Obezitate, migrenă. Legătura dintre ele și ce se poate face

Dacă aveți dureri de cap, cel mai bine ar fi să mergeți la un consult  FOTO: pexels.com
Pentru oamenii care suferă de obezitate, slăbitul poate diminua migrenele și îmbunătăți calitatea vieții, susține un studiu din Italia și SUA.

„Dacă suferiți de dureri de cap și sunteți obezi, scăderea în greutate va îmbunătăți calitatea vieții de familie, a vieții sociale, precum și munca și productivitatea la școală. Calitatea generală a vieții se va schimba foarte mult în bine", afirmă medicul Claudio Pagano, profesor asociat de Medicină Internă la Universitatea Padova din Padova, Italia.

La studiu, realizat de cercetători din Italia și SUA, au fost analizate date despre 473 de pacienți din alte 10 studii. Cercetătorii „au constatat că pierderea în greutate a fost legată de reducerea semnificativă a frecvenței durerii de cap, a intensității acesteia, a dizabilității, precum și a duratei", potrivit sciencedaily.com.

Inițial, ameliorarea migrenei nu a fost legată nici de gradul de obezitate, nici de scăderea în greutate. Același efect de scădere a intensității durerii de cap a fost constatat atunci când reducerea greutății s-a realizat prin operații chirurgicale bariatrice sau intervenții comportamentale și a fost comparabilă la adulți și copii.

Studiul a demonstrat că atunci când oamenii pierd din kilograme, numărul de zile din lună cu migrene scade, la fel și intensitatea și durata durerii de cap.

Obezitate, migrenă. La ce duce pierderea în greutate 

Ca să analizeze efectele pierderii în greutate prin intervenții chirurgicale bariatrice sau interventii comportamentale, cercetătorii au consultat și analizat bazele de date medicale standardizate pentru studii care au luat în considerare intensitatea migrenei, frecvența și durata acesteia, dizabilitatea; tipul de intervenție (chirurgie bariatrică versus comportamentală) la copii versus adulți.

Momentan, mecanismele care leagă obezitatea, pierderea în greutate și durerea de cap migrenă rămân neclare, susțin cercetătorii din Italia și SUA, potrivit sciencedaily.com.

Pierderea în greutate reduce impactul afecțiunilor asociate cu obezitatea, inclusiv diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, boala coronariană, accidentul vascular cerebral și bolile respiratorii", apreciază Claudio Pagano.

Studiul a fost prezentat sâmbătă, 23 martie, la reuniunea anuală a Societății Endocrine din New Orleans, SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel