Migrena, prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 ani

Migrenă, durere de cap
12% din populația lumii suferă de migrene, femeile fiind mult mai afectate decât bărbații. Problema este că mai mult de jumătate dintre persoanele care se confruntă des cu migrenele nu sunt niciodată diagnosticate. Mai mult, estimările arată că 25% dintre persoane vor avea o migrenă la un moment dat.

Specialiștii consideră migrena a treia boală ca prevalență (numărul total de cazuri) și prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani. Se estimează că, după adolescență, raportul dintre femeile și bărbații care suferă de migrene este de aproximativ 3: 1.

Frecvența maximă a migrenelor se înregistrează la persoanele cu vârste între 25 și 55 de ani. După vârsta de 55 de ani, frecvența atacurilor scade. Se pare însă că predispoziția genetică joacă un rol important, deoarece există un istoric familial puternic de migrenă la pacienții cu această tulburare.

Migrenele sunt de obicei asociate cu sensibilitate la sunet, lumină și mirosuri și pot fi însoțite de greață sau vărsături. Acest tip de dureri de cap implică adesea numai o parte a capului, dar în unele cazuri, pacienții pot avea dureri bilaterale sau pe ambele părți. Durerea este adesea descrisă ca fiind pulsând sau lovind și poate fi agravată de efort fizic. Printre factorii care pot declanșa sau pot agrava migrenele se numără: alcoolul, anumite alimente (brânzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolată), stresul, foamea, oboseala accentuată, menstruația, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercițiile fizice prea intense și schimbările meteorologice.  

Migrenele cu aură

Există mai multe tipuri de migrene care includ: migrenele obișnuite,acestea fiind frecvente în 80% din cazuri, migrenele clasice (migrena cu aură) care prezintă o aură înainte de durerea de cap și sunt mai severe decât migrenele obișnuite, migrenele tăcute sau acefale, fără dureri de cap dar cu aură și alte aspecte ale migrenei, migrene hemiplegice care pot avea simptome care imită un accident vascular cerebral, cum ar fi slăbiciunea pe o parte a corpului, pierderea senzației sau senzația de "bolțuri și ace", migrene retiniene care determină pierderea temporară a vederii la un singur ochi, care poate dura de la câteva minute la luni și migrenele cronice, care durează mai mult de 15 zile pe lună.

În unele cazuri, persoanele cu migrene au simptome specifice de avertizare sau o aură, înainte de apariția durerilor de cap. Aceste semne de avertizare pot varia de la lumini intermitente sau de la un punct orb la un ochi amorțit sau slăbiciune care implică o parte a corpului. Aura poate dura câteva minute și apoi dispare. De obicei precede cu aproximativ o oră cefaleea și este foarte frecventă. Pentru pacienții care nu au avut niciodată o aură, aceasta poate fi înspăimântătoare și poate imita simptomele unui accident vascular cerebral.

Medicamente și dispozitive medicale

Cauzele migrenei nu sunt cunoscute. Modificările nivelelor de neurotransmițătoare din creier sunt considerate a juca un rol în apariția lor. Tratamentul cu migrene este, de obicei, medicamentos. Medicamentele utilizate pentru ameliorarea durerii includ triptani și o nouă clasă de medicamente, antagoniști a receptorilor de peptide legate de gena calcitoninei (CGRP-R) aprobate în 2018 pentru tratarea migrenei.

Tot anul acesta a fost lansat în în Europa un nou dispozitiv medical care reduce semnificativ intensitatea durerilor de cap pentru peste 85% din cazuri. Cefaly Dual funcționează pe principiul TENS (stimularea electrică transcutană nervoasă) si este eficient în tratarea migrenei, a cefaleei de tensiune și a nevralgiei Arnold. În prezent 200.000 de oameni din întreaga lume care suferă de migrene folosesc deja această terapie, fiind aprobată de FDA și EMA, și mai nou e disponibilă și în România.

,,Noua terapie este neinvazivă, neiradiantă și foarte ușor de folosit: dispozitivul se așază pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar în timpul folosirii, pacientul își poate desfășura activitățile obișnuite. Aparatul are două setări: tratament în acut (o oră) și tratament preventiv (zilnic, 20 de minute). Folosit în setarea acută, aparatul scapă total de durere o treime dintre pacienți și reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienți. Atunci când este folosit în setarea de prevenție, dispozitivul poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% și frecvența episoadelor de migrene cu peste 50%”, a declarat dr. Bogdan Pană, medic neurolog.

Modificările stilului de viață prin adoptarea unei alimentații sănătoase și efectuarea exercițiilor fizice pot contribui la reducerea frecvenței atacurilor. Potrivit Medicine Net.com exercițiile, care promovează relaxarea musculară, de exemplu yoga, sunt de ajutor în gestionarea durerilor severe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel