O substanță chimică nou identificată...
Colegii doctorului Cătălin Bălan au fost cei care au dat trista veste. Unii dintre ei sunt de-a dreptul traumatizați de faptul că au urmărit, în direct, eforturile pentru resuscitarea medicului cardiolog de la Sibiu. Bărbatul a decedat într-un excursie de weekend la Păltiniș.
„Astăzi am asistat prin statiile de emisie-recepție la cum a mai murit un medic / cardiolog, cu 4 ani mai tânăr!! Siderată!! Fiind de gardă, printre urgențele mele și extrasistolele mele, am urmărit pas cu pas cum un coleg care mâine trebuia să intre în gardă s-a prăpădit; am ascultat cum au început manevrele de resuscitare, cum ambulanța s-a dus după el, cum au ramas înțepeniti la 2 kilometri, cum a fost trimis de urgență elicopterul de la Mureș care aștepta să-l ducă la Centrul de excelență. Tot! Am ascultat cum un medic a murit brusc și nimic sau nimeni nu a mai putut face ceva pentru el; Azi am luat și hotărârea de a nu mai lucra o oră de gardă! Ceva mai sinistru decât să asculți cum îți moare un coleg nu cred că există; ba da: să fii medic să încerci să-ți salvezi un coleg care moare! Asta te lasă cu traume psihice pe viață!", a scris dr. Cristiana Adi Oprița, pe pagina sa de Facebook.
Moartea medicului sibian vine la doar 10 zile după o tragedie similară, petrecută la Bihor, unde un medic a murit în timpul gărzii, la un Centru de permanență. Medicul bihorean Ștefan Quai, abia ieșise la pensie, dar având o pensie de toată jena continua să muncească.
„Moartea a tras cartea câștigătoare... A mai luat un coleg la ea... De ce așa de repede, la nici 10 zile după ce un alt specialist ne-a părăsit? Medicii cad victime colaterale datorită unei politici medicale falimentare și a unui management dezastruos. Dezamăgirea corpului medical este tot mai vizibilă, privită mai ales prin prisma deceselor profesioniștilor în alb, în gărzi sau după. Criza de personal în sănătate există, chiar dacă salariile au crescut (măsură luată prea târziu de guvern). România a pierdut peste 15.000 de medici, care au ales ca alternativă profesională munca peste hotarele acestei țări. Exodul medicilor a atras un volum de muncă și mai mare, ducând încet, dar sigur, la epuizarea lor. Vidul legislativ legat de gărzi creează victime în continuare. Tergiversări proiectului depus de aprox. 9 luni la guvern, arată incapacitatea și indisponibilitate Parlamentului de a opri decesele în rândul medicilor. Niciun sindicat nu s-a implicat pentru medici, nici CMR nu a făcut niciun efort vizibil de a-și apăra cotizanții. Unde sunteți când e vorba de tragedii? Unde vedem măcar o opinie legată de efectele epuizării medicilor? Opriți-vă din letargia voastră și dați legi prin care să opriți exodul medicilor spre moarte! Viața are prioritate!", scrie dr. Alina Martău, pe Facebook.
„Murim în gărzi, sau în legătură cu gărzile în ritmul de un medic la 9 zile! Devine evident că avem profesia cu ce mai mare risc din România!
45 DE MEDICI MORȚI ÎN GARDĂ!
55 DE MEDICI MORȚI ÎN LEGĂTURA CU GĂRZILE!
Stopați dispariția medicilor români ce mor a datorie! Nu merităm asta.. noi am ales să rămânem în țară, nu să plecăm! Nu ne ucideți... când moare un medic mor și toți cei pe care el i-ar fi putut trata!! Mii de pacienți sunt expuși riscului de a nu găsi medicul atunci când au nevoie! Pentru că medicul a murit... cu mult înainte de vreme!! Prea tânăr, prea muncit, prea nevinovat! Dumnezeu să te ierte, Cătălin Bălan!", scrie și medicul Livia david, unul dintre autorii petiției onlice care cere includerea gărzilor în vechimea în muncă, pe pagina sa de Facebook.
Lista medicilor decedați la datorie, la care trebuie adăugate numele medicului sibian Cătălin Bălan și ale celui bihorean Ștefan Quai o găsiți AICI.
Petiția pentru includerea gărzilor în vechimea în muncă o găsiți AICI.
De ce e normal ca gărzile medicilor să fie considerate vechime în muncă, află AICI.
„De aproape două ore citesc despre un coleg cardiolog, în vârstă de 54 de ani care a făcut stop cardiorespirator și nu a mai fi putut fi salvat de colegii lui. Încă un medic care cade victimă mult prea devreme din cauza inepților noștri guvernanți și oameni politici care nu au înțeles în 30 de ani că țara asta are nevoie de medici. Au știut că medicii pleacă, toți au știut că se golesc spitalele de medici, pur și simplu nu le-a păsat. Nu le-a păsat nicio secundă de ritmul în care au ajuns să muncească medicii români pentru a asigura continuitatea activității medicale. Nu le-a păsat de condițiile în care suntem obligați să muncim, nici de gărzile tot mai multe și tot mai grele pe care suntem obligați să le facem. Nu le-a păsat nici măcar atunci când am început să vorbim despre decesele premature ale colegilor noștri, nici când au aflat vârsta medie a celor decedați - 51 de ani. Nu am auzit decât „am mărit salariile medicilor"!!!
Așa ... și ? Cine poate crede că un salariu decent, după 28 de ani de umilință poate să mai însemne ceva? Ne-am pierdut tinerețea și cei mai frumoși ani din viață prin spitale, făcând gărzi cu nemiluita, plătiți mizerabil, departe de copiii noștri care plângeau când auzeau cuvântul „gardă". E foarte bine că salariile s-au mărit pentru cei tineri, dar asta nu este de ajuns pentru a-i determina să nu plece, pentru că medicii pleacă de silă, pleacă pentru că nu mai pot suporta umilința zilnică la care sunt supuși de dinozauri, ba chiar și de aparținători, uneori și de prezentatori de știri care își permit să spună tot felul de aberații medicale, acuzând de malpraxis indiferent de cunoașterea sau nu a raportului medico - legal. E o țară în care toată lumea urăște pe toată lumea și cred că, repetându-se obsesiv „medicii au salariile mărite", toți au înteles că medicii trebuie să munceascâ până la epuizare, eventual pot și muri ... la 50 de ani ... că .... doar au bani! Atât timp cât nimeni nu vrea să înțeleagă că trebuie angajați medici tineri, iar cei trecuți de 50 de ani să facă gărzi opțional, vom auzi de tot mai multe tragedii și mă întreb: oare cine răspunde pentru toate decesele și toate abuzurile la care suntem supuși? Cine stabilește cât este maximul de ore pe care le poate lucra un medic sau câte gărzi poate face maxim un medic pentru a nu se îmbolnăvi, pentru a nu se epuiza?
E timpul să spunem clar și cât mai mulți că AȘA NU SE MAI POATE! Angajați medici tineri, atâția cât este nevoie pentru a munci conform legislației europene! Este șocantă nepăsarea în fața unor astfel de tragedii și lipsa completă de reacție și de soluții din partea MS și MM", notează dr Livia David într-un alt post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...