Miopia, tulburare de vedere. Medic: Nu se vindecă spontan

miopia - FOTO: Freepick
Miopia este o tulburare de vedere foarte frecventă, care este de obicei diagnosticată înainte de vârsta de 20 de ani.

Miopia afectează vederea la distanță. Persoanele care suferă de miopie pot vedea obiecte care sunt aproape, dar au probleme cu vizualizarea obiectelor care sunt departe, cum ar fi marcajele culoarelor magazinelor alimentar sau semnele rutiere.

Miopia afectează un procent semnificativ din populație. Este o tulburare de focalizare a ochilor care este ușor de corectat cu ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenții chirurgicale.

Vezi și: Combinațiile de medicamente cu efect nociv. Vasi Rădulescu: Două sau mai multe își pot potența efectele pozitive sau, din contră, pe cele negative

Miopia, de două feluri

Adelina-Magdalena Bălă, de la Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu explică ce este miopia, care sunt simptomele și de câte feluri este. 

”Miopia este defect al vederii care se manifestă prin incapacitatea de a distinge obiectele aflate la distanță. Pacientul miop va vedea încețoșat, neclar, când privește departe, dar va vedea mai clar când privește obiectele situate în apropiere.

Miopia poate fi:

- determinată genetic - cu debut în prima copilărie;

- dobândită - asociată unor boli sau influențată de mediu.

Solicitarea execesivă a vederii de aproape, mai ales în fața calculatorului, poate determina apariția miopiei la tineri de 20-25 ani, care nu au avut nevoie de ochelari până atunci”, explică medicul Adelina Magdalena Bălă.

Există două tipuri de miopie.

Miopia simplă, care se descoperă de cele mai multe ori în jurul vârstei de 7-10 ani, care nu progresează după 20 de ani. Rareori depășește -6 dioptri.

Miopia patologică, ereditară, care progresează continuu de-a lungul anilor și se însoțește de modificări la nivelul fundului de ochi, care pot duce la o scădere importantă a vederii, ce nu poate fi corectată prin ochelari.

În funcție de valoarea dioptriilor (unitatea de măsură a puterii unei lentile), miopia se poate clasifica în:

Miopie mică: până la - 3 dioptrii

Miopie medie: între - 4 și - 6 dioptrii

Miopie mare: peste - 6 dioptrii

Miopie forte: peste - 9 dioptrii

Este important de știut că miopia nu se vindecă spontan, în sensul că dioptriile nu scad de la sine dar persoanele care suferă de miopie își pot corecta vederea fie prin purtarea ochelarilor de vedere/lentilelor de contact, fie cu ajutorul unei intervenții chirurgicale cu laser sau prin înlocuirea cristalinului cu o lentilă artificială”, mai explică medicul Adelina Magdalena Bălă. 

Vezi și: Adenomul de prostată, cauze și tratament. Cei mai afectați: fumătorii, cei care consumă alcool excesiv ori au o dietă dezechilibrată

Simptomele miopiei

- vederea neclară la distanță;

- clipitul des;

- oboseala oculară;

- durerile de cap;

- frecarea frecventă a ochilor;

- senzația continuă de lăcrimare.

Dacă prezentați unul din aceste simptome e recomandat să vă adresați medicului oftalmolog pentru a stabili cauza, mai arată medicul. 

Poate duce la orbire

De obicei, miopia este o afecțiune minoră care poate fi corectată cu ochelari de vedere, lentile de contact sau intervenţii chirurgicale.

Dar, în cazuri rare, se dezvoltă un tip progresiv numit miopie degenerativă care poate fi foarte gravă și este o cauză principală a orbirii juridice. Miopia degenerativă afectează doar aproximativ 2% din populație, notează Cleaveland Clinic.

Vezi și: Lombosciatica, afecțiunea sedentarilor. Cum se tratează

Cauzele miopiei

Dacă aveți miopie, mai mult ca sigur cel puțin unul sau ambii părinți au avut-o și ei. Experții  nu sunt încă siguri de cauza exactă a miopiei, dar cred că este un amestec de factori ereditari și de mediu.

Este posibil să poți moșteni capacitatea de a fi miop și apoi, dacă stilul tău de viață produce doar condițiile potrivite, îl vei dezvolta. De exemplu, dacă vă utilizați ochii pentru o mulțime de lucrări de prim-plan, cum ar fi citirea sau lucrul la un computer, puteți dezvolta miopie.

Miopia apare de obicei în copilărie. De obicei, afecțiunea dar se poate agrava odată vârsta. Deoarece lumina care intră în ochii tăi nu este focalizată corect, imaginile par a fi neclare.

Diagnosticul miopiei

Diagnosticul de miopie se stabileşte la consultul oftalmologic. Prin testarea acuităţii vizuale se evaluează nivelul defectului de vedere. 

Ulterior, se măsoară dioptriile cu un aparat special (dioptron sau autorefractometru). Pentru măsurarea corectă a dioptriilor la copii și tineri este necesară administrarea de picături cicloplegice. Rolul lor este să anuleze spasmul musculaturii intraoculare, permiţând măsurarea corectă a dioptriilor.

Fără aceste picături, pot apărea erori în corectarea vederii pacienţilor cu miopie. Consultul oftalmologic însoţit de administrarea de picături care dilata pupilele asigură un diagnostic corect și complet al ochilor. Astfel se depistează dacă există și alte afecţiuni oculare asociate miopiei. 

Pentru copiii cu miopie, care poartă ochelari sau lentile de contact, este recomandat controlul periodic la fiecare 6 luni. Scopul este observarea evoluţiei dioptriilor și prescriere corecţiei optice astfel încât vederea copilului să fie bună tot timpul.

Nu se recomanda subcorectarea vederii (prescrierea de dioptrii cu valori mai mici decât cele măsurate). Subcorectia, pe lângă faptul că nu permite o vedere clară, reprezintă și un factor de progresie al miopiei. 

Pe lângă măsurarea periodică a dioptriilor, în urmărirea progresiei miopiei se face și măsurarea axului antero-posterior al ochiului. 

Pentru adulţii cu miopie, la care dioptriile sunt stabilizate, este suficientă urmărirea anuală a dioptriilor. Evaluarea fundului de ochi se face pentru a depista apariţia unor posibile probleme la nivelul retinei.

Se urmăreşte apăria unor alte complicaţii care se pot asocia miopiei, cum ar fi glaucomul și cataractă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel