Oamenii toxici, cum îți afectează sănătatea. Cum îi recunoști pe cei care te obosesc și te lasă fără energie

oamenii toxici - FOTO: Freepik
Oamenii toxici pot fi oriunde. Atât membri ai familiei, cât și colegi de serviciu și nu numai. Cum îi poți recunoaște și cum îți afectează sănătatea. 

Oamenii toxici sunt  în apropiere - un membru al familiei, co-lucrător sau prieten. Există o mulțime de oameni toxici în lume, iar unii fac mai multe daune decât alții.

Cu toții am întâlnit o persoană toxică în viața noastră. Malignitatea lor stă la baza subtilității lor și, de obicei, te fac să crezi din toată inima că tu ești de fapt problema, nu ei.

Oamenii toxici, efect negativ asupra sănătății psihice

Această îndoială de sine și interogarea constantă a realității pot avea un impact dăunător asupra bunăstării tale mentale. Există o explicație științifică pentru impactul său extrem de negativ asupra sănătății umane.

"Doar fiind în jurul comportamentului toxic, de a fi ținta sa, face oamenii bolnavi. Stresul cronic este legat de boli cardiovasculare, insomnie, imunitate depresivă și supraalimentare.

Oamenii toxici nu numai că dăunează emoțional altora, dar sunt și o amenințare la adresa sănătății. Iar atunci când comportamentul toxic se apucă într-un mediu, îi face pe toți cinici”, a spus profesorul asociat la Universitatea Georgetown, Christine Porath, potrivit I Heart Intelligence.

De la bătaie de joc la manipulare, comportamentul toxic poate provoca daune reale. 

Vezi și: Făina de greieri, ce gust are și ce trebuie să știi. Pâinea produsă cu acest tip de făină, aprobată de UE

Oamenii toxici, cum îi recunoști

Sunt o serie de caracteristici în funcție de care poți recunoaște oamenii toxici. Iată care sunt acestea:

Au o scuză pentru orice

Nu e niciodată vina lor, și ei nu au nici un concept despre cuvântul "responsabilitate". Dacă au ales să lipsească de la serviciu câteva zile la rând și să ajungă să fie concediați, este nu pentru că au fost leneși și iresponsabili, ci pentru că șeful lor a fost un ticălos. Acest exemplu ilustrează percepția lor bolnavă și răsucită asupra realității.

Oamenii toxici vorbesc peste tine

Oh, ai avut un punct de vedere interesant? Sau ai avut o opinie de exprimat? Persoana toxică vă va lăsa poate să obțineți câteva cuvinte înainte de a întrerupe și de a întoarce lumina reflectoarelor asupra ei.

Chiar dacă începi să spui ceva, oamenii toxici nu te vor lăsa niciodată să termini ce ai de spus. De fapt, ei au nevoie de tine în conversație, astfel încât să nu pară că vorbesc singuri. Iar dacă îndrăznești să îi întrerupi, te vor acuza imediat că ești nu ești un bun ascultător. 

În plus, vor găsi contra-argumente la orice subiect de discuție. 

Vezi și: Mersul pe jos: uită de cei 10.000 de pași! Nu contează doar numărul, ci și viteza

Oamenii toxici cerșesc atenție

Oamenii toxici au nevoie de a fi mereu în ”lumina reflectoarelor”. Aceștia se ”hrănesc” din atenția care planează asupra lor.  Uneori, oamenii toxici se comportă ca niște copii prost crescuți și asta îi șochează cel mai mult pe cei care au de-a face cu ei. Pentru un singur lucru, dacă trebuie să faceți afaceri cu un astfel de caracter ciudat, încercați să găsiți echilibrul.

Sunt mincinoși patologici

Oamenii toxici sunt notorii pentru schimbarea de perspectivă. Nu au remușcări, nu au nicio rușine și nu pot avea încredere. Într-un fel, pur și simplu nu pot să nu mintă, chiar dacă știu foarte bine că atitudinea lor este superficială și ușor de expus. Termenul medical pentru aceasta afecțiune este mitomania sau pseudologia fantastică.

Minciuna patologică la persoanele toxice este în mare parte legată de foamea lor insațiabilă de atenție menționată mai sus.

Vezi și: 5 motive pentru care femeile au nevoie de mai mult somn decât bărbații. Peste 60% dintre femei și bărbați nu dorm cât trebuie

Le lipsește empatia

O ființă umană normală, funcțională, este invariabil capabilă să experimenteze empatia – este o caracteristică a unei personalități sănătoase. Oamenii toxici, dimpotrivă, nu au empatie și nu înțeleg conceptul de "a simți" ceva prin care trece altcineva.

Acest lucru se referă la egoismul și ego-ul lor. Este vorba despre ei. Acesta este motivul pentru multe persoane toxice, de asemenea, tind să prezinte unele trăsături de caracter psihopat.

Oamenii toxici tind să fie abuzivi

Adevărul trebuie spus, acest lucru merge dincolo de toxice și se încadrează direct în categoria de "rău". Dacă cineva este abuziv emoțional sau fizic, trebuie să rupi rândurile. Nu există nici o speranță pentru a le salva, și nu vă puteți salva până când nu eliminați acea persoană din viața voastră.

Nu ezitați să vă adresați autorităților competente și să raportați agresorul. Amintiți-vă că majoritatea acestor persoane toxice se bazează pe faptul că victima lor ar fi prea speriată, șocată sau rușinată pentru a depune o plângere oficială împotriva lor. Dar trebuie să acționați și să încercați să obțineți ajutor specializat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel