Menopauza masculină, explicată pe înțeles de dr Vasi Rădulescu

Bărbații n-are trebui să facă niciodată baie cu apă fierbinte. Foto: Pixabay
Medicul Vasi Rădulescu spune că nivelul de testosteron scade odată cu vârsta și declinul e gradual.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu subliniază, pe blogul său că ”o concepție greșită frecventă este aceea că prea mult testosteron te face să te enervezi”.

”Nu te enervezi, dar este invers – un nivel scăzut de testosteron este probabil să provoace iritabilitate. Deși pentru această afecțiune se folosește termenul de “menopauză masculină“, această sintagmă este puțin înșelătoare – de obicei, nu există o scădere bruscă a testosteronului la vârsta mijlocie, așa cum se întâmplă în cazul estrogenului la femei.

Nivelul de testosteron scade odată cu vârsta, dar declinul este gradual – mai puțin de 2% pe an începând cu vârsta de 30 de ani – și nu provoacă de obicei probleme”, adaugă doctorul Vasi Rădulescu.

Acesta mai precizează că, în cazuri rare, ”testosteronul poate scădea până la un nivel care provoacă simptome precum oboseală, scăderea apetitului sexual, probleme de menținere a erecției și iritabilitate”. Dr Rădulescu citează un studiul european privind îmbătrânirea masculină, potrivit căruia deficitul de testosteron a afectat aproximativ 2% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani și aproximativ 5% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani.

Specialistul subliniază că ”adevărata deficiență de testosteron este rară, dar este mai probabilă în cazul bărbaților supraponderali și/sau cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2”, conform blogului său.

Unele afecțiuni cronice tind să apară la mijlocul vârstei adulte. Teoretic, femeile sunt protejate de hormonii până când intră la menopauză, dar după această perioadă, adică în jurul vârstei de 55 de ani, „recuperează” decalajul în materie de boli. După această vârstă, în egală măsură, sunt predispuse, la fel ca și bărbații, de a face: 

* hipertensiune arterială - La bărbați riscul crește imediat după ce fac 50 de ani, la femei riscul crește după 55 de ani. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, dar și pentru alte afecțiuni.  Unul dintre motivele pentru care hipertensiunea arterială este atât de răspândită în această grupă de vârstă este acela că sistemul vascular se modifică pe măsură ce îmbătrânim. Arterele încep să se întărească și să se îngustează – pentru că se formează și se depun plăcile de aterom din cauza colesterolului ridicat, devin mai puțin elastice - pentru că producția de colagen a organismului scade. Asta face ca presiunea din interiorul lor să crească. 

* colesterolul ridicat - Un alt factor care contribuie la bolile de inimă este nivelul de colesterol ridicat, care se poate acumula în interiorul vaselor de sânge în timp și poate forma plăcile de aterom care încetinesc sau blochează fluxul sanguin. Această placă se poate desprinde și poate provoca formarea unui cheag de sânge – care poate declanșa atac de cord, tromboembolism sau un accident vascular cerebral. La fel ca în cazul hipertensiunii arteriale, riscul de a dezvolta colesterol ridicat crește odată cu vârsta. Dieta, păstrarea unei greutăți normale și exercițiile fizice făcute în mod regulat, pot ajuta la scăderea colesterolului, dar sunt și medicamente care pot ajuta.

* diabetul - este o altă afecțiune comună care apare des de la 50 de ani și care poate face ravagii asupra sănătății tale. Diabetul poate fi gestionat adesea prin modificări ale stilului de viață, inclusiv o dietă sănătoasă și activitate fizică făcută în mod regulat. Totul e să controlezi nivelul de zahăr (glucoza) din sânge. Ca și în cazul hipertensiunii arteriale și al colesterolului, simptomele diabetului sunt adesea silențioase, motiv pentru care este important să faceți controale după această vârstă. Dacă este lăsat nediagnosticat și netratat, diabetul poate duce la o mulțime complicații, inclusiv boli de rinichi, pierderea vederii și boli de inimă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel