Mihai Morar, despre diagnosticul fiicei sale: N-am primit un mesaj mai dureros ca ăsta! Neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav e greu de dus

mihai morar. FOTO: captura video YouTube @Fain si Simplu
Mihai Morar a făcut destăinuiri tulburătoare în noul episod al podcastului ”Fain & Simplu”.

Pentru tatăl Mihai Morar finalul anului 2022 a fost unul extrem de greu. Un diagnostic grav primit de micuța lui Roua l-a blocat profesional și l-a îngenuncheat personal.

Cu doar câteva ore înainte să intre în casa de sticlă din Orașul Faptelor Bune, îndrăgitul om de radio primea o veste cumplită.

Mezina familiei, la doar 3 anișori, are nevoie urgentă de o operație pentru a-i drena lichidul acumulat în plămâni, din cauza unei pneumonii care a evoluat prost.

”Cred că de la moartea bunicilor mei, n-am primit un mesaj mai dureros decât ăsta”, povestește Mihai Morar în cel mai nou episod de podcast ”Fain & Simplu”, primul din acest sezon.

”Cu 4 zile mai devreme, vorbeam dacă să meargă sau să nu meargă la prima ei serbare de la grădiniță, iar acum diagnosticul era de pneumonie cu acumulare mare de lichid.

Roua și mama ei sunt urcate în ambulanță, traversează tot orașul și ajung la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie Curie. Mi se părea că e prea mult pentru un copil, într-o singură zi.

Roua nu văzuse vreun salon de spital sau vreo cameră de gardă până la vârsta ei. Ambulanțele erau doar niște jucării din camera ei, în niciun caz o realitate, numai că realitatea era mai dură de atât.

La Marie Curie am aflat ce o așteaptă pe Roua. Pneumonia era atât de agresivă încât medicii au hotărât să o opereze pentru ai drena lichidul din plămâni.

Nu știu când v-ați simțit voi neputincioși ultima oară, dar neputința de a face ceva pentru copilul tău bolnav este, sigur, cel mai greu de dus dintre toate neputințele. Cred că de la moartea bunicilor mei n-am primit un mesaj mai dureros decât ăsta”, povestește Mihai Morar.

După telefonul primit, Mihai Morar... citește mai departe pe SPECTACOLA.RO

Pneumonia, ce este și de câte tipuri

Pneumonia este o infecție care apare la nivelul plămânilor și țesutului din jurul acestora, putând infecta unul sua ambii plămâni. Ca urmare a inflamației, alveolele se umplu cu lichid sau cu puroi, ceea ce face ca pacientul să respire cu greutate.

În ceea ce privește tipurile de pneumonie, clasificarea acestora este dată de cauza infecției,  adică:

- pneumonia bacteriană, care este cea mai întâlnită formă de boală

- pneumonia virală, cauzată de virusuri

- pneumonia fungică, provocată de infecția cu ciuperci

- pneumonia cauzată de microoorganismele Mycoplasma, această formă de boală este cea mai ușoară și se manifestă mai ales la copiii mai mari și la tineri.

Vezi și: Acid citric (E 330): ce înseamnă când îl vezi pe etichetă și ce se întâmplă când îl consumi. Mucegaiul care-l formează ar da simptomele

Pneumonia, simptome și complicații

Simptomele pneumoniei pot fi mai ușoare sau mai grave și includ:

- durere în piept în timpul respirației

- schimbare de comportament la persoanele în vârstă

- tuse, inițial seacă apoi cu expectorații

- dificultate în respirație

- tahicardie

- febră

- oboseală

- diaree

- grețuri

- vărsături

- junghi toracic.

Gravitatea simptomelor depinde de tipul de bacterie, de vârsta pacientului, dar și de starea generală de sănătate.

În ceea ce privește complicațiile pneumoniei, în cazul în care nu este tratată la timp și în mod corespunzător, acestea se prezintă astfel:

- bacteremie, adică bacteriile pot pătrunde în sânge și ajunge la alte organe pe care le infectează

- dispenee, dificultatea de a respira ajungându-se chiar și la respirație mecanică

- pleurezie, adică acumularea de lichid în jurul plămânilor

- acumularea de puroi în spațiile cavitare

- insuficiență respiratorie, fapt ce necesită ventilație mecanică.

Pleurezie, simptome, diagnostic și tratament

Semnele și simptomele pleureziei pot include:

- dureri în piept care se agravează atunci când respirați, tușiți sau strănutați

- dificultăți de respirație, adesea din cauza încercării de a limita inspirația și expirația

- tuse, doar în unele cazuri

- febră - doar în unele cazuri.

Diagnosticul pleureziei se face în urma unor teste de sânge, dar și după o serie de investigații ce pot include radiografie pulmonară, scanare CT, ultrasunete și/sau EKG.

Tratamentul pleureziei se face după depistarea cu exactitate a sursei de inflamație, iar odihna este foarte importantă în procesul de vindecare.

Tratamentul specific al pleureziei constă în efectuarea drenajului pleural prin puncție aspirativă și tub de dren sau prin toracoplastie, adică intervenția chirurgicală toracică asistată cu drenare.

În czul adulților se pot administra local agenți fibrinolitici, arată MayoClinic.

Vezi și: Ruptura de ligament încrucișat, ce este și cum se manifestă. Măruță, mesaj de pe patul de spital: Pacientul a supraviețuit. Vă mulțumesc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel