Această vitamină îți protejează...
Monica Tatoiu este una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din România. Recent, Monica Tatoiu și-a deschis sufletul și a vorbit despre boala agresivă cu care a fost diagnosticată.
Monica Tatoiu, în vârstă de 66 de ani, este foarte discretă în ceea ce privește viața personală. Cu toate astea, vedeta a vorbit deschis despre boala cu care se luptă de ani de zile. Mai exact, aceasta a moștenit boala de la tatăl ei, iar la rândul ei a transmis-o fiului ei, în vârstă de 29 de ani.
Monica Tatoiu a fost diagnosticată pe când avea doar 24 de ani, vârstă la care imaginea cântărea foarte mult. De atunci, viața ei s-a schimbat complet, în încercarea continuă de a găsi remedii.
"Doctorul meu nu mă lasă să stau la plajă decât în zona cu psoriazis. De aceea, trebuie să mă expun trei luni la soare, pentru că altfel sunt un fel de reptilă. Singura soluție e soarele, razele ultraviolete sunt foarte bune.
De aceea, de ani buni plec în luna noiembrie în Caraibe. În general, femeile care au această afecțiune chiar suferă", a povestit Monica Tatoiu pentru Impact.
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul este o boală autoimună cronică a pielii care accelerează ciclul de creștere a celulelor pielii.
Potrivit CDC, psoriazisul are adesea un aspect tipic pe care un medic primar îl poate recunoaște, dar poate fi confundat cu alte boli de piele (cum ar fi eczema), astfel încât un dermatolog (medic de piele) este adesea cel mai bun medic pentru a-l diagnostica.
Tratamentul psoriazisului depinde, de obicei, de cât de multă piele este afectată, de cât de gravă este boala (de exemplu, având multe pete de piele sau dureroase) sau de localizare (în special pe față). Tratamentele variază de la creme și unguente aplicate pe zonele afectate, la terapia cu lumină ultravioletă și până la medicamente (cum ar fi metotrexatul). Multe persoane care au psoriazis au, de asemenea, afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și depresia. Unele persoane cu psoriazis au, de asemenea, o afecțiune inflamatorie care le afectează articulațiile, numită artrită psoriazică.
Artrita psoriazică are multe dintre aceleași simptome ca și alte tipuri de artrită, astfel încât un reumatolog (medic specialist în artrită) este adesea cel mai potrivit medic pentru a o diagnostica. Tratamentul artritei psoriazice implică, de obicei, utilizarea de medicamente (cum ar fi metotrexatul).
Boala psoriazică (atunci când o persoană are psoriazis sau artrită psoriazică) poate fi tratată cu medicamente (cum ar fi metotrexatul) sau cu o combinație de medicamente și creme sau unguente.
Mai mult, Monica Tatoiu susține că s-a obișnuit să trăiască cu această afecțiune, însă are momente când o afectează foarte rău.
"Cam 30% o au, iar boala ia forme foarte urâte. Nu te vindeci, o moștenești, în cazul meu e boală luată de la tata, iar fiul meu m-a moștenit pe mine, n-am ce să-i fac, asta-i viața și nu există tratament.
Există doar unul, niște injecții, dar care-ți afectează ficatul sau altele. Fiul meu era disperat. Mie mi s-a declanșat la 24 de ani și țin minte cum eram la 28, o reptilă de sus până jos. Imaginați-vă o fată tânără plină de bube.
De câte ori sunt agitată, încep să mă mănânce coatele, genunchii, încheieturile, în general, la mine și gleznele. Am învățat să trăiesc cu chestia asta. A fost greu, dar sunt valuri care vin și trec. Dar, dacă stau la soare, s-a mai atenuat, măcar la coate.
La mine se vede la televizor, pentru că gesticulez, mi se văd coatele. Și mă dau cu tot felul de creme. O soluție au fost cremele cu cortizon, dar nu le recomand, pentru că cortizonul face și bine, dar și rău", a mai spus Monica Tatoiu.
Monica Tatoiu a dezvăluit dorința pe care o are, după moarte... citește mai departe pe SPECTACOLA.RO
- Psoriazisul provoacă pete de piele roșie și groasă și solzi argintii. Petele se găsesc de obicei pe coate, genunchi, scalp, partea inferioară a spatelui, față, palme și tălpi, dar pot afecta și alte locuri (unghiile de la mâini și de la picioare și gura). Cel mai frecvent tip de psoriazis se numește psoriazis în plăci.
- Artrita psoriazică este un tip inflamator de artrită care apare în cele din urmă la 10% până la 20% dintre persoanele cu psoriazis. Este diferită de tipurile mai comune de artrită (cum ar fi osteoartrita sau artrita reumatoidă) și se crede că este legată de problema de bază a psoriazisului.
- Psoriazisul și artrita psoriazică sunt uneori considerate împreună ca boală psoriazică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...