O nouă proteină asociată cu boala Alzheimer. Se găsește în vasele de sânge la majoritatea celor de peste 50 de ani

o noua proteina. FOTO: Freepik @irinavasilevskaya
O nouă proteină a fost asociată cu boala Alzheimer. Aceasta este prezentă la majoritatea persoanelor de peste 50 de ani.

Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă, un tip de demență, care afectează gândirea, comportamentul și memoria. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății indică faptul că din cele 55 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu demență, 60-70% au boala Alzheimer.

Încercările de a dezvolta un tratament eficient pentru această tulburare neurodegenerativă au avut un succes redus, fiind vizate, cel puțin până acum, ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer.

Proteina medin, asociată cu boala Alzheimer

Cercetătorii germani de la DZNE au descoperit o legătură între proteina medin și boala Alzheimer, ceea ce ar putea însemna încîă un pas înainte în înțelegerea mecanismului care duce la această tulburare ce afectează un număr tot mai mare de persoane.

Proteina medin se depune în vasele de sânge din creierul bolnavilor de Alzheimer împreună cu proteina amiloid-beta, lucru pe care cercetătorii germani îl consideră așa numita co-agregare, notează Science Daily, care citează această observație publicată în revista Nature.

”Proteina medin este cunoscută de peste 20 de ani, dar influența sa asupra bolilor a fost subestimată anterior. Am reușit să demonstrăm că modificările patologice din vasele de sânge ale pacienților cu Alzheimer sunt semnificativ potențate de medin”, spune dr. Jonas Neher de la sediul din Tübingen al DZNE, care a condus studiul.

În acest proiect pe termen lung au fost implicate, de asemenea, Institutul Hertie pentru cercetarea clinică a creierului din Tübingen, Universitatea din Tübingen și mai multe instituții internaționale și parteneri de cooperare.

Proteina medin, ce este și cum funcționează

Proteina medin aparține grupului de amiloizi și se găsește în vasele de sânge ale majorității persoanelor de peste 50 ani, ceea ce o face să fie printre cei mai cunoscuți amiloizi.

Dintre toate aceste proteine, amiloid-beta este cel mai bine cunoscută deoarece se aglomerează în creierul bolnavilor de Alzheimer. Aceste agregate se depun apoi atât sub forma unor așa-numite plăci direct în țesutul cerebral, dar și în vasele de sânge ale acestuia, deteriorând astfel celulele nervoase și, respectiv, vasele de sânge.

”Au existat puține dovezi de patologie, adică de o constatare clinică frapantă asociată cu proteina medin - iar aceasta este adesea condiția prealabilă pentru un studiu mai aprofundat al unui amiloid”, explică Jonas Neher.

Împreună cu echipa sa, Jonas Neher a descoperit inițial că proteina medin se dezvoltă chiar și la șoarecii îmbătrâniți și a raportat această descoperire în urmă cu doi ani în revista științifică PNAS. Cu cât șoarecii îmbătrânesc mai mult, cu atât mai multă proteină medin se acumulează în vasele de sânge din creierul lor, a fost constatarea de atunci.

Astfel, atunci când creierul devine mai activ și declanșează o creștere a aportului de sânge, vasele cu depozite de proteină medic se extind mai lent decât cele fără, iar această capacitate de extindere este importantă pentru alimentarea optimă a creierului cu oxigen și nutrienți.

Pentru cele mai recente rezultate, oamenii de știință au pornit de la această bază și au analizat în special boala Alzheimer.

”Există doar o mână de grupuri de cercetare din întreaga lume care lucrează la proteina medin. Acum am reușit să demonstrăm prin numeroase experimente că proteina medin promovează de fapt patologia vasculară în modelele de Alzheimer”, a declarat Neher. Concluzia cercetătorului este că  aceste depozite de proteină medin este cu adevărat cauza deteriorării vaselor de sânge. "Iar acest lucru indică faptul că proteina medin este una dintre cauzele bolii”, a mai spus Neher.

Care sunt simptomele demenței sau ale bolii Alzheimer

Simptomele comune ale demenței sau ale bolii Alzheimer includ:

- Uitarea

- Probleme cu activitățile zilnice

- Greșeli cu privire la timp și loc

- Probleme de limbaj

- Pierderea lucrurilor

- Judecata slabă

- Retragere din activitățile sociale

- Schimbări de comportament și de caracter

- Neliniște

- Probleme cu vederea.

Cauzele bolii Alzheimer

Din ceea ce se știe până în acest moment, cauzele bolii Alzheimer nu sunt ceva singular, existând o serie de factori de risc care cresc șansele de a dezvolta această boală.

”Printre aceștia se numără vârsta înaintată, istoricul familial, cei care au suferit de un traumatism cranian grav și obiceiurile nesănătoase care duc la obezitate, hipertensiune arterială și/sau diabet. De asemenea, femeile sunt mai predispuse decât bărbații”, susține dr. Gandhi, citat de Eatthis.

Proteina ce ”fierbe” creierul, cauza apariției bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Dacă vrem să atenuăm impactul acesteia, trebuie să înțelegem cât mai multe despre cum se declanșează și efectele pe care le are asupra celulelor creierului.

Un nou studiu arată că dezvoltarea bolii poate provoca o supraîncălzire gravă a celulelor, notează Science Alert. Boala Alzheimer se caracterizează prin faptul că proteinele amiloid-beta și tau se aglomerează în creier, distrugând celulele și provocând contracția creierului, iar acest nou studiu arată cum cum amiloid-beta poate distruge o celulă "ca și cum ar prăji un ou" prin creșterea temperaturii acesteia.

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale cercetării bolii Alzheimer este faptul că nu înțelegem pe deplin ce anume determină acumularea de amiloid-beta în creier.

Cu toate acestea, în acest ultim studiu, cercetătorii au putut observa că aceasta declanșează această schimbare de temperatură, cunoscută sub numele tehnic de termogeneză intracelulară. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel