Ministerul Sănătății extinde subprogramul de fertilizare. Finanțare pentru 1.000 de cupluri

Oana Grigore, director la Direcția relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale din Ministerul Sănătății
Ministerul Sănătății intenționează să extindă și să reorganizeze, anul acesta, subprogramul de fertilizare, a explicat Oana Grigore, director la Direcția relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale, în weekend, la Festivalul de fertilitate desfășurat la Atena. Vor fi schimbate, printre altele, numărul de proceduri finanțate, criteriile de selectare a cuplurilor și cele de selectare a clinicilor unde se face fertilizarea.

„În ceea ce privește subprogramul de fertilizare, Ministerul Sănătății intenționează să-l dezvolte. Anul acesta avem un buget mai mare pregătit pentru acest program, de la 600 de cupluri pentru care am asigurat finanțarea anul trecut, anul acesta vrem să creștem finanțarea până la 1.000 de cupluri cel puțin, deci este o dezvoltare a acestui program și bineînțeles vrem să și reorganizăm programul de fertilizare, așteptăm din partea Comisiei de specialitate (a Ministerului Sănătății, n.r.) o propunere în acest sens, pentru că știți că orice reorganizare de program sau introducere de program nou în sănătate înseamnă propunerea specialiștilor din Sănătate", a explicat Oana Grigore, director la Direcția relații cu presa, afaceri europene și relații internaționale.

Deocamdată acest program acoperă doar o procedură de fertilizare per cuplu, dar oficialul spune că este posibil ca reorganizarea subprogramului să mărească numărul. De asemenea, și criteriile de aprobare a intrării în subprogram vor fi modificate.

„Dezvoltarea programului înseamnă și reorganizarea programului, înseamnă modificarea acestuia, inclusiv numărul de proceduri, inclusiv criteriile după care sunt acceptate cuplurile în program. Anul acesta avem 13 unități sanitare care s-au înscris pentru a derula subprogramul de fertilizare. Sigur că lista poate rămâne deschisă și alte unități sanitare să intre în program și să-l deruleze", a explicat Oana Grigore, la Atena.

De ce trebuie decontate mai multe proceduri

În Franța, spre exemplu, sistemul de asigurări edicale finanțează mai multe proceduri de fertilizare pentru un cuplu care dorește copii și nu-i poate obține în mod normal. Sunt cupluri care reușesc să aibă un copil abia după 4-5 sau chiar mai multe proceduri. Or, în România, statul decontează doar o procedură, a cărei rată de succes nu e mare.

„Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulțumitoare, este de 30%, și în acest sens vrem să lucrăm împreună cu Comisia de specialitate pentru că ne interesează foarte mult creșterea ratei de succes, nu numai creșterea finanțării și a numărului de cupluri care să beneficieze de acest program. Este foarte important ca aceste cupluri să aibă și succes pentru că asta își doresc, își doresc să aibă un copil", a detaliat Oana Grigore.

Pe lângă finanțarea mai multor cupluri și a mai multor proceduri per cuplu, mai sunt și problemele legate donarea de ovocite și de legislația destul de restrictivă.

Infertilitatea, o problemă de sănătate publică

„Se lucrează și la această legislație, la modificarea legislației. Avem mai multe proiecte de lege în acest sens, dar foarte importantă aici este nu numai contribuția Ministerului Sănătății, aici este vorba și despre Parlamentul României, pentru că în Parlament trebuie adoptată o astfel de legislație, dar și din acest punct de vedere pot să vă spun că specialiștii lucrează la modificarea legislației. (...) Înțeleg că în acest moment sunt anumite restricții în donarea de ovule, sigur trebuie neapărat ca specialiștii să ne spună ce criterii, ce restricții ar putea fi ridicate, astfel încât și România să aibă o legislație care să permită anumite proceduri care acum se fac în străinătate (...) Noi vrem să dezvoltăm foarte mult acest program, să dezvoltăm și unitățile sanitare. (...) De asemenea, este foarte important și resursa umană să fie bine pregătită pentru ca aceste proceduri să se facă în țară. (...) Intenția noastră este ca românii să poată să facă aceste proceduri de fertilizare la noi în țară, pentru că și noi avem Clinici medicale, avem și specialiști foarte buni, și în colaborare cu alți specialiști de peste hotare, colaborările deja au început, să dezvoltăm și acest sector. Trebuie să recunoaștem că infertilitatea este în acest moment o problemă de sănătate publică, iar Ministerul Sănătății conștientizează acest lucru", a continuat directorul.

Toate aceste modificări vor fi făcute rapid, anul acesta. „Sperăm ca în prima jumătate a acestui an să avem creionat un nou subprogram de fertilizare astfel încât până la sfârșitul anului să poată fi dezvoltat. (...) Reorganizarea programului înseamnă absolut tot - număr de proceduri, criteriile pentru intrarea în program a cuplurilor, criteriile pentru intrarea în program a unităților sanitare etc", a mai arătat Oana Grigore.

Legea de proiectul legii pentru reproducere umană asistată, ea mai spus că „în acest moment știu că există un proiect în Parlamentul României, dar se mai lucrează și la o altă variantă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel