Mituri legate de apariția cancerului, demontate. Medic: Mult mai importantă decât alimentația ca atare

mituri legate de aparitia cancerului. FOTO: Freepik
Mituri legate de alimentație și legătura cu apariția cancerului au fost demontate de un medic oncolog.

Alimentația poate să ne ajute, dar poate să fie și factor de risc pentru apariția bolilor cronice, precum bolile de inimă, diabetul sau cancere.

Dr. Mara Jidveanu Popescu, medic oncolog, a explicat care este legătura dintre alimentația nesănătoasă, sedentarism și cancer, subliniind că există alimente care consumate în cantități prea mari pot duce la anumite tipuri de cancer.

”Există o oarecare legătură între cancer şi alimentaţie. În primul rând obezitatea duce la apariţia mai rapidă a unor tumori, cum este cancerul de sân, cel ovarian, colorectal sau tiroidian, acestea sunt clar legate de prezența obezității.

Pe de altă parte, foarte multe din credințele legate de anumite alimente sunt doar niște mituri și nu au fost demonstrate”, a declarat medicul Mara Jidveanu Popescu la Antena 3 CNN.

Mituri și adevăruri legate de alimentație și cancer

Carnea duce la cancer

”Acesta este cel mai vehiculat și ne aduce foarte multe probleme pentru că mulți pacienți, care consumau carne înainte, sunt diagnosticați și când încep tratamentul opresc consumul de carne, ceea ce aduce foarte multe probleme”, a spus medicul, care a adăugat că ”toate studiile care au fost efectuate până acum au arătat o legătură între consumul crescut de carne roșie, adică vită, vânat sau carnea foarte procesată - mezeluri, mâncarea de tip fast-food, cele în care nu suntem foarte siguri ce consumăm, pot creşte riscul de cancer colorectal şi chiar de pancreas”.

În același timp, mai spune medicul, studiile făcute pe consumul de carne albă, adică pui, curcan, pește, mușchi de porc, nu au arătat niciun fel de creștere, dimpotrivă, acesta este benefic pentru organism, mai ales dacă nu va exista un consum exagerat.

”Atunci când mă refer la o cantitate crescută de consum de carne roșie, mă refer la un consum de peste 200 de grame pe săptămână. Românii, în principiu, nu prea sunt consumatori de carne roșie”, a precizat medicul oncolog.

Consumul de zahăr duce la cancer

Potrivit medicului, acesta este un mit care se bazează și pe o informație corectă.

”Practic, toate celulele organismului se hrănesc cu glucoză, pentru că așa funcționăm.

Ce trebuie să înțelegem este că indiferent de ce consumăm, dacă este să consumăm glucide, proteine sau lipide, ele sunt metabolizate în organism, iar la celule oricum ajung sub formă de glucoză.

Bine-înțeles, nu o să recomand nimănui să facă exces de zahăr sau de dulciuri concentrate, revenind la problema cu obezitatea, dar zahărul, ca atare, nu hrănește celula canceroasă”.

Dieta vegetariană ne apără de cancer este un alt mit pe care medicul l-a demontat.

”Ar fi foarte bine, am deveni cu toții vegetarieni. Din păcate, nu este chiar așa. Se recomandă totuși un consum de cel puțin 500 de grame de fructe și legume crude pe zi, care, într-adevăr, se pare că ne ajută să prevenim sau să întârziem apariția cancerului de sân sau colorectal.

Deci, se recomandă un consum de fructe și legume crude, dar nu ne poate apăra efectiv de apariția unui cancer”, a mai spus medicul, care a venit cu explicații legate de controversa consumului de soia și legătura cu cancerul mamar.

”Această controversă a apărut din faptul că soia conține niște substanțe care se numesc fitoestrogeni și care sunt foarte asemănătoare cu estrogenul natural pe care îl avem noi, femeile, și îl secretăm.

Foarte multe tumori de sân sunt hormono-sensibile, cu alte cuvinte răspund la estrogeni și s-a considerat că un consum crescut de soia poate să hrănească sau să stimuleze creșterea unor astfel de tumori. Din nou, nu a fost demonstrat prin studii”, a mai spus medicul.

Prevenirea cancerului

Potrivit unui studiu recent, 44% dintre decesele cauzate de cancer, la nivel mondial, au avut ca factori de risc fumatul, alcoolul și indicele de masă corporală ridicat, toți aceștia fiind factori modificabili, ce țin de stilul de viață.

În acest sens, medicul a prezentat recomandările date de Asociația Europeană de Oncologie și Radioterapie în vederea prevenției apariției cancerului, iar acestea includ:

- evitarea sedentarismului. ”Este mult mai importantă decât alimentația ca atare”, afirmă oncologul.

- evitarea obezității

- un consum adecvat de lichide. Acesta se calculează, în general, în funcție de greutatea corporală, 30 de ml/kg corp.

- reducerea consumului de carne roșie și carne procesată.

De asemenea, spune medicul, este foarte importantă starea psihică în vederea prevenirii cancerului.

”Au fost studii care au arătat că o stare psihologică bună, prin eliminarea de endorfine, ne-ar oferi o oarecare protecție. Doar că studiile nu au fost chiar concludente”, a mai spus medicul, precizând că apariția cancerului este ca urmare a unor factori pe care îi avem deja, a unor probleme genetice, doar 5-10% dintre cazuri fiind ereditare.

Mai mult, printr-un stil de viață sănătos fie putem preveni, în cazul în care ne aflăm în ”zona de risc”, fie de a împinge, ca vârstă, momentul apariției. 

Vezi și: Proteina care omoară celulele canceroase. Urmărește mutațiile, le încercuiește și le descompune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel