Medicamentul pe care nu trebuie să îl iei când ești răcit. Codruț Sarafoleanu: Găsesc ceva, pe la vecini, rămas în casă

medicamentele - FOTO: Freepik
EXCLUSIV
Medicamentele pot fi nocive în cazul răcelilor. Ce nu ar trebui să luăm. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu ne-a explicat care sunt cele mai frecvente greșeli.

Medicamentele pot fi nocive în cazul răcelilor. Ce medicamente nu ar trebui să consumăm atunci când suferim de o infecție virală. Bineînțeles, antibioticele sunt cea mai mare problemă. Tocmai de accea, experții în sănătate avertizează că ne confruntăm cu o epidemie de rezistență la antibiotice. 

Antibioticele, administrate greșit

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu este profesor universitar, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL și a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL de ce greșim când luăm antibiotice atunci când suntem răciți.

”Anumite infecții necesită astfel de tratamente, dar există și alternative terapeutice și atunci limităm cumva perioada de timp. Reducerea consumului de antibiotice și nefolosirea lor pentru infecții virale este un lucru absolut necesar, pentru că din păcate suntem o țară care folosește foarte multe antibiotice pentru infecții virale de toate felurile, iar în sfera ORL, a infecțiilor respiratorii, excesul este, evident.

Din păcate, și exces de prescripție medicală, dar și exces de automedicație sau de pacienți care găsesc ceva antibiotice pe la vecin, rămase în casă, de la precedenta infecție”, a explicat, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar O.R.L, Doctor în Științe Medicale cu competențe în: chirurgie endoscopică ORL, chirurgie laser în ORL și a explicat în exclusivitate la DC MEDICAL.

Vezi și: Greutatea, asociată cu dezvoltarea bolii Alzheimer. Câte kilograme sunt nocive și cum afectează creierul

Rezistența la antibiotice, epidemie globală

Rezistența la antibiotice crește la niveluri periculos de ridicate în toate părțile lumii. Noi mecanisme de rezistență apar și se răspândesc la nivel global, amenințând capacitatea noastră de a trata bolile infecțioase comune. O listă tot mai mare de infecții, cum ar fi pneumonia, tuberculoza, septicemia, gonoreea și bolile cu transmitere alimentară, devin din ce în ce mai dificil de tratat, devenind uneori imposibil de tratat, pe măsură ce antibioticele devin mai puțin eficiente.

În cazul în care antibioticele pot fi cumpărate pentru uz uman sau animal fără prescripție medicală, emergența și răspândirea rezistenței sunt agravate. De asemenea, în țările care nu au protocoale de tratament standard, antibioticele sunt adesea prescrise în exces de către personalul medical și veterinari și utilizate în exces de către public.

Fără acțiune urgentă, ne îndreptăm către o eră post-antibiotică, în care infecțiile comune și leziunile minore pot din nou să provoace decese, potrivit OMS.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel