Menopauza: vârsta normală la care trebuie să apară. Iosif Niculescu: Este o boală dacă apare mai repede sau mai târziu de vârsta ASTA

Menopauza - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Menopauza nu este o boală. Ea poate să apară mai devreme sau mai târziu. Care e vârstă normală la care trebuie să apară menopauza și care sunt simptomele.

Menopauza este un proces biologic natural și este momentul care marchează sfârșitul ciclurilor menstruale. Menopauza este diagnosticată după ce ai stat 12 luni fără menstruație. 

Simptomele fizice ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și simptomele emoționale vă pot perturba somnul, vă pot scădea energia sau vă pot afecta sănătatea emoțională. Există multe tratamente eficiente disponibile, de la ajustări ale stilului de viață până la terapia hormonală.

Ștefania și Radu, povestea proiectului Calmly. Cum au îmbinat medicina și IT-ul pentru sănătatea mintală a românilor: O mișcare ce transformă vieți. Am trăit pe pielea noastră singurătatea

Menopauza nu este este o boală, ci doar trecerea spre o altă etapă a vieții femeii. Pentru unele poate fi o trecere mai devreme, pentru altele, ceva mai târzie. 

Menopauza, simptome


În lunile sau anii premergători menopauzei (perimenopauză), este posibil să aveți aceste semne și simptome:

- Perioade neregulate

- Uscăciune vaginală

- Bufeuri

- Frisoane

- Transpirații nocturne

- Probleme de somn

- Schimbări ale dispoziției

- Creștere în greutate și metabolism încetinit

- Subțierea părului și uscarea pielii

- Pierderea plenitudinii sânilor

Semnele și simptomele pentru menopauză, inclusiv modificările menstruației, pot varia în funcție de femeie. Cel mai probabil, veți experimenta unele neregularități ale menstruației înainte ca aceasta să se termine.

Greșeala uriașă pe care o faci când folosești și gătești uleiul. Cel mai nesănătos ulei. Anca Ioniță: E nociv. Efect negativ asupra sănătății

Sărirea perioadelor în timpul perimenopauzei este ceva obișnuit și de așteptat. Adesea, perioadele menstruale vor sări o lună și vor reveni, sau vor sări mai multe luni și apoi vor începe din nou ciclurile lunare timp de câteva luni. De asemenea, menstruațiile tind să aibă loc pe cicluri mai scurte, deci sunt mai apropiate. În ciuda perioadelor neregulate, sarcina este posibilă. Dacă ați sărit o menstruație, dar nu sunteți sigură că ați început tranziția la menopauză, luați în considerare un test de sarcină.

Menopauza nu este o boală. Este o boală dacă apare mai repede sau mai târziu de vârsta ASTA

 

Medicul Iosif Niculescu, specialist și chirurg în Obstetrică și Ginecologie, cu peste 30 de ani de experiență națională și internațională, în multiple ramuri ale specialității, a explicat când menopauza poate fi considerată o problemă pentru sănătatea femeii și care e vârstă la care se intalează menopauza.

"Menopauza, lăsând la o parte orice context, orice simptome asociate, nu este o boală. Există însă niște nuanțe pe care trebuie să le facem de la început.

În momentul în care apare mai devreme sau mult prea devreme este o boală și trebuie tratată ca atare. În momentul în care se prelungește și apare foarte târziu, respectiv la 56-58 de ani, când sângerarea continuă până la o vârstă înaintată este de asemenea o problemă.

Nu o boală neapărat, dar poate să prezinte un risc pentru o anumită patologie. Mă gândesc la cancerul la sân, la cancerul de endometru și din acest punct de vedere trebuie punctat că în continuare noi socotim că nu este o boală, dar extremele se transformă în situații patologice, pe de o parte. Pe de altă parte, faptul că vine mai devreme sau mai tarziu este determinat de genetică, într-un număr imens de cazuri", a declarat medicul Iosif Niculescu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Menopauza. Care este vârsta normală pentru instalarea menopauzei

Dr. Iosif Niculescu a afirmat că vârsta medie de apariție a menopauzei, la femeile din Europa, este în jurul vârstei de 52 de ani, însă medicii dau ca fiind "normal" intervalul cuprins între 45-46 de ani și 54 de ani.

"Factorii externi joacă un rol 100%, dar cel mai important determinant în privința vârstei la care survine menopauza este genetica. Să nu uităm că menopauza, în sine, înseamnă epuizarea rezervelor ovarului, care într-o proporție importantă sunt determinate de numărul de ovocite / foliculi.

Dacă vii cu o zestre redusă, se poate intra mai devreme la menopauză. Lipsa hormonilor este o consecință a faptului că nu mai există rezervă foliculară", a mai spus medicul Iosif Niculescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel