Antrenor, mesaj pentru femei: Vrei să știi ce se întâmplă cu tine la menopauză? Cum să supraviețuiești schimbărilor hormonale

Menopauza poate trece neobservată?  Foto: Freepick @ vh-studio
Menopauza este o etapă la fel de normală în viața unei femei ca și pubertatea. Cu toate acestea, multe femei așteaptă cu teamă această restructurare a corpului.

De ce nu ar trebui să-ți fie frică de menopauză, explică Alya Shevchenko, antrenor și autor al programelor de wellness pentru femei 35+. Menopauza afectează cu adevărat calitatea vieții?

Dacă pui această întrebare femeilor, aflate la menopauză, părerile vor fi diferite. Unele vor spune că menopauza trece neobservată, în timp ce altele se vor plânge că viața le-a fost dată peste cap.

Oboseala cronică: simptome și cauze. 5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru a scăpa de ea

Cel mai mare rol îl joacă pregătirea pentru menopauză. Stilul de viață, nivelul de activitate fizică, alimentația și sănătatea sunt resursele pentru a compensa efectele menopauzei. Dacă a intrat în această etapă cu o resursă epuizată, atunci, desigur, menopauza va fi resimțită. 

Și invers, cu cât femeia este mai sănătoasă, cu atât va suporta mai ușor restructurarea organismului.

Bunăstarea unei femei aflate la menopauză depinde de genetică?

Genetica este o bază de date care determină  predispoziția unui organism la ceva. În funcție de factori externi, o boală poate apărea sau nu.

Șapte greșeli care te împiedică să slăbești. Iată de ce nu poți avea silueta la care visezi

Femeile se bazează, adesea, doar pe genetică. Fie se relaxează, așteptând că menopauza le va salva, fie renunță, crezând că menopauza este o sentință. Întotdeauna femeile spun: „Vrei să știi ce se va întâmpla cu tine la menopauză? Uită-te la mama sau bunica ta”.

Bazează-te pe genetică, dar nu greși și acordă atenție stilului de viață pe care l-au avut mama și bunica.

Este terapia hormonală pentru menopauză un panaceu?

Terapia hormonală ajută la compensarea lipsei de hormoni feminini, dar asta nu înseamnă că menopauza se va termina. La urma urmei, dezechilibrul hormonal nu este singura cauză a problemelor. Împreună cu o insuficiență hormonală, la aproximativ aceeași vârstă, o femeie suferă de o încălcare a digestiei, a absorbției nutrienților și a metabolismului. Deficiențe de vitamine și minerale, microfloră intestinală nesănătoasă - toate acestea provoacă și afecțiuni. De asemenea, trebuie amintit că terapia hormonală nu este pentru toată lumea.

Cinci reguli pe care trebuie să le respecți pentru o siluetă de vedetă

Prin urmare, când vezi o femeie energică după 45 de ani, să știi că nu este vorba despre faptul că ia hormoni, ci de faptul că duce un stil de viață sănătos.

Ce activitate fizică te ajută să faci față efectelor menopauzei?

Femeile de peste 40 de ani iubesc yoga și Pilates. Aceasta este o activitate de intensitate scăzută, exercițiile sunt ușor de efectuat și, cel mai important, după 40 de minute pe saltea, o femeie se ridică fără dureri în partea inferioară a spatelui și a gâtului. 

De obicei, femeile feresc de antrenamentul de forță, deoarece își imaginează imediat o sală de sport și greutăți de 20 kg fiecare. Aceasta este o concepție greșită, deoarece antrenamentul de forță și pe saltea poate fi destul de eficient.

11 superalimente care stimulează imunitatea. Lista completă

Dacă vrei să influențezi fondul hormonal prin exerciții fizice, trebuie să iubești antrenamentele intense. În timpul lor se produce testosteronul, care  este necesar nu doar i pentru creșterea musculară, ci și pentru trezirea libidoului, care scade odată cu menopauză.

Cea mai bună modalitate de a salva articulațiile este antrenamentul de forță și cardio. Osteoporoza este o scădere a densității și rezistenței osoase. În primii cinci ani de postmenopauză, o femeie pierde 25% din masa osoasă. Antrenamentul intensiv este o nutriție îmbunătățită nu doar pentru mușchi, ci și pentru oasele și articulațiile din apropiere și previne demineralizarea acestora.

Condimentul care combate răceala, previne căderea părului și hidratează pielea

Femeile de peste 35 de ani nu ar trebui să se antreneze în același program cu cele de 20 de ani. De aceea există o direcție separată: fitness anti-îmbătrânire, care include toate tipurile de activități, adică antrenamente de flexibilitate pe saltea, antrenamente de forță și cardio cu impact redus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel