Microbiomul intestinal, cauza obezității la copii

Bacterii intestinale
Microbiomul intestinal este cunoscut că ar avea o legătură cu obezitatea la copii, însă cercetătorii afirmă acum că acesta ar putea fi chiar cauza obezității, care s-a triplat în ultimii ani.

Noi informații publicate de oamenii de știință de la Wake Forest Baptist Health sugerează că bacteriile intestinale și interacțiunile sale cu celulele imune și organele metabolice, inclusiv țesutul adipos, joacă un rol cheie în obezitatea copilăriei.

"Comunitatea medicală obișnuia să creadă că obezitatea a fost rezultatul consumării prea multor calorii. Cu toate acestea, o serie de studii din ultimul deceniu au confirmat că microbii care trăiesc în intestinul nostru nu sunt asociați doar cu obezitatea, ci sunt și una dintre cauzele acesteia", a declarat Hariom Yadav, autor principal și profesor asistent de medicină moleculară la Wake Forest School of Medicine, parte a Wake Forest Baptist.

În Statele Unite, procentul de copii și adolescenți afectați de obezitate s-a triplat din anii ’70, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Obezitatea crește cu o rată de 2,3% în fiecare an în rândul copiilor de vârstă școlară, ceea ce este inacceptabil de mare și indică perspective îngrijorătoare pentru sănătatea viitoarei generații, afirmă articolul.

Manuscrisul lui Yadav, publicat în numărul actual al revistei Obesity Review, a revizuit studiile existente (animale și umane) despre modul în care interacțiunea dintre microbiomul intestinal și celulele imune poate fi transmisă de la mamă la bebeluș încă de la gestație și poate contribui la obezitatea copilăriei.

Factori care influențează riscul obezității 

Revizuirea a descris, de asemenea, modul în care sănătatea mamei, dieta, nivelul de exerciții fizice, consumul de antibiotice, metoda de naștere (naturală sau cezariană) și metoda de hrănire (lapte praf sau matern) pot afecta riscul obezității la copii.

„Această compilare a cercetărilor actuale ar trebui să fie foarte utilă pentru medici, nutriționiști și dieteticieni, pentru a discuta cu pacienții lor, deoarece atât de mulți dintre acești factori pot fi schimbați dacă oamenii au suficiente informații bune”, a spus Yadav. „De asemenea, am vrut să identificăm lacunele din știință pentru cercetările viitoare.

În plus, având o mai bună înțelegere a rolului microbiomului intestinal și a obezității atât la mame, cât și la copiii lor, sperăm că oamenii de știință vor ajuta strategiile preventive și terapeutice mai reușite pentru a verifica creșterea obezității la copii.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel