Migrenă, cum te pot proteja durerile de cap de diabet

Migrenă, durere de cap
Persoanele care suferă de migrenă au un risc mai scăzut de-a face diabet de tip 2, potrivit unui studiu efectuat recent. Oamenii de știință au plecat de la ideea că persoanele cu migrenă au adesea o relație interesantă cu alimentele.    

Studiul a fost efectuat pe mai mult de 74.000 de femei franceze, iar constatările se bazează pe sondajele trimise către femeile născute între anii 1925 și 1950. După ajustarea pentru greutatea corporală și alți factori de sănătate, concluzia cercetărilor a fost că femeile care au declarat că suferă de migrene au avut un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2.

,,Constatarea este surprinzătoare, deoarece migrena a fost asociată cu rezistența la insulină, condiție metabolică care stă la baza diabetului de tip 2", a declarat Guy Fagherazzi de la Institutul Național de Sănătate și Cercetări Medicale din Villejuif, Franța.

Potrivit cercetătorilor, până la 18% dintre oameni sunt afectați de migrenă, în special femeile tinere, aflate în perioada premenopauzală fiind cele mai predispuse la durerile de cap severe.

Dr. Noah Rosen, medicul care conduce Centrul de Sănătate de Durere Northwell din Great Neck, New York, a subliniat că studiul francezilor are o natură retrospectivă și, prin urmare, nu poate arăta că o boală contribuie efectiv la provocarea sau protejarea celeilalte. Studiul a folosit greutatea corporală ca factor potențial, dar Rosen se întreba dacă obiceiurile alimentare pot juca un rol.

,,Persoanele cu migrenă au adesea o relație interesantă cu alimentele - unii descoperă anumite alimente ca un factor declanșator, mulți sar peste mese sau se deshidratează. Trebuie să facem mai multe eforturi în zonă", a subliniat Rosen pentru a reduce riscul de diabet.

Dr. Gerald Bernstein este coordonatorul programului de diabet zaharat din cadrul Institutului Friedman a Spitalului Lenox Hill din New York City. El este de acord că, în ciuda constatărilor franceze, în prezent nu există o asociere fiziologică clară care să fie identificată care să lege cele două boli.

Gelfand și Loder, doi savanți implicați în studiu au susținut că nivelul ridicat de zahăr din sânge din diabet zaharat ar putea diminua producția unei proteine specifice creierului care a fost asociată demult cu migrenă, potrivit WebMD.com.

În prezent, mai mult de jumătate dintre persoanele care se confruntă des cu migrenele nu sunt niciodată diagnosticate. Mai mult, estimările arată că 25% dintre persoane vor avea o migrenă la un moment dat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel