Mucegaiul, pericol pentru sănătate. Cum te poate îmbolnăvi. La ce semne să fii atent

mucegaiul - FOTO: Freepik@Burdun
Mucegaiul este un tip de ciupercă, care poate înflori atât în interior, cât și în exterior. Atunci când expunerea la mucegai este constantă riscurile asupra sănătății sunt mari.

Mucegaiul este important pentru ecosistemul planetei, deoarece ajută la descompunerea deșeurilor și a materiei organice, cum ar fi frunzele, copacii morți și gunoiul. Unii oameni se îmbolnăvesc de expunerea la mucegai. Alții nu au simptome și nu au efecte negative de niciun fel.

Mucegaiul va crește acolo unde există umiditate, cum ar fi scurgerile din jurul acoperișurilor, ferestrelor sau țevilor sau în cazul în care a existat o inundație. Mucegaiul crește pe hârtie, carton, plăci de tavan și lemn. Mucegaiul poate crește, de asemenea, în praf, vopsele, tapet, izolație, gips-carton, covor, țesătură și tapițerie.

Mucegaiul, cum suntem expuși la el

Mucegaiul are nevoie de materie organică pentru a se hrăni și de umiditate pentru a crește. Atunci când condițiile de creștere sunt corecte, mucegaiul eliberează spori și compuși organici volatile  în aer, ceea ce poate face că unii oameni să se simtă rău.

Sporii de mucegai pot fi respirate în sau absorbite prin piele. Mucegaiul poate crește, de asemenea, pe alimente și poate fi periculos dacă este ingerat, notează Healthline.

Vezi și: Un tip de cancer, distrus de vaccinul anti-Covid. Vaccinul ajută tratamentul contra cancerului, "activează celulele imunitare și atacă tumora"

Mucegaiul, expunere în exterior

Când sunteți afară, puteți intra în contact cu suprafețe mucegăite în:

- Păduri

- Plaje

- Curţi

- Trotuare

Grămezi de frunze umede, lemn umed, și scoarță de copac putrezit sunt toate surse de mucegai. La fel și sursele de apă stagnante, cum ar fi piscinele și bălțile.

Mucegaiul, expunere în interior

Sporii de mucegai intră în casele, școlile și locurile noastre de muncă printr-o gamă largă de canale. Ei se pot atașa de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum și de blană animalului tău de companie. Sporii pot pluti prin uşi şi ferestre deschise şi prin aer condiţionat sau orificii de încălzire.

Unele dintre cele mai comune soiuri de mucegai de interior sunt Aspergillus, Cladosporium, și Stachybotrys atra, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de mucegai negru.

În ciuda reputației sale negative, mucegaiul negru nu a fost asociat cu probleme grave de sănătate. Mucegaiul are nevoie de umiditate pentru a crește. Mediile umede sunt deosebit de predispuse la creșterea mucegaiului. Zonele slab ventilate prezintă, de asemenea, un risc de mucegai.

Vezi și: Cum să îți scazi nivelul de insulină. Ce este HIIT și câți pași trebuie să faci pe zi dacă ai diabet

Zonele interioare care devin de obicei mucegăite includ:

- băi umede sau bucătării care au probleme cu închiderea robinetului

- subsoluri umede

- covor umed

- hârtie umedă

- lemn de şemineu

- plăci de tavan umede sau gips-carton

- plante în ghivece

- condensarea pe pervazurile ferestrelor

- mașini de spălat și mașini de spălat vase

- bbiecte personale, cum ar fi bureții.

Mucegaiul, afecțiuni

Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate pot fi mai susceptibile de a prezenta simptome, inclusiv infecții și detresă respiratorie. Aceste afecțiuni includ:

- alergii

- suprimarea imună

- boli pulmonare

- tulburare pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

- astm

Dacă sunteți alergic la mucegai, este posibil să aveți reacții alergice mai severe, plus afecțiuni secundare, cum ar fi:

- astm indus de mucegai

- pneumonie de hipersensibilitate

- sinuzită fungică alergică

- aspergiloză bronhopulmonară alergică

Vezi și: SISH, testul pentru depistarea cancerului. Poate depista boli rare după un algoritm de inteligență artificială

Expunerea la mucegai, simptome

Alergiile la mucegai sunt progresive. Cu cât aveți mai mult contact, cu atât este mai probabil să aveți simptome severe. În unele cazuri, nu pot apărea simptome sau doar simptome vagi de expunere la mucegai. Acestea pot trece neobservate, mai ales la copii.

Chiar și fără simptome imediate, vizibile, efectele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi astmul, au fost asociate cu mucegaiul. Nu se știe în prezent dacă aceasta este o cauză directă a mucegaiului sau doar o asociere.

Mucegaiul, ce afecțiuni provoacă

Mucegaiul poate provoca multe efecte asupra sănătății. Pentru unii oameni, mucegai poate provoca un nas înfundat, durere în gât, tuse sau respirație șuierătoare, ochii de arsură, sau erupții cutanate. Persoanele cu astm sau care sunt alergice la mucegai pot avea reacții severe. Persoanele compromise imunitar și persoanele cu boli pulmonare cronice pot obține infecții în plămâni de la mucegai.

- iritarea pielii

- sporotrichoza, o infecție a pielii care începe ca o mică pată roz, roșie sau purpurie pe piele

- mâncărimi, ochi roșii

- nas înfundat

- picurare postnazală

- cefalee

- amețeală

- simptome astmatice, cum ar fi tusea, respirația șuierătoare, dificultățile de respirație și etanșeitatea în piept

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel