Motivele pentru care un stil de viață activ poate preveni demența. Alegerile care influențează funcția cognitivă

dementa Foto: Freepik
Află mai multe despre influența activității fizice și a exercițiilor cognitive asupra riscului de a dezvolta demență odată cu înaintarea în vărstă.

Un studiu care a implicat 586 de autopsii cerebrale ale unor persoane în vârstă de 90,9 ani la data decesului a constatat că obiceiurile legate de stilul de viață sunt mai legate de riscul de demență decât plăcile amiloide sau fluxul sanguin anormal.

Participanții la acest studiu s-au înscris la Proiectul de memorie și îmbătrânire al Universității RUSH. Studiul a constatat că prezența patologiilor cerebrale legate de demență, cum ar fi plăcile beta-amiloide, încurcăturile tau și alte patologii cerebrale legate de demență, apare frecvent la persoanele care nu suferă de demență.

Cei mai sănătoși 40% dintre participanți au fost considerați cu risc scăzut sau "sănătoși", ceea ce corespunde unui scor al dietei mediteraneene-MIND de 7,5 sau mai mare și unui scor al sănătății cognitive la sfârșitul vieții mai mare de 3,2. Cercetătorii au estimat că doar 12% din măsurătorile legate de cogniție au fost afectate de plăcile amiloide.

Vezi și: Dieta care crește durata de viață și micșorează talia. Contribuie la scăderea riscului de sindrom metabolic

Foto: Freepik

Legătura dintre stilul de viață sănătos și sănătatea cognitivă

"Rezerva cognitivă este combustibilul din rezervorul creierului nostru care se acumulează prin utilizarea productivă a creierului pentru a gândi, a absorbi idei și a fi activ în viață și în rețeaua noastră socială. Aceasta ne menține ageri și implicați și ne oferă reziliență și capacitatea de a ne folosi creierul în mod flexibil pentru a face față unor noi provocări și pentru a fi persoane care învață pe tot parcursul vieții", a spus Dr. Allison Reiss, medic, educator, biolog molecular și profesor asistent la Departamentul de Medicină al Universității din New York.

Investigațiile autopsiei pentru demență au stârnit îngrijorare, deoarece au ridicat întrebări cu privire la valoarea acestor date post-mortem. Dr. Clifford Segil, neurolog la Providence Saint John's Health Center a explicat că încrederea în aceste studii a adus probleme, deoarece o parte semnificativă a teoriei actuale a fost obținută cu ajutorul studiilor post-mortem asupra plăcilor amiloide.

"Deci, dacă oamenii au accidente vasculare cerebrale silențioase, ei fac demență vasculară sau demență multi-infarct. Aceasta este observată clinic de către oamenii care doar devin lenți", a spus Dr. Segil.

Dr. Reiss a criticat studiul pentru că s-a concentrat pe procesele cerebrale care afectează funcția cognitivă. De asemenea, a criticat participanții la studiu pentru că i-au înșelat, afirmând că imaginile lor microscopice oferă informații istorice și perspective valoroase pentru generațiile viitoare. Dr. Dhana a subliniat că datele autopsiilor sunt "importante" în cercetarea bolii Alzheimer.

Vezi și: Ceaiul de leuștean, tratamentul natural pentru bronșită și indigestie. Ce efect are dacă pui puțin oțet

Dincolo de beta-amiloid în cercetarea privind demența

Un stil de viață sănătos a fost legat de reducerea încărcăturii de amiloid din creier, dar această asociere nu a fost completă, subliniind complexitatea bolii Alzheimer. Dr. Klodian Dhana, de la Departamentul de Medicină Internă, Divizia de Geriatrie și Medicină Paliativă de la Universitatea Rush. a subliniat că răspunsurile simple subestimează interacțiunile complexe dintre sistemele organismului. Ea a folosit radiografiile a două persoane cu modificări degenerative similare pentru a ilustra diferența dintre nivelurile de durere dintre ele. 

"Știam acest lucru cu ani în urmă și în legătură cu amiloidul", a spus Dr. Reiss. "Multe persoane în vârstă au amiloid în creier la imagistică și sunt ageri din punct de vedere cognitiv. Există atât de mulți factori care au un impact asupra creierului uman, iar noi abia începem să înțelegem".

Cercetările indică faptul că activitățile cognitive sunt esențiale pentru sănătatea creierului, mai ales atunci când sunt combinate cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate, potrivit Medical News Today. Persoanele ar trebui să se consulte cu medicul lor pentru măsuri preventive, adaptând fiecare factor al stilului de viață la nevoile lor individuale.

Printre măsurile preventive se numără implicarea socială, nefumatul, lipsa fumatului, consumul excesiv de alcool, controlul zahărului din sânge, somnul adecvat și consumul suficient de lumină solară și vitamina D. Dr. Segil sugerează să urmeze cursuri noi în facultate sau materii online pentru a exercita creierul și a promova protecția cognitivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel