Mituri și concepții greșite despre terapie. Ecaterina Bănică: Trăim într-o societate care are încă o mentalitate mecanicistă asupra omului

Terapie Foto: Freepik @The Yuri Arcurs Collection
EXCLUSIV
Explorează miturile și adevărurile din spatele psihoterapiei moderne pentru sănătatea mintală.

Sănătatea mintală reprezintă o preocupare semnificativă iar noțiunile eronate despre psihoterapie provin adesea din romane sau de la televizor. Psihoterapeuții sunt deseori prezentați ca niște persoane mai tulburate decât clienții lor.

Aceste mituri nu sunt adevărate, deoarece clienții terapiei se confruntă adesea cu probleme similare cu cele cu care ne confruntăm cu toții zilnic, cum ar fi relațiile, îndoiala de sine, încrederea, stima de sine, stresul legat de viața profesională, tranzițiile vieții, depresia și anxietatea. Denumirea preferată pentru persoana aflată în terapie este „client”, nu „pacient”.

Tratamentul și asumarea responsabilității

Acest articol ce face parte din campania DC Medical de educare și informare "Sănătatea mintală: lupta noilor generații cu depresia și anxietatea, dar și cu prejudecățile lumii",

Tratamentul nu înseamnă să fii slab, bolnav mintal sau nebun; este vorba despre ingeniozitate și despre a-i ajuta pe clienți să își depășească luptele zilnice. Terapeuții ar trebui să fie prezenți și confortabili, iar cadrul terapeutic ar trebui să fie similar unei camere de zi cu scaune confortabile. Separarea psihologică sau fizică poate crea autoritate și intimidare, ceea ce face dificil pentru clienți să se conecteze pe deplin și să dezvăluie informații.

"Da, din nefericire, trăim într-o societate care are încă o mentalitate mecanicistă asupra omului și a condiției umane, fără a conștientiza că multe din afecțiunile fizice și mentale sunt efecte ale unor tipare de gândire, relații și mediu rigide și fixe, care duc implicit la alienare mentală, emoțională și fizică", a declarat Ecaterina Bănică, psiholog.

Relația terapeutică este intimă din punct de vedere psihologic, dar strict profesională, cu angajamentul terapeuților față de etică și lege. Încălcarea limitei dintre o relație profesională și prietenie poate duce la consecințe legale. Numele și povestea personală a clientului sunt strict confidențiale. 

Foto: Freepik

Procesul terapeutic și implicarea activă

Terapia nu este pasivă, iar stereotipurile despre terapeuți care ascultă cum se descarcă clienții și le răspund în oglindă aceleași cuvinte sunt stereotipuri. Terapiile moderne implică modalități eficiente, conduse de terapeut care implică ambele părți într-un proces de colaborare interactivă bazat pe dialog și pe implicarea activă a clientului în rezolvarea comună a problemelor. Împreună, psihoterapeuții și clienții identifică problemele, stabilesc obiective și monitorizează progresul, uneori cu teme pentru acasă și sarcini de lectură ca parte a procesului.

Psihoterapeuții nu sunt doar un grup de persoane care prescriu medicamente, ci și o umbrelă largă care include asistenți sociali licențiați, terapeuți de căsătorie și familie, consilieri practicieni licențiați și psihologi licențiați. Aceștia sunt pregătiți să ajute clienții să își rezolve problemele și nu îi învinovățesc sau îi fac de rușine pe clienți sau educația lor.

"Creierul este vulnerabil și are nevoie de un input pentru a-și modela dezvoltarea sănătoasă. Este necesar, din punctul meu de vedere, un tratament holistic al individului, care nu este doar un corp, ci este mult mai mult decât atât. Este minte, emoții, relații, spirit și este importantă abordarea tuturor acestor instanțe atunci când vorbim despre sănătate și optimizarea omului, atât pentru viața sa cât și a celorlalți", a explica Ecaterina Bănică.

Psihoterapia poate rezolva problemele în una sau două ședințe, dar este nevoie de mai multe ședințe de-a lungul timpului pentru a ajunge la miezul unei probleme. Cursul mediu de terapie este de trei până la patru luni și, în general, nu este eficient atunci când un client lucrează cu același terapeut pentru perioade excesiv de lungi.

Neuroplasticitate și evoluție personală

Credința că personalitatea este consolidată până la vârsta de 5 ani este un mit. Neurologii au demonstrat că structura creierului este maleabilă, iar tehnologia RMN ne permite să vedem această schimbare. Meditația crește în mod natural masa neuronală (materia cenușie) a creierului, valorificând potențialul „neuroplastic” al creierului.

Unele dintre cele mai recente tehnici de psihoterapie utilizează tratamente precum empatia și compasiunea bazate pe neuroplasticitate, care creează noi căi neuronale în creier și, prin urmare, potențialul pentru noi convingeri și comportamente de-a lungul vieții.

Fitoterapeuții nu îi fac pe clienți să se simtă mai bine după fiecare ședință. Clienții nu sunt mașini, iar terapeuții nu sunt mecanici. În schimb, ei îi ajută pe clienți să înfrunte și să descopere ceea ce îi deranjează, ceea ce necesită timp și poate fi inițial dificil și dureros. Traiectoria de vindecare se poate înrăutăți uneori înainte de a se îmbunătăți, dar terapeuții calificați sunt pregătiți să îi conducă pe clienți prin furtună spre calm.

Pe scurt, psihoterapeuții nu sunt doar un grup de persoane care prescriu medicamente, ci sunt instruiți pentru a-i ajuta pe clienți să își rezolve problemele și să dezvolte noi convingeri și comportamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel