Un nou instrument de evaluare a...
Cum sunt motivați managerii de spitale să facă performanță. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, a discutat cu jurnalistul Val Vâlcu despre cum sunt stimulați managerii de spitale să facă performanță.
"Cum sunt motivați managerii de spitale să facă performanță, să atragă fonduri. Măsoară dacă au infecții nosocomiale. Era o aberație să nu aibă, să le ascundă. Dacă s-a încadrat în buget... Cam acestea sunt criteriile după care e apreciat un manager", a spus Val Vâlcu, moderatorul emisiunii Dezbateri în Sănătate.
"Nu sunt motivați!", a răspuns ferm Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu.
”Locurile în care sunt oameni dedicați sau care sunt visători izbândesc în public. În privat, s-au făcut investiții importante și ar fi mare păcat ca pacienții să nu beneficieze de pe urma lor. E o greșeală: nu evaluăm performanța medicală. Hai să evaluăm performanța medicală și să finanțăm acolo unde există performanță medicală.
Atunci când se întâmplă ”minunățiile” pe care le vedem cam o dată pe lună, se întâmplă câte o ”minune” cu o pacientă care e abandonată o noapte, ceea ce pentru mine întrece orice imaginație, până la ghidoane de bicicletă uitate în plagă, gravide lăsate pe trotuar.
Ăsta e rezultatul pentru că de fapt, facem protecție socială care se întoarce în campaniile electorale ținând în funcție tot felul de spitale și spitălașe pentru ca X și Y din administrația locală să aibă ”spitalul meu”, ”universitatea mea”.
Aici greșim foarte mult menținând un număr infernal de mare de unități administrativ-teritoriale care nici măcar nu se pot autosusține și, pe cale de consecință, instituții care nu sunt, de fapt, spitale”, a subliniat dr. Patriciu Achimaș Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.
”Nu spun că trebuie să le desființăm. Miniștri din trecut au greșit nu în esență, ci în formulare. O conversie a acestor instituții ar fi benefică pentru toată lumea. Nu am mai finanța aiureli sau tratamente repetitive, adică tratat în primul moment și apoi făcută ”revizia” la un alt spital, adică la un alt centru mare, dar am putea să facem un triaj eficient.
E mai ușor să ții o flotă de elicoptere decât un spital inutil. Poți să faci recuperare/reabilitare pentru că decât să ții pacientul internat într-o secție care produce sănătate, e mai bine să îl ții câteva zile și apoi într-o astfel de secție să mai rămână câteva zile și să își îmbunătățească indicii de performanță.
E nevoie de paleație și asta se face aproape de familie. Ar exista soluții nu cu o creștere foarte mare a finanțării să obținem rezultate infinit mai bune”, a mai precizat dr. Patriciu Achimaș Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...