 24-29 la femei, pentru că masa grasă în exces aduce și tulburări, aduce inflamație, tulburării metabolice, tulburări bio-chimice, care înseamnă de fapt boală”, a mai spus medicul.

Lipsa de voință. ”Pentru că eu lucrez zilnic cu foarte multe persoane cu obezitate, acestea nu trebuie stigmatizate. Persoana cu obezitate trebuie respectată, pentru că pot fi dezechilibre hormonale, interacțiuni cu medicamente, comorbidități care se asociază și este bine să nu punem etichete unei persoane care are obezitate.

Mai mult decât demontarea câtorva mituri legate de obezitate, medicul nutriționist a prezentat și greșelile comune pe care mulți dintre noi le facem în privința alegerilor alimentare, chiar dacă alimentele luate separat sunt sănătoase.

Micul dejun sănătos. ”Un pacient de al meu, cu boală cardiovasculară îmi descrie cam ce mânca la micul dejun. Toate elementele sunt sănătoase (n.r. cereale, nuci, stafide, iaurt), dar cantitatea era mult prea mare. Porția corectă ar fi de 25 de grame de fulgi de ovăz, puține stafide, eventual o nucă și puțin iaurt. Aici ar fi un mic dejun.

Chiar dacă sunt alimente sănătoase, calitative, trebuie să reglăm porțiile pentru a ne menține greutatea”, a explicat nutriționistul, adăugând și riscurile la care ne supunem dacă avem porții mult prea mari față de necesar, ”ne adăugăm treptat 2-3 kg pe lună fără să ne dăm seama”.

În ceea ce privește masa de prânz, una care din punct de vedere calitativ este foarte bună, cu vegetale fierte, fasole verde, morcov, mazăre, cu grătar de pui, niște pâine.

”Pentru un adult de 35 de ani, care stă toată ziua la birou, este o porție prea mare. Dacă este vorba de o femeie, ar trebui să fie și mai mică această porție. Am redus din carne și din pâine și am lăsat vegetalele, care au calorii mai puține, îi conferă volum și atunci va avea aceeași senzație bună de sațietate”, a mai spus Anca Hâncu.

Obezitatea, riscuri asociate

Potrivit dr. Cornelia Bala, medic primar diabet și nutriție, obezitatea se află la baza a mai multor patologii. ”Practic este o boală cronică ce poate să afecteze absolut toate organele și sistemele. Dar în principal ne referim la diabetul zaharat tip 2, la bolile cardiovasculare și la un anumit număr de forme de cancer, iar aici aș menționa cancerul de sân, cancerul colorectal printre cele mai frecvente afectări.

Ori un copil care, deja de la vârstă fragedă, are obezitate va deveni un tânăr adult cu un foarte mare risc de a avea aceste patologii la vârstă foarte tânără.

Iar aceasta este marea îngrijorare. Vârsta precoce la care aceste complicații ale obezității este posibil să apară și, de fapt, avem semnale că acest lucru se și întâmplă”, a spus medicul la Digi 24.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel