Medicamentele radioactive, noua armă împotriva cancerului: "Cred că este timpul să încercăm"

Medicamentele radioactive - Foto: Freepik @ckybe
Medicamentele radioactive devin o soluție tot mai folosită pentru lupta împotriva cancerului. Această tehnologie inovatoare ar putea schimba totul în modul în care abordăm tratamentul cancerului.

Vezi și:

COYA 301, promisiuni în creșterea celulelor T regulatorii pentru pacienții cu Alzheimer. Reduce neuroinflamația

400.000 de români suferă de psoriazis, dar doar 14.685 sunt înscriși în Registrul Naţional de Boli Dermatovenerice. Vârsta de debut e între 16 - 22 de ani și 57 - 60 de ani

Injectarea compușilor radioactivi pentru distrugerea celulelor canceroase reprezintă o direcție promițătoare în tratamentul oncologic, chiar dacă în prezent, această metodă ocupă un loc modest în arsenalul terapeutic.

Cu toate acestea, industria farmaceutică investește miliarde de euro în această abordare inovatoare, subliniind potențialul său de a transforma tratamentele actuale.

Analistul financiar Jamila El Bougrini, expert în domeniul farmaceutic, afirmă că aceste medicamente radioactive sunt "în pas cu vremurile".

Foto: Freepik

Un exemplu recent al acestui trend este parteneriatul încheiat între grupul farmaceutic Sanofi și compania nucleară Orano, anunțat la mijlocul lunii octombrie.

Acest acord a fost surprinzător, având în vedere controversele în jurul vânzării de către Sanofi a filialei sale care produce medicamentul Doliprane.

Întrebarea care se ridică este: ce legătură există între medicamente și tehnologiile nucleare ale Orano?

Răspunsul se află în conceptu de medicină nucleară, care include dezvoltarea unor medicamente unice.

Orano lucrează la un astfel de medicament, în care Sanofi va achiziționa o mică participație, pentru suma de 300 de milioane de euro.

Aceste noi medicamente utilizează substanțe radioactive pentru a distruge tumorile, combinându-se cu molecule capabile să identifice markerii specifici ai celulelor canceroase.

Asta le permite să acționeze ca un vector, direcționând compusul radioactiv direct către celulele canceroase.

Spre deosebire de radioterapia tradițională, care implică expunerea pacientului la raze, această metodă țintește celulele canceroase cu o precizie semnificativ mai mare.

Principiul de bază al acestor terapii este deja familiar, având în vedere utilizarea iodului radioactiv în tratamentele pentru cancerul tiroidian. Cu toate acestea, spre deosebire de iod, care se leagă în mod natural de glanda tiroidă, noile terapii folosesc compuși care necesită un vector biologic pentru a direcționa radioterapia.

Industria farmaceutică a început să acorde o atenție deosebită acestor terapii, iar un moment de cotitură a fost achiziționarea, în 2018, de către grupul elvețian Novartis, a tratamentului radioactiv Lutathera pentru aproximativ 4 milioane de dolari.

Acest tratament este limitat la cancere rare ale sistemului digestiv, dara deschis calea pentru dezvoltarea unei "piețe de masă" cu alte terapii, cum ar fi Pluvicto, un medicament destinat cancerului de prostată.

În ultimele luni, companii mari precum AstraZeneca, Bristol-Myers Squibb și Eli Lilly au investit sume imense pentru achiziționarea firmelor biotehnologice specializate în radioterapie țintită.

Medicamentul dezvoltat de Orano, bazat pe izotopul plumb 212, este parte a unei noi generații de radioterapie, utilizând particule alfa, care emit mai multă energie radioactivă pe o distanță mai scurtă, oferind speranțe pentru un tratament mai selectiv.

Deși rezultatele clinice convingătoare sunt încă așteptate, specialiștii rămân optimiști.

"Primele rezultate clinice mă fac să spun că va fi eficient. Dacă m-ar fi întrebat cineva în urmă cu cinci ani, aș fi spus că este riscant. Acum cred că este timpul să încercăm", a spus Francoise Kraeber - Bodere, expert în medicina nucleară la Spitalul Universitar din Nantes, citează Agerpres.

Deci, această nouă abordare terapeutică ar putea redefini modul în care cancerul este tratat, făcându-l mai țintit și mai eficient în distrugerea celulelor maligne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel