Necroza de cap femural, complicația fracturii de șold. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir: Apare coxartroza secundară

necroza de cap femural - FOTO: Freepik@jcomp
EXCLUSIV
Necroza de cap femural este o complicație gravă a fracturii de șold. Dr. Răzvan Ionuț Dragomir a explicat că astfel apare coxartroza secundară.

Necroza de cap femural este o afecțiune medicală în care osul situat în partea superioară a femurului moare din cauza unei întreruperi a aportului de sânge. Este o complicație a fracturii de șold.

Necroza de cap femural, ce este

Dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL cum apare necroza de cap femural. 

Necroza de cap femurală poate provoca durere, dificultăți în deplasare și, în cazuri severe, poate duce la colapsul articulației șoldului și necesitatea de a fi înlocuită chirurgical. Tratamentul depinde de severitatea afecțiunii și poate include medicamente pentru durere, terapie fizică sau intervenții chirurgicale. Este important să se solicite îngrijiri medicale imediat dacă apar simptomele acestei afecțiuni.

"Există și o evoluție proastă, uneori, a acestor intervenții chirurgicale. Vascularizația este elementul esențial. Dacă vascularizația s-a pierdut, în anumite situații chiar dacă fractura pare să se consolideze, apare necroza de cap femural. Apare ischemia, pierderea viabilității capului care e învelit de cartilaj și nu are sursă de vascularizație din afară, ci doar din interior.

Acest cap devine fragil după o evoluție a acestei necroze și la un moment dat conduce către un stadiu numit coxartroză secundară a necrozei de cap femural care are tratament chirurgical", a explicat dr. Răzvan Ionuț Dragomir, medic primar Ortopedie Traumatologie la Spitalul Clinic SANADOR. 

Pierderea vascularizației poate duce la consecințe grave, precum necroza de cap femural, chiar și în cazul în care fractura pare să se consolideze inițial. Această necroză poate provoca ischemie și pierderea viabilității capului femural, care este înconjurat de cartilaj și nu primește aport vascular din exterior, ci doar din interior.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel