Nouă explicație pentru diabet. Motiv pentru care crește numărul bolnavilor

Diabet
Până acum se știa că alimentația proastă, lipsa de execiții fizice, obezitatea sau moștenirea genetică duc la diabet de tip 2, dar un nou studiu arată un lucru la care nimeni nu s-a gândit.  

O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington (SUA) a realizat un studiu amplu și s-a dovedit că există o legătură între CO2 și această boală.

Potrivit unui document publicat de revista The Lancer Planetary Health, în 2016, 14% dintre cazurile de diabet, la nivel mondial, au fost legate de particulele de poluanți atmosferici. Vorbim despre 3,2 milioane de persoane cu diabet zaharat de tip 2 din cauza poluării aerului. Studiul arată că, de exemplu, în Statele Unite a fost cauza a 150.000 de cazuri noi în 2016, informează BBC.

Legătura dintre poluarea atmosferică şi diabet a fost deja avansată de studii anterioare

"Credem că poluarea atmosferică diminuează producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie", notează cercetătorii care au publicat studiul în revista The Lancet Planetary Health.

Factori care favorizează diabetul precum suprapondera şi obezitatea au fost de asemenea luaţi în calcul.

Pe de altă parte, relaţia dintre diabet şi poluare este mai mare în ţările unde reglementările sunt mai puţin stricte şi mai puţin respectate precum India, Papua Noua Guinee, Afganistan şi Guyana.

Sunt de asemenea citate drept exemple contrare ţările mai bogate, precum Franţa, Finlanda şi Islanda.

Cercetătorii au examinat o particulă numită PM2.5 care este de 30 de ori mai mică decât firul de păr uman. Aceasta este emisă de majoritatea fabricilor din lume și de mașinile și camioanele cu încărcătură mare din SUA. Mărimea sa o face să fie periculoasă, fiind atât de mică. Încărcată cu metale toxice, PM2.5 poate să intre ușor în plămâni, iar acolo în fluxul sanguin. De acolo se poate  ajunge la organe diferite și provocă inflamație, condiție care favorizează rezistența la insulină. Cu timpul, poate afecta pancreasul și, într-un final, apare diabetul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel