Mircea Beuran, explicații privind incidentul de la Floreasca: flăcările au pornit din cauza unui scurt circuit

Mircea Beuran
Medicul Mircea Beuran a explicat, la un post TV, ce s-a întâmplat, cu adevărat, în sala de operație în momentul în care pacienta care se afla pe masa de operație a luat foc. El a precizat că flăcările au pornit din cauza unui scurt circuit, cel mai probabil, care ar fi avut loc undeva sub masa de operație. - 

Medicul Mircea Beuran a explicat, la Antena 3, ce s-a întâmplat, cu adevărat, în sala de operație în momentul în care pacienta care se afla pe masa de operație a luat foc. El a precizat că flăcările nu au pornit de la contactul electrocauterului cu substanța dezinfectantă utilizată la operație, ci din cauza unui scurt circuit - „un arc de foc”-, cel mai probabil, care ar fi avut loc undeva sub masa de operație.

„În clipa în care au deschis plaga era sânge în peritoneu, în abdomen. Golind acest sânge, au realizat că nu pot să vadă foarte bine punctul care sângerează și au avut nevoie de electrocauter, să deschidă polul superior al plăgii, doi-trei centimetri, ca să-și lărgească câmpul operator. În momentul în care au folosit electrocauterul - deci vorbim de alt electrocauter, nu cel de la prima intervenție - au simțit un miros de priză arsă. Este un miros caracteristic de plastic care se supraîncălzește și au spus: miroase a ars ceva. În clipa următoare au realizat că de sub masa de operație se ridică fum”, a explicat medicul.

Potrivit acestuia, de sub masa de operație nu doar că ieșea fum, dar s-a produs o scânteie care ar fi intrat în contact cu substanța utilizată ca dezinfectant.

„În momentul acela au căutat să vadă sursa, ce se întâmplă. Numai că atunci s-a produs un cerc de foc care a ars, sub masă fiind cablurile, câmpurile - normal când faci câmpul cu substanța dezinfectantă se prelinge de pe corpul omului pe cearceful care stă pe masă. El s-a îmbibat cu această soluție și probabil undeva s-a produs o scânteie, n-a văzut nimeni lucrurul acesta, dar cercul de foc s-a realizat imediat, fiind această impregnare a substanței de dezinfecție a peretelui abdominal. Arsura nu este acolo unde s-a lucrat cu electrocauterul, plaga este curată și fără elemente de arsură. Arsurile sunt pe părțile laterale ale corpului, partea de contact pe care pacienta a avut-o cu suportul mesei și cu câmpurile izolatoare”, a declarat Mircea Beuran, invitat la Antena 3.

Aparatul era utilizat de o lună

Pentru aparatul folosit nu era interdicție de a fi utilizat în cazul în combinație cu acest biocid, a mai precizat chirurgul Mircea Beuran. Potrivit acestuia, aparatul avea în instrucțiuni precixzrea că e necesară atenție la manipularea cu aparate electrice, dar nu interdicție.  

„Acest aparat este cel mai nou aparat care se găsește în blocul operator. În ziua aceea avea o lună de folosință. Cu el s-a mai făcut chirurgie electrică, deci a mai fost folosit. Problema nu se leagă 100% de elementul de dezinfectare, biocidul; este un element de electricitate. Undeva s-a făcut un scurt, o flamă, ceva care a angajat foc. Lucrul acesta trebuie dovedit de către o expertiză tehnică, vizavi de ce s-a făcut această flamă. În instrucțiunile substanței cu care s-a dat, atenționează că trebuie să fim atenți la activitatea cu electricitatea, dar nu este interzis”, a mai spus el.

Sala de operație nu a fost sigilată

Potrivit medicului, blocul operator a fost încontinuu folosit, iar sala în care a avut loc incidentul a continuat, de asemenea, să fie folosită și nu a fost sigilată, pentru păstrarea dovezilor în cazul unei anchete. „Sala nu a fost sigilată. Am întrebat cum se păstrează justificarea și dovezile pentru o anchetă, fie administrativă, fie tehnică, fie juridică și mi s-a spus că „am strâns totul, am pus într-un sac ca să fie totul izolat, am pregătit sala, dacă ne vin urgențe, să putem să continuăm”. Cred că în protocolul dintr-o astfel de situație ea trebuia închisă, sigilată și organele în drept să fi venit pe rând și să-și facă evaluările”., a mai precizat medicul Mircea Beuran.

Pacienta care a suferit arsuri în timpul operației a murit în această seară. Potrivit medicului, femeia în vârstă de 66 de ani suferea de cancer pancreatic și era în stare foarte gravă, fiind la a doua operație din această cauză. Potrivit lui, starea paceintei era atât de gravă încât ea nu mai putea să înghită nici măcar apă. 

 

 



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel