Motivul grăsimii de pe burtă. Greșeala pe care o faci în fiecare zi și cum să renunți la ea: Faceți ASTA timp de 10 minute

Cortizol grasime burta - Foto: Freepik
Acesta este cauza care duce la apariția grăsimii de pe burtă. Ce spun specialiștii și cum poți renunța la acest obicei.

Mulți specialiști consideră că principalul vinovat pentru eșecurile dietelor și dificultățile în pierderea în greutate este cortizolul.

Totuși, asemenea majorității factorilor care afectează sănătatea, situația este mai complexă decât simpla gestionare a unui singur hormon, explică dieteticianul Britni Vincent.

Cortizolul poate influența felul în care corpul reține greutatea, produce insulina și generează pofte alimentare, dar este doar unul dintre numeroșii factori care afectează greutatea, spune Dr. Charlotte Hodges, președintele departamentului de chirurgie de la White Rock Medical Center din Dallas.

Factori precum mediul înconjurător, comportamentul, microbiomul intestinal și genetica joacă un rol esențial, adaugă ea.

Dar ce este cortizolul?

Cortizolul este un hormon vital care influențează multe procese în organism și este momentul să îl înțelegem mai bine.

Este principalul hormon de stres al corpului. El crește glicemia, îmbunătățește utilizarea glucozei de către creier și furnizează substanțe care ajută a repararea țesuturilor, în timp ce inhibă funcțiile care ar putea fi dăunătoare în situații de luptă sau fugă.

"Permite corpului tău să utilizeze rapid energia în situații de stres. Dacă operez și mă întâlnesc cu ceva, există o mulțime de procese diferite în organism care sunt afectate (de cortizol). Pot să devin într-un fel mai acut din punct de vedere mental și mult mai treaz", a spus Hodges.

"Hormonul este esențial pentru funcționarea noastră zilnică", a mai spus Vincent, care a completat că "acesta are o relație inversă cu melatonina, ne dă startul zilei și apoi scade noaptea pentru a ne permite să ne odihnim".

Cortizolul urmează un bioritm optim pentru a ne ajuta să rămânem activi zilnic și să răspundem la stres, însă problemele apar cât nivelurile sunt prea mari sau prea mici sau când aceasta sunt necorespunzătoare în anumite momente.

"Supraproducția de cortizol poate provoca grăsime pe burtă. Pe măsură ce cortizolul crește, la fel se întâmplă și cu zahărul din sânge. Iar când zahărul din sânge crește, pancreasul nostru va produce insulină", a spus Vincent.

Cum știm când nivelurile de cortizol sunt scăzute?

Există teste de laborator pentru a verifica nivelurile de crotizol, dar acestea sunt, de obicei, recomandate doar persoanelor cu afecțiuni care afectează nivelurile acestui hormon, spune Vincent.

Creșterea cortizolului la majoritatea oamenilor nu este atât de semnificativă încât să necesite consultarea unui endocrinolog, adaugă Hodges, subliniind totuși importanța verificărilor anuale la medicul de familie.

Deși majoritatea oamenilor nu trebuie să monitorizeze atent nivelul cortizolului, ar trebui să fie conștienți de impactul comportamentului lor asupra acestuia.

"Factori precum stresul psihologic legat de muncă, relații și evenimente dificile, precum și consumul excesiv de zahăr sau carbohidrați procesați, lipsa somnului și consumul exagerat de cofeină pot afecta nivelurile de cortizol", a mai spus Vincent.

"Corpul nostru nu face diferența între stresul cauzat de consumul de zahăr și cel cauzat de un termen limită la serviciu. Corpul nostru va răspunde în același mod", a spus Vincent.

Cum menținem nivelurile de cortizol normale

"Le recomand clienților mei să se concentreze pe factorii de stres pe care îi pot controla. Asigurați-vă că dormiți cel puțin 7 ore și jumătate pe noapte și că acest somn este de bună calitate", spune Vincent.

Pentru un somn mai bun, experții sugerează să respectați un program consistent de somn, să creați o rutină de relaxare, să evitați ecranele înainte de culcare și să păstrați dormitorul răcoros și întunecat.

Vincent recomandă, de asemenea, să se concentreze pe consumul de alimente integrale, reale și să limiteze alimentele procesate și zaharurile.

"Am constatat din punct de vedere clinic că atunci când oamenii au o dietă mai mult bazată pe alimente integrale și reale, au mai puțină anxietate, dorm mai bine, au mai multă energie. În general, sunt mai fericiți, așa că sunt capabili să facă față mult mai bine acelor alți factori de stres", a adăugat ea.

Hodges a completat că este important să acordăm timp sănătății mintale prin activități precum ținerea unui jurnal, meditația, rugăciunea sau plimbările în natură.

"Nu cred că antrenamentele intense vor afecta negativ cortizolul. Dacă exercițiile fizice vă motivează, continuați", adaugă Hodges.

Pentru cei mai puțini activi, o plimbare afară poate fi cel mai bun mor de a începe.

"Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să ieșiți afară și să mergeți la o plimbare, chiar dacă este doar de 10 minute. Ea oferă și timp pentru reflecție, mai ales în perioasele stresante", a concluzionat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel