Mersul pe jos nu face doar piciorul frumos. Inteligența, întreținută prin sport

Un nou studiu dezvăluie o legătură puternică între sport și îmbunătățirea funcției cognitive- ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei, raționamentului, a clarității și judecății.  

Este cunoscut faptul că exercițiile fizice ajută să facem față mai bine sub stres; faptul că antrenamentele la intensitate moderată timp de 20 de minute îți îmbunătățește starea de spirit până la 12 ore; că exercițiul sporește producția unei proteine care susține funcția, creșterea și supraviețuirea celulelor creierului; iar beneficiile mișcării nu se opresc aici. Acest fapt este susținut și de un studiu Harvard care arată că sportul nu numai că îți poate crește durata de viață cu 12 până la 14 ani, ci și reduce riscul de Alzheimer la jumătate.

Dar ceea ce s-ar putea să nu știți este că un nou studiu dezvăluie o legătură puternic între exercițiile fizice și îmbunătățirea funcției cognitive- ceea ce duce la îmbunătățirea memoriei, raționamentului, clarității și judecății, anunță Inc Magazine. 

Mai întâi, participanții au mers (da, au mers) cât mai repede timp de două minute. Cercetătorii au măsurat distanța parcursă.

Apoi au avut participanții la o varietate de teste cognitive.

Rezultatele? După cum au scris cercetătorii:

Ne-a surprins să vedem că și la o populație tânără, performanțele cognitive scad odată cu scăderea nivelului de fitness. Știam cât poate fi important acest lucru la o populație în vârstă, care nu are neapărat o sănătate bună, dar să vedem că acest lucru se întâmplă la tinerii de 30 de ani este surprinzător.

Acest lucru ne face să credem că un nivel de bază de fitness pare să fie un factor important pentru sănătatea creierului.

Mai mult, atunci când cercetătorii au luat RMN-uri de participanți, au descoperit că „o bună aptitudine fizică este asociată cu microstructura de materie albă conservată și o performanță mai bună într-o gamă largă de domenii cognitive".

Sau în termeni mai puțin științifici, persoanele mai tonifiate au o integritate mai mare a materiei albe. Materia albă este formată din pachete de axoni mielinați care influențează învățarea și funcțiile creierului și coordonează comunicarea între diferite regiuni ale creierului.

Mai exact, creierul oamenilor care fac sport este construit puțin mai bine - ceea ce îi ajută să-și amintească, să motiveze și să decidă mai bine.

Integritatea materiei albe îmbunătățește memoria episodică (experiențe personale.) Integritatea materiei albe îmbunătățește flexibilitatea cognitivă, viteza de procesare și inteligența fluidelor.

Pe scurt, integritatea materiei albe vă ajută să atrageți mai bine ceea ce ați învățat în trecut pentru a lua decizii mai rapide și mai inteligente în prezent.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel