Un nou biomarker promite detectarea timpurie pentru Alzheimer, cu zeci de ani înaintea simptomelor. Cheia pentru tratamentul precoce

Alzheimer Foto: Freepik
Cercetătorii au descoperit un biomarker revoluționar care permite detectarea timpurie a bolii Alzheimer în stadii asimptomatice.

Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona au identificat un biomarker în cadrul stadiilor asimptomatice ale bolii Alzheimer, care reprezintă o populație în creștere la nivel mondial. Boala este dificil de diagnosticat înainte de apariția simptomelor, deoarece mulți pacienți au deja o ușoară deteriorare cognitivă în momentul în care se prezintă la un consult.

De aceea, este crucială căutarea unor markeri care pot sugera debutul acestor procese înainte ca ele să apară. José Antonio del Río, doctor în științe, lider de grup la Institutul de Bioinginerie din Catalonia (IBEC), profesor la Facultatea de Biologie a Universității din Barcelona și membru al Institutului de Neuroștiințe al Universității din Barcelona, subliniază importanța găsirii unor indicatori care pot sugera debutul acestor procese înainte ca acestea să apară.

Indicatorul la care se referă del Rio este un biomarker, o caracteristică specifică și măsurabilă a organismului care poate fi folosită ca semn al unor procese normale de sănătate sau al unei boli.

Biomarker-ul bolii Alzheimer

Oamenii de știință au descoperit un nou biomarker, miR-519a-3p, un microARN legat de expresia proteinei prionice celulare. Aceste fragmente de ARN sunt importante pentru controlul expresiei genelor și nivelurilor de proteine în diverse tipuri de celule. Schimbările în aceste fragmente pot influența procese precum cancerul și alte boli.

Pentru a determina dacă miR-519a-3p este un biomarker pentru boala Alzheimer, cercetătorii au comparat nivelurile de biomarker în eșantioane din alte taupatii și din boala Parkinson. Acest lucru a confirmat faptul că modificările în miR-519a-3p erau specifice bolii Alzheimer.

Neurologii trebuie să determine patologia cu care se confruntă, deoarece pacienții pot avea mai multe patologii în același timp. Scopul a fost de a găsi un biomarker care să fie modificat exclusiv în cazul bolii Alzheimer, asigurându-se că nu va fi modificat în cazul altor boli, permițând un diagnostic mai bun.

Citește și: Legătura crucială între colesterol și funcționarea creierului. Beneficiile colesterolului HDL pentru sănătatea cerebrală 

Foto: Freepik @lelechka_v

Cum influențează diagnosticul precoce a bolii Alzheimer

Cercetătorii au dezvoltat un biomarker care ar putea oferi un diagnostic mai precis al bolii Alzheimer în stadii incipiente. Biomarkerul, care se găsește în sânge, se regăsește și la nivelul creierului. Provocarea acum este de a dezvolta o tehnologie care să detecteze mici modificări în probele obținute în mod obișnuit în spitale.

Cercetătorii intenționează să combine aceste studii cu altele privind diferiți miARN-uri pentru a dezvolta o semnătură timpurie a bolii. Ei intenționează să lucreze cu grupuri de pacienți și grupuri clinice pentru a dezvolta și adapta tehnici de detectare a modificărilor în stadiile asimptomatice ale bolii.

Un studiu a fost analizat de neuropsihologul Karen D. Sullivan, care speră ca noile cercetări să ajute la diagnosticarea bolii Alzheimer în cel mai timpuriu stadiu posibil. Sullivan consideră că așteptarea unui diagnostic precis de demență irosește timp și resurse pentru terapii personalizate.

Vezi și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Neuropsihologul crede că procesul fiziologic al bolii Alzheimer are loc cu zeci de ani înainte de apariția simptomelor clinice și dorește ca progresele să aibă loc cât mai devreme posibil pentru a preveni deteriorarea ireversibilă a celulelor cerebrale. Studiul evidențiază importanța detectării și a tratamentului precoce pentru boala Alzheimer.

Manisha Parulekar, director al diviziei de geriatrie și co-director al Centrului pentru pierderea memoriei și sănătatea creierului de la Hackensack University Medical Center, consideră că existența mai multor instrumente de diagnosticare a bolii Alzheimer într-un stadiu incipient este crucială pentru intervenții timpurii și pentru sprijinirea pacienților și a furnizorilor de îngrijire.

Identificarea diverșilor biomarkeri poate ajuta la înțelegerea fiziopatologiei Alzheimer și la identificarea unor tratamente eficiente. Parulekar este entuziasmat de potențialul biomarkerilor de a ajuta la diagnosticarea timpurie și de progresul în găsirea unor tratamente eficiente pentru această boală devastatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel