Această metodă simplă ne ajută să...
Obezitatea este o afecțiune care apare atunci când o persoană are un exces foarte mare de greutate sau de grăsime corporală, care le afectează sănătatea. Un medic specialist în boli de nutriție va sugera, de obicei, că o persoană are obezitate dacă are un indice de masă corporală mare.
Indicele de masă corporală (IMC) este un instrument pe care medicii îl utilizează pentru a evalua dacă o persoană are o greutate adecvată pentru vârsta, sexul și înălțimea a. Măsurarea combină înălțimea și greutatea.
Obez, supraponderal, normal și subponderal
Un IMC cuprins între 25 și 29,9 indică faptul că o persoană este supraponderală, adică are exces de greutate. Un IMC de 30 sau peste sugerează că o persoană poate avea obezitate.
Dacă IMC este de 18,49 sau mai puțin, persoana în cauză este subponderală și are greutate normală dacă IMC este între 18,50 și 24,99.
Alți factori, cum ar fi raportul dintre mărimea taliei și a șoldului (WHR), raportul talie-înălțime (WtHR) și cantitatea și distribuția de grăsime pe corp, joacă, de asemenea, un rol în determinarea a cât de sănătoasă este greutatea și forma corpului unei persoane.
Dacă o persoană are obezitate și o greutate în exces, acest lucru poate crește riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni, inclusiv sindromul metabolic, diabet, boli cardiovasculare, artrită și unele tipuri de cancer.
Menținerea unei greutăți sănătoase sau pierderea kilogramelor în plus prin dietă și exerciții fizice este o modalitate de a preveni sau a reduce obezitatea. În unele cazuri, o persoană poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală.
Mecanism de auto-conservare și auto-perpetuare
Cea mai mare problemă, însă, când ești obez sau supraponderal și vrei să slăbești este că cele două stări sunt auto-perpetuante! Adică, cu cât o persoană este supraponderală sau obeză mai mult timp, cu atât este mai greu să scadă în greutate.
Rezultatele unui studiu asupra șoarecilor, publicat în revista Nature Communications, în 2015, a sugerat că cu cât o persoană are depozitată mai mult timp grăsime în plus, cu atât este mai puțin probabil ca organismul să ardă respectiva grăsime, din cauza unei proteine sau a unei gene numite sLR11.
Se pare că cu cât o persoană are mai multă grăsime, cu atât corpul va produce mai mult sLR11. Proteina blochează capacitatea organismului de a arde grăsimea, ceea ce face mai greu să elimine greutatea în plus.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge din Marea Britanie s-au concentrat pe proteina sLR11 și au descoperit că șoarecii care nu au acestă genă au slăbit mai mult și mai repede decât cei care au avut-o.
Practic, cu cât mai multă grăsime ai cu atât e mai puternic mecanismul de auto-conservare și auto-perpetuare dat de gena respectivă, se arată într-un material dat publicității de Universitatea Cambridge.
Studiul integral, publicat în revista Nature, poate fi consultat AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...