Un nou instrument de evaluare a...
Moartea unui adolescent de 14 ani din Iași înseamnă șansa la viață pentru alți pacienți.
”Un destin frânt brusc şi mult prea devreme salvează viaţa altor oameni aflați în suferință! Transplantul înseamnă VIAŢĂ! Sunt momente în viață când destinul lovește fără milă. E ca și cum o lume întreagă ar dispărea subit, printr-o sentință crudă şi de neînţeles. La Iaşi, un adolescent de doar 14 ani a devenit sursa vieţii pentru alţi 5 oameni.
O dramă care schimbă definitiv viața familiei, pentru că nimic nu se compară cu durerea pierderii unui copil. Cu toate acestea, părinții au reușit să găsească puterea de a transforma imensa lor durere în viaţă pentru alţi semeni necunoscuţi aflaţi în cumpănă. Decizia de a oferi altora o şansă la viaţă, nu poate fi decât un gest al iubirii şi generozităţii supreme.
Ne înclinăm cu profundă recunoştinţă şi respect în faţa părinților îndurerați. Cu profesionalism şi responsabilitate, alături de familia îndurerată s-a aflat echipa ATI şi de coordonare a Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi (Dr. Ecaterina Olaru, Dr. Anca Rotaru), care, alături de coordonatorul regional de transplant, Dr. Raluca Neagu Movilă, au făcut posibil să fie pornite resorturile speranţei pentru alţi pacienţi.
Este a şaptea acţiune de coordonare transplant de anul acesta desfăşurată la Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon" Iași, pentru ficat şi cornee, şi ale Spitalului Clinic “Dr. C.I.Parhon” Iaşi pentru rinchi.
Datorită acestui înger, un alt tânăr, de 29 de ani, a fost salvat prin transplant de ficat, realizat la Centrul de Transplant Hepatic Iaşi de către echipa coordonată de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu. La Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasș, sub coordonarea Prof.Dr. Adrian Covic, alţi doi pacienţi, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare, vor avea o viaţă mai bună datorită intrevenţiilor de transplant renal.
Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza la Clinica de Oftalmologie Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf Spiridon”. Mulţumim încă o dată din inimă familiei îngerului donator şi tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, care au făcut posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă ultima şansă la viaţă”, arată Agenția Națională de Transplant.
Transplantul de organe este una din cele mai interesante părţi ale medicinei. El reprezintă de fapt înlocuirea unui organ care nu îşi mai poate îndeplini corect funcţiile (datorită unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sănătos, care poate preluă rolul celui bolnav.
În vederea realizării transplantului este necesară existenţa a două persoane cheie: primitorul (receptorul) şi donatorul. Donatorul poate fi o persoană în viaţă sau o persoană recent decedata. Trebuie precizat însă că nu toate organele organismului uman pot fi transplantate.
”Începând cu acest an, în condițiile sfârșitului de pandemie, asistăm la o relansare a activității de donare și implicit o creștere a numărului de transplanturi realizate în România. Ca o comparaţie, dacă la sfârşitul anului 2021 s-au înregistrat 47 donatori reali, anul acesta până la data de 23 iunie, s-au înregistrat 46 de donatori reali.
De la începutul anului și până la 23 iunie, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos.
De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite: 2 grefe hepatice (una către Republica Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi. Cifrele din ultima perioadă ne dau speranță pentru viitor, dar încă sunt mult inferioare cifrelor din alte țări europene și nu acoperă necesarul de transplant din România.
Ca întotdeauna, gândurile noastre de mulţumire şi recunoştinţă se îndreaptă către donatori şi familiile acestora, aceşti îngeri ai fiecărui pacient salvat prin transplant!”, arată Agenția Națională de Transplant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Un nou instrument de evaluare a...
Procedurile estetice pentru...
Creșterea popularității băuturilor...
Ce efect nociv are ciocolata pentru rinichii noștri. Ce trebuie să...
Ce trebuie să știi despre nodulii...
O vorbă din popor spune că în lunile...
Mestecatul gumelor tari pentru a...
Progresul într-un antrenament...