Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Melatonina este un hormon natural produs de glanda pineală, o mică parte a sistemului endocrin. Ajută la sincronizarea ritmurilor circadiene din organism, în special a ciclului somn-veghe, care este afectat în primul rând de lumină și întuneric. Glanda pineală secretă cele mai ridicate niveluri de melatonină în timpul nopții și cantități minime în timpul zilei.
Melatonina sintetică nu este aprobată oficial de FDA pentru niciun scop sau afecțiune, așa că este important să vă consultați cu un furnizor de servicii medicale înainte de a lua un supliment. Melatonina afectează ritmul circadian al organismului și ciclul somn-veghe, cu cele mai ridicate niveluri eliberate în timpul întunericului și diminuate în timpul expunerii la lumină. Acest lucru duce la o mai bună calitate a somnului.
Persoanele cu orbire care nu pot detecta lumina au adesea cicluri de melatonină neregulat sincronizate, ceea ce duce la tulburări ale ritmului circadian. Melatonina interacționează, de asemenea, cu hormonii biologici feminini, ajutând la reglarea ciclurilor menstruale. Ea poate proteja împotriva neurodegenerării, o pierdere progresivă a funcției neuronilor, prezentă în afecțiuni precum Alzheimer și Parkinson.
Cercetările au arătat că persoanele cărora li s-a îndepărtat chirurgical glanda pineală suferă un proces de îmbătrânire accelerată, ceea ce sugerează că melatonina naturală ar putea avea proprietăți anti-îmbătrânire. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin efectele sale asupra corpului uman.
Nivelurile de melatonină pineală sunt influențate de vârstă și de sex. Nou-născuții primesc melatonină din placentă și din laptele matern, ciclul de melatonină apărând între 2 și 3 luni. Nivelurile de melatonină cresc pe măsură ce copilul îmbătrânește, atingând niveluri maxime înainte de pubertate. După pubertate, acestea scad până când se echilibrează la sfârșitul adolescenței. Nivelurile de melatonină sunt mai ridicate la femei decât la bărbați.
Nivelurile de melatonină rămân stabile până în jurul vârstei de 40 de ani, apoi scad pe măsură ce o persoană îmbătrânește. La persoanele cu vârsta de peste 90 de ani, nivelurile de melatonină sunt mai mici de 20% din nivelurile unui adult tânăr. Printre factorii care contribuie la acest declin se numără calcifierea glandei pineale și afecțiuni oculare precum cataracta. Un test de melatonină poate ajuta la determinarea dacă nivelurile unei persoane se află în limitele normale în funcție de vârstă și sex.
Foto: Freepik @spukkato
Problemele legate de melatonină sunt cauza principală a două afecțiuni principale: hipomelatoninemia (niveluri de melatonină mai mici decât cele normale) și hipermelatoninemia (niveluri de melatonină mai mari decât cele normale). Hipomelatoninemia apare atunci când există niveluri de vârf de melatonină nocturnă sau niveluri de producție totală mai mici decât cele normale în comparație cu ceea ce este de așteptat pentru vârsta și sexul unei persoane.
Potrivit Clinicii Cleveland, poate contribui la tulburările de somn cu ritm circadian, cum ar fi tulburarea de fază de somn întârziată, tulburarea de fază de somn avansată, ritmul neregulat de somn-veghe și sindromul somn-veghe care nu durează 24 de ore.
Aceste tulburări de somn pot duce la afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, obezitatea, sindromul metabolic, riscul crescut de cancer de sân și de prostată și diabetul de tip 2. Cauzele hipomelatoninemiei pot fi primare sau secundare, cauzele primare fiind factori care afectează direct glanda pineală, în timp ce cauzele secundare includ factori de mediu și medicamente.
Hipermelatoninemia apare atunci când există un nivel maxim de melatonină nocturnă mai mare decât în mod normal, de obicei cu o durată prelungită până dimineața. Cele mai multe cazuri de hipermelatoninemie sunt cauzate de administrarea unei cantități prea mari de melatonină suplimentară sau de medicamente pentru somn legate de melatonină. Hipermelatoninemia care apare în mod natural este rară, dar condițiile medicale asociate cu aceasta includ hipogonadismul hipogonadotropic, anorexia nervoasă, sindromul ovarelor polichistice (SOP), hiperhidroza spontană de hipotermie și sindromul Rabson-Mendenhall.
Simptomele hipermelatoninemiei includ somnolență în timpul zilei, temperatură scăzută a corpului, amețeli și scăderea tonusului muscular. Aceste afecțiuni pot contribui, de asemenea, la alte afecțiuni de sănătate, cum ar fi hipertensiunea, rezistența la insulină, obezitatea, sindromul metabolic, cancerul de sân și de prostată și diabetul de tip 2.
Suplimentele de melatonină pot îmbunătăți somnul în anumite cazuri, dar nu pentru toată lumea. Consultă un medic pentru a afla efectele secundare și dozele adecvate. Diferențele dintre mărci în ceea ce privește conținutul de melatonină pot duce la efecte secundare. Melatonina naturală influențează calitatea somnului, dar nu este o soluție magică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...